Τουρκία: Τα ομόλογα σε λίρες προσελκύουν ξένους επενδυτές - Εισροές 375 εκατ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα

Τουρκία: Τα ομόλογα σε λίρες προσελκύουν ξένους επενδυτές - Εισροές 375 εκατ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα

Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ομόλογα της Τουρκίας που αποτιμώνται σε τοπικό νόμισμα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις εισροές φτάνουν στα 375 εκατ. δολάρια και να διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021.

Η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αποδίδεται στην ενισχυόμενη εμπιστοσύνη στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί πλέον η χώρα, μετά και τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων στην οποία προέβη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας την προηγούμενη εβδομάδα, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Η αύξηση των εισροών προήλθε κυρίως από τα υποκαταστήματα που λειτουργούν οι τουρκικές τράπεζες στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η ονομαστική αξία των ομολόγων που διακρατούν οι τουρκικές τράπεζες στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. τουρκικές λίρες, ενώ η αγοραία αξία τους εκτινάχθηκε στα 9,5 δισ. λίρες, υποδηλώνοντας ότι επέλεξαν ως επί το πλείστον ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τους traders. Αντίστοιχα, η ονομαστική αξία των ομολόγων που διακρατούν ξένοι επενδυτές αυξήθηκε κατά 288,7 εκατ. λίρες.

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, και ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, προωθούν συστηματικά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα αίροντας τα ανορθόδοξα μέτρα που εφάρμοζε η κεντρική τράπεζα μέχρι και τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, αναφέρει το Bloomberg. Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τα δύο πρώην τραπεζικά στελέχη της Wall Street στις κρίσιμες θέσεις που κατέχουν σήμερα μετά τις εκλογές του Μαΐου, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει τις εκροές ξένων επενδυτών από τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία.

Ορισμένοι ξένοι επενδυτές έκλεισαν τις short θέσεις τους σε τουρκικά ομόλογα αφότου η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 750 μονάδες βάσης, στο 25%, τον Αύγουστο, δίνοντας παράλληλα σήμερα ότι έπεται και συνέχεια, σύμφωνα με τους traders.

Εν τω μεταξύ, εισροές ξένων κεφαλαίων καταγράφηκε και στις τουρκικές μετοχές, με ισοζύγιο εισροών-εκροών από το εξωτερικό να διαμορφώνεται σε θετικό την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από τρεις εβδομάδες συνεχόμενων εκροών. Συγκεκριμένα, οι ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε αγορές μετοχές καθαρής αξίας 254 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό.

Εν τω μεταξύ, με την κυβέρνηση στην Άγκυρα να επισημαίνει τη δέσμευσή της να χαλιναγωγήσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, οι επενδυτικές τράπεζες της Wall Street αυξάνουν τις προβλέψεις τους για το ύψος των επιτοκίων στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η JPMorgan Chase αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 1.000 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ από την πλευρά της η Morgan Stanley αύξησε την εκτίμησή της για τα επιτόκια στο τέλος του έτους από το 30% στο 35%.

Περισσότερα από Forbes

Τα χρέη των αγροτών στην Τουρκία και οι υποθήκες

Οι Τούρκοι αγρότες παλεύουν με χρέος σχεδόν 700 δισεκατομμυρίων λιρών.

Γερμανία: Ξεμπλοκάρει την πώληση Eurofighter στη Σ. Αραβία – τι θα κάνει με την Τουρκία;

Το Βερολίνο υπαναχώρησε από την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή "αντιπυραυλική ομπρέλα".

Τι κάνουν Ελλάδα και Τουρκία με τους ρωσικούς S-300 και S-400

Το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ από την πώληση των F-35 στην Ελλάδα είναι ο αντίκτυπος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Γιατί οι ΗΠΑ έδωσαν ταυτόχρονα F-35 στην Ελλάδα και F-16 στην Τουρκία

H "διπλωματική νίκη" της Ελλάδας, το πλεονέκτημα στο Αιγαίο και το διακύβευμα των μελλοντικών συνομιλιών ΗΠΑ-Τουρκίας.

Ο Ερντογάν "τορπίλισε" τη συνεργασία με το Ισραήλ και ο EastMed ξαναβγαίνει από το συρτάρι

Το Τελ Αβίβ ίσως ξεκινήσει πάλι τις συζητήσεις με Αθήνα και Λευκωσία για την κατασκευή του αγωγού.

Η σημασία της ομιλίας Ερντογάν για τη Γάζα

Ο ξέφρενος τακτικισμός του Τούρκου προέδρου πάντοτε συνδυάζεται με ένα "οραματικό" στοιχείο.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η επίθεση-αστραπή των Αζέρων προωθεί τις βλέψεις Ερντογάν στον νότιο Καύκασο

Ο ρόλος του διαδρόμου Ζανγκεζούρ στην "πίσω αυλή" του Ιράν και της Ρωσίας.

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Βρετανία: Σε επίπεδα πανδημίας ο PMI - Καμπανάκι για ύφεση

Ο δείκτης μειώθηκε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο από 49,5 τον Αύγουστο βυθίζοντας τον ακόμα περισσότερο στην περιοχή συρρίκνωσης.

Γερμανία: Τη μεγαλύτερη μείωση κατ' έτος κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών

Τι δείχνουν στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.