Corsmed: Τα σχέδια της ελληνικής startup που φέρνει επανάσταση στη μαγνητική τομογραφία

Corsmed: Τα σχέδια της ελληνικής startup που φέρνει επανάσταση στη μαγνητική τομογραφία

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και επιφέρει ανατροπές σε διάφορους τομείς της ιατρικής. Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες του κλάδου είναι η ανάγκη για ακριβέστερες και ταχύτερες διαγνώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Corsmed αναδύεται ως μια εταιρεία που αναζητά λύσεις στον τομέα της μαγνητικής τομογραφίας. 

Η Corsmed είναι μια deep-tech startup εταιρεία που ασχολείται με τη μαγνητική τομογραφία (MRI – Magnetic Resonance Imaging) και πιο συγκεκριμένα με προηγμένες προσομοιώσεις μαγνητικής τομογραφίας. Ξεκίνησε το 2017 ως spin-off εταιρεία (τεχνοβλαστός) από το Πανεπιστήμιο της Lund στη νότια Σουηδία. Πίσω από τη Corsmed υπάρχουν 3 συνιδρυτές -εκ των οποίων δύο Έλληνες και ένας Σουηδός- ενώ η ιδέα βασίστηκε στην έρευνα του ενός εκ των Ελλήνων co-founders, του Χρήστου Ξάνθη, και στα εργαλεία που είχε δημιουργήσει στο πλαίσιο του μετα-διδακτορικού του, μετά το 2014. 

H Corsmed αναπτύσσει εργαλεία, τα οποία θα επιτρέψουν στη μαγνητική τομογραφία να ξεπεράσει τις εγγενείς αδυναμίες της και να δείξει την πραγματική της δυναμική. Όπως εξηγεί στο Capital.gr, ο κ. Ξάνθης, ενώ η μαγνητική τομογραφία αποτελεί σήμερα την απεικονιστική μέθοδο επιλογής, έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: είναι αργή και δαπανηρή, κάτι που την καθιστά αναποτελεσματική για να αντιμετωπίσει τις σημερινές ανάγκες απεικόνισης, πόσο μάλιστα τις 100πλάσιες ανάγκες που θα προκύψουν στο μέλλον.

Χρήστος Ξάνθης 22.04.2024

Ενδεικτικά, ο κ. Ξάνθης αναφέρει πως χρειάζονται 15-90 λεπτά για να απεικονιστεί ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, ενώ η μαγνητική τομογραφία γίνεται ολοένα και πιο ακριβή με κάθε προστιθέμενη ειδικότητα, λόγω της αυξημένης πολυπλοκότητας. Επιπλέον, η υγειονομική περίθαλψη του σήμερα είναι σε έλλειψη μαγνητικής τομογραφίας - με ουρές αναμονής που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τους 8 μήνες.

"Δυστυχώς τα προβλήματα αυτά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με τη χρήση περισσότερου ανθρώπινου δυναμικού ή/και υλικού, αλλά εάν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε λύσεις γύρω από τις παραπάνω δυσκολίες, τότε μπορούμε να λύσουμε το διαγνωστικό πρόβλημα και να ανοίξουμε τον δρόμο για την υγειονομική περίθαλψη του μέλλοντος”, τονίζει ο κ. Ξάνθης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση της Corsmed επιτρέπει 10πλάσια απόδοση με ίδια ή και καλύτερη απεικονιστική ποιότητα, χωρίς να απαιτείται επιπλέον hardware, επιπλέον προσωπικό και εκ νέου εκπαίδευση του προσωπικού. Πρόκειται για ένα λογισμικό που μπορεί να τρέξει είτε στους υπολογιστές που συνοδεύουν τον μαγνητικό τομογράφο ή στο cloud. Επιπρόσθετα, είναι μια λύση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους μαγνητικούς τομογράφους, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και μοντέλου.

Η Corsmed απευθύνεται, λοιπόν, σε όλα τα κέντρα που χρησιμοποιούν τη μαγνητική τομογραφία για διαγνωστικούς σκοπούς και θέλουν να βελτιώσουν τόσο τη διαγνωστική αξία της πληροφορίας που συλλέγουν από τον μαγνητικό τομογράφο όσο και τον χρόνο που παραμένει ο ασθενής μέσα στον μαγνητικό τομογράφο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ξάνθης, η Corsmed βρίσκεται σε διαδικασία να διοχετεύσει σύντομα το προϊόν της στην αμερικάνικη αγορά, ενώ στους επόμενους στόχους της βρίσκεται και η ευρωπαϊκή αγορά.

Πλατφόρμα εκπαίδευσης τεχνολόγων

Ωστόσο, εκτός από την κλινική της λύση, η Corsmed βρίσκεται ήδη στην αγορά, από τα τέλη του 2019, με ένα άλλο προϊόν, την εκπαιδευτική πλατφόρμα (education tool), η οποία αντιμετωπίζει ένα άλλο πρόβλημα στην αγορά και αυτό έχει να κάνει με την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι άνθρωποι που δουλεύουν τον μαγνητικό τομογράφο και πώς αυτή αντικατοπτρίζεται πάνω στην ποιότητα της εικόνας που συλλέγουν και στη διάγνωση που μπαίνει στην εικόνα αυτή. 

