Οι "Λύκοι της Wall Street" επιστρέφουν

Οι "Λύκοι της Wall Street" επιστρέφουν

Του Brandon Kochkodin

Περίπου μια ώρα με το τρένο βορειοδυτικά της Σαγκάης, στην πόλη Τσανγκζού της Κίνας (με πληθυσμό 5,2 εκατ.) βρίσκονται τα γραφεία της Jin Medical International, μιας κατασκευάστριας εταιρείας αναπηρικών αμαξιδίων "υψηλών προδιαγραφών". Με έδρα τα Νησιά Κέιμαν από τον Ιανουάριο του 2020, τα αναπηρικά αμαξίδια της Jin φημίζονται για την εργονομία τους και το χαμηλό τους βάρος, ενώ πρόσφατα η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει ηλεκτρικά και φιλικά προς τις αθλητικές χειμερινές δραστηριότητες μοντέλα.

Τον περασμένο Μάρτιο, με τη βοήθεια ενός άσημου αναδόχου με έδρα τη Νέα Υόρκη, της Prime Number Capital LLC, η Jin Medical κατέθεσε αίτηση για IPO στον Nasdaq. Η αρχική δημόσια προσφορά σήκωσε 8 εκατ. δολάρια, 0,4 δολ. ανά μετοχή σε προσαρμοσμένη βάση split. O Nasdaq 100, ο οποίος περιλαμβάνει βαριά ονόματα της αγοράς όπως η Nvidia, έχει κάνει ράλι 40% τους τελευταίους 12 μήνες περίπου, ενώ η μετοχή της Jin εκτινάχθηκε στα 14 δολ./μετοχή με κέρδη σχεδόν 3.000% και η κεφαλαιοποίησή της ανήλθε στα 1,73 δισ. δολ. Αν και η εταιρεία δεν έχει καταθέσει οικονομικές καταστάσεις στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) από τον Αύγουστο του 2023, εκείνη την περίοδο τα έσοδά της υπολογίζονταν στα περίπου 20 εκατ. δολάρια ετησίως, με κέρδη περίπου 3,5 εκατ. δολάρια, δίνοντάς της έναν λόγο τιμής/κερδών που ξεπερνά το 500.

Η πιο σημαντική είδηση που γνωστοποίησε η Jin Medical ήταν τον Δεκέμβριο του 2023, όταν ανακοίνωσε την πιθανή εξαγορά της Jiangsu Zhongjin Kanglu Information Technology, μιας εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού που μπορεί να "αξιοποιεί την τεχνογνωσία της στην κατασκευή και την τεχνολογία ανάλυσης μεγάλων δεδομένων" για την ενοικίαση ή την κοινή χρήση αναπηρικών αμαξιδίων σε 1.600 νοσοκομεία στην Κίνα. Δεν δόθηκαν πολλές άλλες λεπτομέρειες για το deal, πέραν του ότι ο "σοβαρός" γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024.

Η ιστορία της Jin Medical είναι το όνειρο των χρηματιστών, που έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο του Τζόρνταν Μπέλφορτ - του "Λυκου της Wall Street. Λάβετε υπόψη και τον πληθυσμό της Κίνας (πάνω από 1 δισ.) που γερνά γρήγορα, με τη ζήτηση για εργονομικά, ελαφριά αναπηρικά αμαξίδια να αυξάνεται, προσθέστε τα οικονομικά δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη και  έχετε μια μετοχή που μέσα σε δύο μήνες εγκατέλειψε τα επίπεδα κάτω από το 1,5 δολ. για να πιάσει το ιστορικό υψηλό των 16 δολαρίων.

