Taylor Swift: Η δισεκατομμυριούχος ποπ σταρ είναι μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο

Taylor Swift: Η δισεκατομμυριούχος ποπ σταρ είναι μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο

Της Maggie McGrath

Με κάνετε να αισθάνομαι φανταστικά", συνηθίζει να λέει η Taylor Swift σε όλα τα sold-out στάδια της περιοδείας της Eras, λίγο πριν ερμηνεύσει τον φεμινιστικό της ύμνο "The Man". Απολαμβάνοντας το χειροκρότημα, η 33χρονη ποπ σταρ στη συνέχεια λυγίζει τον δικέφαλό της και φιλάει τον μυ, κάτι που ξεσηκώνει το κοινό και το κάνει να παραληρεί ακόμα περισσότερο. "Με κάνετε να αισθάνομαι", λέει, καθώς ένα χαμόγελο απλώνεται στο πρόσωπό της, " πανίσχυρη".

Πρόκειται για ένα λαμπρό κομμάτι θεατρινισμού - και 17 χρόνια στην αξιοσημείωτη καριέρα της, η Swift δεν είχε ποτέ μεγαλύτερη οικονομική, πολιτιστική και πολιτική επιρροή. Όλα αυτά την έκαναν να ανέβει στην κορυφή της λίστας των πιο ισχυρών γυναικών του Forbes, από το Νο 79 το 2022 στο Νο 5 φέτος.

Taylor Swift Effect

Χάρη στην επιτυχία-ρεκόρ της περιοδείας "Eras", η Swift έγινε δισεκατομμυριούχος τον Οκτώβριο - κάνοντάς την τη μοναδική ερμηνεύτρια που επιτυγχάνει δεκαψήφιο νούμερο, μαζί με τους Jay-Z (καθαρή αξία: 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και Rihanna (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια). Η περιοδεία Eras, μια συναυλία τρεισήμισι ωρών αναδρομή στην καριέρα της, έχει αποφέρει σχεδόν 850 εκατομμύρια δολάρια σε 66 συναυλίες στις ΗΠΑ. Το πρώτο σκέλος της έχει προσθέσει περίπου 190 εκατομμύρια δολάρια, μετά από φόρους, στα ταμεία της Swift, ανεβάζοντας την καθαρή της αξία στο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια. Του χρόνου το σόου θα συνεχίσει στην Ευρώπη και την Ασία.

Το λεγόμενο Taylor Swift Effect δημιουργεί ένα ευρύ οικονομικό "φωτοστέφανο". Δύο βραδιές της περιοδείας της στο Ντένβερ πρόσθεσαν 140 εκατομμύρια δολάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Κολοράντο, χάρη στους fans που ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1.300 δολάρια ο καθένας σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα λιανικής πώλησης. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Φιλαδέλφειας αναφέρθηκε ακόμη και στη Swift στο Beige Book του Ιουνίου, σημειώνοντας ότι ο Μάιος - ο μήνας που η καταγόμενη από την Πενσυλβάνια εμφανίστηκε στο Lincoln Financial Field στη Φιλαδέλφεια για τρεις νύχτες - ήταν ο καλύτερος μήνας για τα έσοδα των ξενοδοχείων της πόλης από πριν από την πανδημία. Η Αμερικανική Ένωση Ταξιδίων εκτιμά ότι, συνολικά, το αμερικανικό σκέλος της περιοδείας Eras πρόσθεσε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια στις οικονομίες των πολιτειών.

"Είναι σαν μια μεγάλη εταιρεία, ουσιαστικά, που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς", λέει η οικονομολόγος σε θέματα εργασίας και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σικάγο Carolyn Sloane. "Το ακροατήριό της είχε τόσο μεγάλη κλίση προς τους νέους και τις γυναίκες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε ενδεχομένως να έχουν υποτιμήσει οι αρμόδιοι το πόσο μεγάλο θα μπορούσε να είναι αυτό το πράγμα, από οικονομικής άποψης. Δεν νομίζω ότι κανείς αμφιβάλλει γι' αυτό σήμερα".

Αυτό το κυρίως νεανικό, γυναικείο κοινό ακολούθησε τη Swift και στο κινηματογραφικό box office φέτος. Και εδώ πάλι, έδειξε τους επιχειρηματικούς της "μύες", παρακάμπτοντας τα στούντιο του Χόλιγουντ για να κυκλοφορήσει το "The Eras Tour" απευθείας με την AMC τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι δεν είχε κανένα παραδοσιακό μηχανισμό μάρκετινγκ στις πλάτες της. Δεν πειράζει. Η ίδια η Swift είναι η απόλυτη μηχανή μάρκετινγκ. Η Stacy Jones, ιδρύτρια του πρακτορείου μάρκετινγκ Hollywood Branded, εκτιμά ότι η τραγουδίστρια έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε "κέρδη από τα μέσα ενημέρωσης" τα τελευταία δύο χρόνια. Η από στόμα σε στόμα διαφήμιση και μερικές στρατηγικά προγραμματισμένες εμφανίσεις σε ποδοσφαιρικούς αγώνες των Kansas City Chiefs ήταν κάτι παραπάνω από αρκετή προβολή για να φέρει τους fans στις εξέδρες. Η ταινία σημείωσε εισπράξεις ύψους 93 εκατομμυρίων δολαρίων το Σαββατοκύριακο της πρεμιέρας και έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Οι πέντε πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο

Όσο καταπληκτική και αν είναι η Swift, δεν είναι, ωστόσο, η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Αυτός ο τίτλος ανήκει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, οι πολιτικές και δημοσιονομικές αποφάσεις της οποίας επηρεάζουν 450 εκατομμύρια ανθρώπους της Ευρώπης. Ο αριθμός αυτός μπορεί σύντομα να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια. Στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ το Σεπτέμβριο, η Von der Leyen επαναβεβαίωσε την πρόθεσή της να καταστήσει την Ουκρανία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων επίσημα μέλη της ΕΕ.

Το νούμερο 2 φέτος είναι η Christine Lagarde, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική της Ευρώπης σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού. Επίσης, μπροστά από τη Swift είναι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris (Νο. 3) και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni (Νο. 4). Και οι δύο είναι οι πρώτες γυναίκες που κατέχουν τις αντίστοιχες θέσεις και η Meloni ισχυροποιεί την επιρροή της προτείνοντας μεταρρυθμίσεις στο σύνταγμα της Ιταλίας που θα επιτρέπουν την άμεση εκλογή πρωθυπουργού.

" Όλες οι παραπάνω γυναίκες που κατέχουν δυνατές θέσεις είναι πραγματικά ισχυρές", λέει η Jones, ειδικός σε θέματα branding, "αλλά δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τον κόσμο με τον τρόπο που το κάνει η Taylor Swift".

Απόδοση - Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Περισσότερα από Forbes

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη εταιρεία "έκλεψε" πρόσκαιρα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη από τον γαλλικό κολοσσό.

Ράλι 6% Samsung υπό τη φημολογία ότι μπαίνει στους προμηθευτές της Nvidia για ΑΙ

Αναλυτές της Citi έγραψαν ότι η Samsung θα ξεκινήσει να προμηθεύει την Nvidia με τσιπ μνήμης από φέτος.