2+4 μετοχές τεχνολογίας με αξιοπρόσεκτες μερισματικές αποδόσεις

2+4 μετοχές τεχνολογίας με αξιοπρόσεκτες μερισματικές αποδόσεις

Του Brett Owens

Οι απλοί επενδυτές ξετρελαίνονται με τους κατασκευαστές τσιπ και τις μετοχές τεχνητής νοημοσύνης. Πιστεύουν ότι μπορούν να τις αγοράσουν ακριβά και να τις πουλήσουν πιο ακριβά.

Αντίθετα οι επενδυτές που αναζητούν εισόδημα από τις μετοχές, εστιάζουν στις εταιρείες που "μαζεύουν και φτυαρίζουν". Υπάρχουν, λοιπόν, οι "Dividend 6" της τεχνολογίας, οι οποίοι πληρώνουν 26.000 έως 41.500 δολάρια μόνο σε μερίσματα, για μια συμμετοχή αξίας 500.000 δολαρίων.

Ένα πρόβλημα με τους "Magnificent 7" της τεχνολογίας (Microsoft, Apple, Meta Platforms, Amazon.com, Alphabet, Nvidia και Tesla) είναι πως τελευταία έχουν γίνει υπερβολικά δημοφιλείς. Δεύτερο πρόβλημα: οι περισσότεροι δεν πληρώνουν.

Μπορεί να είναι blue-chip, αλλά ξεχάστε το εισόδημα. Οι τρεις δεν πληρώνουν ούτε δεκάρα σε μερίσματα και οι τέσσερις που πληρώνουν προσφέρουν τις πιο πενιχρές αποδόσεις.

Xerox (XRX)

Μερισματική απόδοση: 5,2%

Με απόδοση άνω του 5%, η Xerox προσφέρει σχεδόν 7 φορές την απόδοση που μπορείτε να περιμένετε από τον τεχνολογικό τομέα.

Σε επίπεδο ανάπτυξης, η Xerox αρχικά δεν φαίνεται κάτι σπουδαίο. Προσπαθεί μεν να στραφεί προς τις ψηφιακές υπηρεσίες εγγράφων, αλλά στον πυρήνα της είναι μια εταιρεία που κατασκευάζει εκτυπωτές. Και οι εκτυπωτές έχουν εξαφανιστεί, καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αντικαταστήσει τα έγγραφα, ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει μερικώς ή πλήρως τους φυσικούς χώρους των γραφείων. Ίσως καμία άλλη επιχείρηση δεν έχει χάσει περισσότερο την τηλεργασία

Η Xerox, όμως, έχει επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών όσο και στη βελτιστοποίηση των ελεύθερων ταμειακών ροών, μεγάλο μέρος των οποίων θέλει να συνεχίσει να κατευθύνει προς τους επενδυτές μέσω του τριμηνιαίου μερίσματος που καταβάλλει. Και από άποψη κερδοφορίας, βλέπουμε πολύ φως: για φέτος και του χρόνου αναμένουμε ένα +15%-16%. Επιπλέον, η μετοχή της είναι φθηνή, καθώς διαπραγματεύεται 6x τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του επόμενου έτους.

Αλλά η πραγματική ανάπτυξη ακόμα διαφεύγει. Στο πιο πρόσφατο τρίμηνο η εταιρεία είδε τις συνολικές πωλήσεις να υποχωρούν κατά 9%, κυρίως λόγω της αιμορραγίας στις πωλήσεις εξοπλισμού (-17%). Και μπορεί η Xerox να στρέφεται προς το λογισμικό, όμως αυτή η στροφή χρειάζεται ώθηση - περίπου το 80% των εσόδων της εξακολουθεί να προέρχεται από τους εκτυπωτές.

Δύσκολο πάντως να ενθουσιαστεί κάποιος με το μέρισμα, το οποίο, αν και πολύ πάνω από το μέσο όρο, έχει μείνει στάσιμο και χάνει αξία λόγω του πληθωρισμού κάθε χρόνο.