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, η Jin Medical μάλλον θα είχε επιλέξει την αντίστροφη συγχώνευση για το ντεμπούτο της στην αγορά. Αυτό συμβαίνει όταν μια ιδιωτική εταιρεία συγχωνεύεται με μια ήδη εισηγμένη δημόσια εταιρεία "κέλυφος", παρακάμπτοντας την επίσημη διαδικασία IPO, η οποία συνήθως περιλαμβάνει δικηγόρους και αναδόχους και σημαντικό κόστος. Τα αδρανή "κελύφη" των δημόσιων εταιρειών είναι άφθονα, οπότε οι αντίστροφες συγχωνεύσεις τείνουν να είναι φθηνότερες και δεν χρειάζονται την έγκριση των χρηματιστών. Ακούγεται ιδανικό, αλλά οι αντίστροφες συγχωνεύσεις, ιδίως εκείνες που αφορούν κινεζικές εταιρείες, θεωρούνται "μολυσμένο προϊόν" από τους επενδυτές, οπότε οι γυρολόγοι των μετοχών μικρομεσαίων επιχειρήσεων τις έχουν αποφύγει. Το 2013, η McKinsey εκτίμησε ότι οι αντίστροφες συγχωνεύσεις που αναστάλθηκαν ή διαγράφηκαν από το αμερικανικό χρηματιστήριο και αφορούσαν κινεζικές εταιρείες κόστισαν στους επενδυτές έως και 40 δισ. δολάρια τη διετία 2011-2012.

Τον Ιανουάριο, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε αυστηροποίηση των κανονισμών για τις αντίστροφες συγχωνεύσεις και τις SPACs. Με τα πλεονεκτήματα της εισαγωγής στο χρηματιστήριο μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης να συρρικνώνονται, μικρές εταιρείες όπως η Jin Medical επιλέγουν όλο και περισσότερο τις αρχικές δημόσιες προσφορές, με συμμάχους τους χρηματιστές και μια στρατιά day traders που θέλουν να βγάλουν γρήγορο κέρδος από τις penny stocks. Κατά την περίοδο 2010-2023, η αμερικανική αγορά είδε έναν μέσο όρο 104 αντίστροφων συγχωνεύσεων ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών de-SPAC. Το 2023, ο αριθμός αυτός κατρακύλησε στις 40, ο χαμηλότερος από το 2012, όπου καταγράφηκαν 71.

Ο Kyle Asman, CEO της Backswing Ventures, ενός venture fund με έδρα το Ορλάντο της Φλόριντα, πιστεύει ότι οι αντίστροφες συγχωνεύσεις "υποφέρουν" επειδή οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν χάσει μέρος των πλεονεκτημάτων τους εδώ και αρκετό καιρό. Αυτές τις ημέρες, ακόμη και οι αρχάριοι μικροεπενδυτές συνειδητοποιούν ότι η επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια δείκτη με μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όπως ο S&P 500, έχει αποδειχθεί ότι μια εύκολη, κερδοφόρα στρατηγική.

"Οι top-20 μετοχές οδηγούν την ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς", λέει ο Asman. "Oι νεοεισηγμένες δεν παίρνουν τις αποδόσεις που έπαιρναν. Αν κάνεις μια αντίστροφη συγχώνευση και η μετοχή δεν σκίσει... χτυπά η πένθιμη καμπάνα".

Οι αντίστροφες συγχωνεύσεις μπορεί να μην είναι πλέον το "καυτό προϊόν" της αγοράς, αλλά οι πολύ μικρές αρχικές δημόσιες προσφορές επιστρέφουν δυναμικά. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο Jay Ritter, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, πέρυσι έγιναν 47 IPO penny-stocks και 120 από το 2021 έως το 2023. Από το 2000 έως το 2020, έγιναν  108 τέτοιες συμφωνίες.

"Τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξε ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός IPO μικρομεσαίων εταιρειών και penny-stocks", λέει ο Ritter.