Μέχρι πρόσφατα οι τεχνολόγοι περνούσαν ελάχιστο έως μηδενικό εκπαιδευτικό χρόνο πάνω σε έναν πραγματικό μαγνήτη. Η εκπαίδευσή τους γίνεται κυρίως με παλαιικά μέσα (χαρτιά και slides), δεδομένου ότι, λόγω των επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων που απαιτούνται, δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι μαγνητικοί τομογράφοι για εκπαίδευση. "Στις περιπτώσεις που δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να καθίσουν μπροστά σε έναν πραγματικό μαγνητικό τομογράφο αυτό γίνεται συνήθως σε ομάδες δεκάδων ατόμων όπου ένας χρησιμοποιεί τον μαγνήτη και οι άλλοι παρακολουθούν, ενώ παράλληλα υπάρχει και η πίεση του χρόνου μιας και μέσα στον μαγνήτη υπάρχει κάποιος ασθενής τον οποίο δεν μπορούν να ταλαιπωρούν για πολλή ώρα”, εξηγεί ο κ. Ξάνθης.

Έτσι, όπως συνεχίζει ο ίδιος, η πρώτη ευκαιρία για να ασχοληθούν οι νέοι τεχνολόγοι με έναν πραγματικό μαγνήτη είναι συνήθως μετά το τέλος της εκπαίδευσής τους, στην πρώτη τους δουλειά, όπου πρέπει να περάσουν ξανά μια δεύτερη εκπαίδευση δίπλα στον "παλιό” τεχνολόγο που, συνήθως, δείχνει τον δικό του τρόπο λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου, ο οποίος δεν είναι απαραίτητα ο σωστός. 

Το πρώτο προϊόν της Corsmed είναι μια cloud based πλατφόρμα που παρέχει στον χρήστη την εμπειρία που θα έπαιρνε αν καθόταν μπροστά από ένα πραγματικό μαγνητικό τομογράφο. "Ουσιαστικά 1 ώρα στον προσομοιωτή ισοδυναμεί με 1 ώρα μπροστά από τον πραγματικό μαγνήτη. Και όλα αυτά με τα επιπλέον πλεονεκτήματα του ότι δεν χρειάζεται να βρεις πραγματικό τομογράφο, δεν χρειάζεται να βρεις ασθενείς και εθελοντές και χωρίς την πίεση του χρόνου, μιας και μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εκπαιδευτική πλατφόρμα για όσο χρόνο θες και όποτε θες. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι πρόσβαση σε έναν υπολογιστή και σύνδεση στο ίντερνετ”, αναφέρει ο Έλληνας co-founder. 

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα της Corsmed έχει πλέον πελάτες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Βασικότερη αγορά της εταιρείας είναι η Βόρεια Αμερική και στη συνέχεια ακολουθεί η Ευρώπη, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Ξάνθη, στα άμεσα επόμενα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση του εκπαιδευτικού προϊόντος σε περισσότερες αγορές. 

Παρουσία στην Ελλάδα και χρηματοδότηση 6 εκατ. 

Τα κεντρικά γραφεία της Corsmed βρίσκονται στη Στοκχόλμη, ενώ συνολικά στην εταιρεία απασχολούνται 20 άτομα, πέντε εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα. "Η ενίσχυση της ομάδας μας στην Ελλάδα είναι πάντα στις επιλογές μας”, τονίζει ο κ. Ξάνθης. 

Μέχρι τώρα, η Corsmed έχει λάβει συνολική χρηματοδότηση 6 εκατομμυρίων δολαρίων, σε 3 γύρους χρηματοδοτήσεων. "Ως startup εταιρεία που θέλει να κάνει τη μεγάλη διαφορά στον χώρο της διαγνωστικής απεικόνισης, η Corsmed βασίζεται σε επενδυτικές χρηματοδοτήσεις, ωστόσο το κομμάτι της εταιρίας που ασχολείται αποκλειστικά με την εκπαιδευτική πλατφόρμα είναι πλέον πολύ κοντά στο να έχει θετικές ταμειακές ροές”, επισημαίνει ο κ. Ξάνθης. 

Σύμφωνα με τον Έλληνα συν-ιδρυτή της εταιρείας, τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον κλινικό χώρο υπάρχουν εταιρείες που προσπαθούν να πετύχουν παρόμοια αποτελέσματα με την Corsmed. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, οι εταιρείες αυτές περιορίζονται από τις αδυναμίες των τεχνολογιών που έχουν επιλέξει για την ανάπτυξη των προϊόντων τους. "Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Corsmed είναι αποτέλεσμα των 10 και πλέον χρόνων που χρειάστηκαν για την έρευνα και ανάπτυξή της με αποτέλεσμα να την κάνει τουλάχιστον 10 φορές καλύτερη από αυτή του ανταγωνισμού”, καταλήγει.

Περισσότερα από Forbes

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

Ο κολοσσός του λιανεμπορίου δημιούργησε το δικό του AI μοντέλο για να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη εταιρεία "έκλεψε" πρόσκαιρα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη από τον γαλλικό κολοσσό.