Opera (OPRA)

Μερισματική απόδοση: 7,1%

Η ανάπτυξη δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για την Opera - μια νορβηγική εταιρεία παροχής προγραμμάτων περιήγησης, που τα κύρια προϊόντά της αφορούν τα κινητά Opera: Opera News, Apex Football και Opera Ads (μια διαδικτυακή διαφημιστική πλατφόρμα). Είναι επίσης ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας ανάπτυξης παιχνιδιών 2D GameMaker Studio. Μπορεί να μην σας είναι οικεία, αλλά είναι  γνωστή σε όλο τον κόσμο - δραστηριοποιείται σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Νιγηρία και Ισπανία, μεταξύ άλλων.

Τα προγράμματα περιήγησης και οι πύλες αναζήτησης έχουν γίνει δημοφιλείς χώροι για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που απευθύνονται στους καταναλωτές. Όπως η Microsoft και η Google της Alphabet στις ΗΠΑ, έτσι και η Opera εφαρμόζει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στα προγράμματα περιήγησης και σε άλλο λογισμικό της. Αυτή τη στιγμή, τόσο το Aria (το AI του προγράμματος περιήγησης της Opera) όσο και το ChatGPT είναι πλήρως ενσωματωμένα στα προγράμματα περιήγησης της Opera, φτάνοντας σε πελάτες σε περισσότερες από 180 χώρες.

Η Opera ιδρύθηκε το 1995, αλλά εισηγμένη έγινε το 2018. Τα πιο πρόσφατα ετήσια έσοδά της παρουσίασαν αύξηση κατά 33%, ενώ επί 9 διαδοχικά τρίμηνα η άνοδος της είναι τουλάχιστον 20%. Φέτος τα κέρδη της αναμένεται να εκτοξευθούν κατά 244%. Ιδιαίτερη σημασία έχει η απόφαση της Κομισιόν που αναγκάζει την Apple να επιτρέψει στους χρήστες να επιλέξουν από μια γκάμα προεπιλεγμένων προγραμμάτων περιήγησης - εξελιξη που θα μπορούσε να φέρει πολλούς νέους χρήστες του iOS στην Opera.

Ωστόσο, η Opera δεν διοχετεύει όλα αυτά τα κέρδη στις δραστηριότητες της επιχείρησης - τον Ιούνιο, ανακοίνωσε ένα γενναιόδωρο νέο εξαμηνιαίο μέρισμα 0, δολάρια/μετοχή, δηλαδή απόδοση που υπερβαίνει το 7%. Ερώτημα είναι για πόσο καιρό μπορεί η Opera να κινηθεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι εκτιμήσεις για το 2024 είναι συγκρατημένες, παρόλο αυτά η μετοχή της αξίζει προσοχή. 

Το μέρισμα της Opera φέρνει στο προσκήνιο έναν συμβιβασμό που πρέπει να κάνετε με τις περισσότερες (όχι όλες) μετοχές τεχνολογίας με υψηλά μερίσματα: οι περισσότερες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ πληρώνουν καλά, οι πληρωμές δεν είναι και τόσο συχνές - συχνά μπορεί να είναι μεταβλητές ανάλογα με τα κέρδη, πράγμα που θα μπορούσε να είναι προβληματικό εάν προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα σταθερό εισόδημα.

Ας δούμε και άλλες 4 μετοχές υψηλής απόδοσης από την Ταϊβάν:

ChipMOS Technologies (IMOS) 

Μερισματική απόδοση: 5,5%

Η ChipMOS είναι μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών τσιπ. Προσφέρει δοκιμές back-end για τσιπ μνήμης υψηλής πυκνότητας, ημιαγωγούς μικτού σήματος, καθώς και υπηρεσίες συναρμολόγησης πακέτων. Βρίσκεται σε ισχυρή οικονομική θέση, με λίγο μεγαλύτερος χρέος από τα διαθέσιμα μετρητά και τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Και καταβάλλει εδώ και χρόνια ετήσιο μέρισμα - αν και εξαιρετικά μεταβλητό, το οποίο μειώθηκε από 2,88 δολάρια ανά μετοχή το 2022 σε 1,50 δολάρια το 2023. Παρόλα αυτά, αυτό μεταφράζεται σε απόδοση 5% σήμερα.