Οι δημόσιες εγγραφές, σε αντίθεση με τις αντίστροφες συγχωνεύσεις, δεν είναι "στιγματισμένες". Αντιθέτως είναι και πιο ελκυστικές. Παραδοσιακά, αν ήθελες να αγοράσεις μια ΑΜΚ, έπρεπε να είσαι πλούσιος και να έχεις διασυνδέσεις. Σε αυτό το σημείο έρχονται στο προσκήνιο γραφεία φιλικά προς τους επενδυτές, όπως το Webull της Νέας Υόρκης. Στην ιστοσελίδα της Webull διαφημίζεται ένα καλεντάρι IPO με μετοχές που οι πελάτες της μπορούν να αγοράσουν. Ο κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει 20 IPO για τον επόμενο μήνα, είναι γεμάτος με penny stocks. Πολλές από αυτές δραστηριοποιούνται στην Ασία, όπως η Mingteng International, μια κινεζική εταιρεία κατασκευής καλουπιών για ηλεκτρικά οχήματα, η οποία είχε έσοδα 8 εκατ. δολαρίων το 2022, και η Zerospo, με ετήσιο τζίρο 13 εκατ. δολάρια, που τρέχει μια αλυσίδα ινστιτούτων χαλάρωσης στην Ιαπωνία.

Η Webull ιδρύθηκε το 2017 από τον Wang Anquan, "απόφοιτο" της Alibaba και της Xiaomi (του τρίτου μεγαλύτερου κατασκευαστή smartphones στον κόσμο), και είναι κάτι σαν κλώνος της Robinhood. Η πλατφόρμα συναλλαγών χωρίς προμήθειες διαθέτει περισσότερους από 17 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Μαΐου 2023, και, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων της FINRA, 86 εγγεγραμμένους χρηματιστές διασκορπισμένους σε γραφεία στη Νέα Υόρκη, στην Αγία Πετρούπολη, στη Φλόριντα και στην Τσανγκσά της Κίνας. Παρόλο που δεν είναι γνωστό όνομα, όπως η Robinhood, οι φίλοι του αθλητισμού πιθανότατα αναγνωρίζουν τη Webull επειδή πληρώνει 30 εκατ. δολάρια τον χρόνο για να διαφημίζεται στις φανέλες των Brooklyn Nets.

Οι οικονομικοί δεσμοί της Webull με τη Xiaomi προβληματίζουν τους πολιτικούς κύκλους. Μια έρευνα του Forbes το 2020 για τον τρόπο που η Xiaomi συνέλεγε και αποθήκευε τα δεδομένα των χρηστών της, σήμανε συναγερμό στους ερευνητές κυβερνοασφάλειας για την προστασία της ιδιωτικότητας. Τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ, η Xiaomi βρέθηκε σε μια μαύρη λίστα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, λόγω των φερόμενων σχέσεων της με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό -τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας-, κατηγορία που η εταιρεία αρνήθηκε. Ωστόσο, δεν έμεινε πολύ σε αυτή τη λίστα. Τον Μάιο του 2021, το Πεντάγωνο του Μπάιντεν ανακάλεσε την απόφαση, μετά από αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία. Αλλά οι ανησυχίες επί της ουσίας δεν έχουν αμβλυνθεί.

Με άρθρο του στους Washington Times το 2023, ο πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής Lee Zeldin εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων της Webull, δεδομένης της σύνδεσής της με την Xiaomi. Ο Zeldin επισήμανε ότι η κινεζική νομοθεσία θα μπορούσε να αναγκάσει εταιρείες όπως η Webull να παραδώσουν δεδομένα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα των Αμερικανών χρηστών. Ο Zeldin υποστήριξε ότι μια τέτοια εξέλιξη αφήνει τις λειτουργίες της Webull και την ασφάλεια των δεδομένων των Αμερικανών επενδυτών εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας των ΗΠΑ, με την αξιοπιστία της κινεζικής πλατφόρμας να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η Webull δεν απάντησε σε αιτήμα για σχολιασμό.

Οι δελεαστικές μετοχές, όπως της Jin Medical, μπορούν να εκτιναχθούν σε αποτιμήσεις που αψηφούν τη χρηματοοικονομική λογική. Ωστόσο, ο κίνδυνος χειραγώγησης και ακραίας μεταβλητότητας στις  μικρο-κεφαλαιοποιήσεις είναι υψηλός.

"Ακολουθήστε το χρήμα. Βασικά χρειάζεται να εμπλακούν τουλάχιστον δύο παράγοντες για να κυριαρχήσει ο κίνδυνος: οι ανάδοχοι και οι εκδότες", λέει ο James Angel, καθηγητής στο Πανεπιστήμιου του Georgetown. "Οι IPO των penny-stocks είναι αρκετά μικρές, αλλά προφανώς οι ανάδοχοι έχουν βρει έναν τρόπο να τις προωθήσουν στην αγορά". Η Webull είναι δραστήρια, αλλά όχι η μόνη δραστήρια σε αυτό το κομμάτι. Η Boustead Securities του Irvine στην Καλιφόρνια είναι ένας ανάδοχος, γνωστός για τις "καυτές" IPOs του, σύμφωνα με τον ιστότοπο IPO Warriors.

Η μακρά ιστορία των ιδιωτικών επενδύσεων σε IPOs penny stocks έχει δείξει ότι η πορεία τους δεν ήταν και η πιο κερδοφόρα. Σε πρόσφατη μελέτη, υπό τον τίτλο "Lawful But Awful" από την OTC Markets Group, οι 91 συμφωνίες μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης που δημοσιοποιήθηκαν το 2022 είχαν χάσει κατά μέσο όρο 65% της αξίας τους τον Αύγουστο του 2023. Δεν είναι περίεργο. Το 2022, το Bloomberg ανέφερε ότι οι IPO μέσω της Robinhood είχαν επίσης θλιβερές επιδόσεις. Οι 23 δημόσιες προσφορές, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Robinhood, είχε πτώση σε διψήφιο ποσοστό έως τώρα.

"Αυτό που υποψιάζομαι ότι συμβαίνει είναι 'η θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου'", λέει ο Angel. "Οι επενδυτές λένε ότι θα συμμετέχουν σε ένα από αυτά τα ύποπτα πράγματα και κάποιοι κάνουν το παιχνίδι τους. Όταν μια από αυτές τις μετοχές με περιορισμένο float απογειώνεται, κάποιοι αγοράζουν σε φουσκωμένες τιμές. Αυτοί που ζημιώνονται όταν η μετοχή αναπόφευκτα πέφτει είναι οι αθώοι συμμετέχοντες σε αμοιβαία κεφάλαια δεικτών". Ορισμένες από τις IPOs μικρομεσαίων εταιρειών έχουν βρει στέγη σε ETFs ευρείας βάσης, όπως το ONEQ της Fidelity, αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο παρακολουθεί τον Nasdaq Composite και το ITOT της iShares, αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο καταγράφει τις εισηγμένες στον Nasdaq και στο NYSE.

Η Prime Number Capital, ο ανάδοχος πίσω από την προσφορά μετοχών της Jin Medical, ιδρύθηκε το 2018 από τον Xiaoyan Jiang, πρώην στέλεχος της BNP Paribas, η εταιρεία του οποίου έχει διαπιστευτήρια από εταιρείες όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Merrill Lynch. Στον ιστότοπό της, η Prime Number αναφέρει ότι έχει ολοκληρώσει 19 αρχικές δημόσιες προσφορές, συγκεντρώνοντας συνολικά 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία προβάλλει τα γραφεία της στο Μανχάταν στη Λεωφόρο Αμερικής 1345 με "υπέροχη θέα στο Σέντραλ Παρκ", αλλά μια αναζήτηση στο Google αποκαλύπτει ότι ο δεύτερος όροφος όπου παρουσιάζουν πως βρίσκονται τα γραφεία τους είναι στην πραγματικότητα ένα coworking space.

Η Jin Medical, με την πρόσφατη εκτόξευσή κατά 3.000%, ήταν το success stoty για την Prime Number. Σχεδόν όλες οι άλλες ΙPOs ήταν απογοητευτικές με πτώση 65% κατά μέσο όρο. Μόνο μία από τις 19 μετοχές της, εκτός από την Jin, μια εταιρεία ατμοποιητών με έδρα το Λος Άντζελες που ονομάζεται Ispire Technology, διαπραγματεύεται σήμερα πάνω από την τιμή που έκλεισε στο ντεμπούτο της. Πέντε από τις έξι τελευταίες προσφορές μετοχών της Prime Number έχουν συμπεριληφθεό στο καλεντάρι IPO της Webull, σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η Jin Medical.