ASE Technology (ASX)

Μερισματική απόδοση 6,1%

Η ASE Technology είναι επίσης πάροχος υπηρεσιών συναρμολόγησης και δοκιμής ημιαγωγών και δραστηριοποιείται σε τέσσερις ηπείρους. Ο λόγος χρέους προς τα μετρητά της δεν είναι τόσο ευνοϊκός όσο της ChipMOS, αλλά δεν χαρακτηρίζεται και ως προβληματικός. Η εικόνα των μερισμάτων της είναι καλύτερη - αν και πληρώνει μόνο ετησίως, τα μερίσματά της καταγράφουν σαφώς ανοδικές τάσεις εδώ και χρόνια. Το σημερινό μέρισμα των 0,57 δολαρίων είναι κάτι παραπάνω από 4πλάσιο σε σύγκριση με το μέρισμα του 2020.

United Microelectronics (UMC)

Μερισματική απόδοση: 7,4%

Η UMC είναι η πρώτη εταιρεία ημιαγωγών της Ταϊβάν - ένα χυτήριο πλακιδίων που διαχωρίστηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Τεχνολογίας Έρευνας της χώρας το 1980. Όπως συμβαίνει και με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, τα χυτήρια δεν συνδέονται τόσο με τις τεχνολογικές εξελίξεις όσο ένας κατασκευαστής - συνδέονται όμως με τη συνολική ανάπτυξη της αγοράς των ημιαγωγών. Έτσι, όσο η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση απαιτούν περισσότερη ιπποδύναμη, εταιρείες όπως η UMC μπορούν να επωφελούνται. Η UMC διαθέτει σταθερό ισολογισμό και, όπως και η ASX, το ετήσιο μέρισμα της έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Himax Technologies (HIMX) 

Μερισματικήαπόδοση: 8,3%

Η Himax είναι μια εταιρεία ημιαγωγών χωρίς εργοστάσιο, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ σχεδιάζει τσιπ, η παραγωγή γίνεται αλλού. Η εταιρεία ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τους drivers οθόνης -τα προϊόντα της τροφοδοτούν τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές, smartphones, ψηφιακές κάμερες και συσκευές εικονικής πραγματικότητας, μεταξύ άλλων εφαρμογών-, καθώς και με την τεχνολογία τρισδιάστατης ανίχνευσης. Σε σύγκριση με άλλους κατασκευαστές τσιπ, όπως η Nvidia και η Advanced Micro Devices, οι χρήσεις των προϊόντων της είναι αρκετά τετριμμένες, αλλά και στην περίπτωσή της υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες ανάπτυξης. Η Himax καταβάλλει ετήσιο μέρισμα μόνο τα τελευταία τρία χρόνια και έχει κάνει άλμα από περίπου 27 σεντς το 2021 στα 1,25 δολάρια το 2022, ενω υποχώρησε στα 48 σεντς το 2023. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια εντυπωσιακή απόδοση.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Το Starlink του Έλον Μασκ κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά ίντερνετ

Σε έναν υπολογίσιμο παίκτη στην εγχώρια αγορά παροχής διαδικτύου εξελίσσεται σταδιακά το Starlink, το δορυφορικό ίντερνετ, το οποίο προσφέρεται από την SpaceX.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Οι μετοχές της Meta σημειώνουν ρεκόρ - Πώς αναδύθηκαν από τη βουτιά του 77% και το φιάσκο του Metaverse

Η Meta κατέγραψε την Παρασκευή την υψηλότερη τιμή μετοχής όλων των εποχών.

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.