Η Prime Number Capital δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό και η CEO Xiaoyan Jiang δεν απάντησε σε ερωτήματα που της στάθηκαν μέσω LinkedIn.

Η Jin Medical μπορεί να μην είναι η εξαίρεση για πολύ ακόμα. Τον Δεκέμβριο, ο Nasdaq επέδωσε στην εταιρεία ειδοποίηση διαγραφής από το χρηματιστήριο. Παρά την άνοδο της τιμής τους τίτλου της και της κεφαλαιοποίησής της στα 1,73 δισ. δολαρίων, οι μετοχές της βρίσκονται στα χέρια ελάχιστων κατόχων. Το κριτήριο για τουλάχιστον 300 μετόχους που κατέχουν τουλάχιστον 100 μετοχές έκαστος δεν πληρούται. Η Jin θα περάσει από ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής του Nasdaq τον Μάρτιο.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Τρεις small caps που ίσως επωφεληθούν από το "January effect"

To "Φαινόμενο" είθισται να ευνοεί τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης και τα sell off για φορολογικούς λόγους.

Γιατί δεν θέλουμε ράλι στις αγορές αυτά τα Χριστούγεννα

O κακός Δεκέμβρης του 2002 και του 2018 ήταν "δώρο" για τις επιδόσεις των μετοχών κατά το επόμενο έτος.

Τρεις μετοχές για πιθανό διπλασιασμό απόδοσης εντός του 2024

Τρεις ανερχόμενες δυνάμεις δημιουργούν προσδοκίες πως θα αντεπεξέλθουν στο αβέβαιο επενδυτικό κλίμα.

Nvidia και Broadcom ακολουθούν τη Microsoft σε ιστορικά υψηλά

Σε υψηλά άνω του έτους οι τίτλοι των Adobe, Intel, Meta, Micron και Palantir.

Wall: Το εβδομαδιαίο "ράλι της χρονιάς" μέσα από 7 αριθμούς

604 δισ. δολάρια κέρδισαν οι "Magnificient 7". Άνοδος για το 95% των τίτλων του S&P 500.

Επιφυλακτική η Wall με το βλέμμα στη Γάζα - Συγκράτησαν κέρδη στην εβδομάδα Dow και S&P 500

Μεικτά πρόσημα την Παρασκευή, ξεθύμανε η τραπεζική στήριξη.

Τέσσερις μετοχές με μεγάλες δυνατότητες σε τιμή ευκαιρίας

Μια τετράδα τίτλων σημείωσε βαριές απώλειες το τελευταίο διάστημα, αλλά έχει τα φόντα να ανακάμψει.

Wall: Το δύσκολο καλοκαίρι των "Magnificent-7" - Έχασαν κεφαλαιοποίηση $148 δισ.

Στον αντίποδα 4 πετρελαϊκές σημείωσαν ράλι άνω του 28% έκαστη.

Πέντε tips για να δείτε αλλιώς τον παραδοσιακά "κακό" Σεπτέμβρη των Nasdaq και S&P 500

O Αύγουστος είναι μήνας αστάθειας για τους επενδυτές ή απλώς... προθέρμανση για όσα ακολουθούν τον Σεπτέμβριο.

"Barbie" και "Oppenheimer" δεν έσωσαν τις μετοχές του Χόλιγουντ

Η απεργία των ηθοποιών φέρνει υποβαθμίσεις από αναλυτές και "βουτιά" των Paramount, Disney, Imax.

Ανησυχείτε αν "ξεθυμάνει" το ράλι της Wall; Δείτε αυτούς τους 6 δείκτες

Οι δείκτες της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς έχουν επιστρέψει σε ακραία -ή πρακτικά ακραία- επίπεδα.