Το Starlink του Έλον Μασκ κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά ίντερνετ

Το Starlink του Έλον Μασκ κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά ίντερνετ

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Σε έναν υπολογίσιμο παίκτη στην εγχώρια αγορά παροχής διαδικτύου εξελίσσεται σταδιακά το Starlink, το δορυφορικό ίντερνετ, το οποίο προσφέρεται από την SpaceX, μια από τις πολλές εταιρείες που έχει δημιουργήσει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Έλον Μασκ. Μετρώντας περίπου δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα μας - άλλωστε οι δορυφόροι του Μασκ κάνουν την εμφάνισή τους αρκετά συχνά στον ελληνικό ουρανό σαν μικρές φωτεινές κουκίδες, η μία πίσω από την άλλη- το Starlink επιχειρεί να διεκδικήσει τη δική του θέση στην αγορά, υποσχόμενο γρηγορότερες ταχύτητες σε σχέση με την οπτική ίνα ακόμη και…μεσοπέλαγα. Θυμίζουμε ότι το Starlink, αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του εκκεντρικού επιχειρηματία, το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο δορυφορικού ίντερνετ, φέρνοντάς το και στα πιο απομακρυσμένα και ερημικά σημεία του πλανήτη.

Νέα δεδομένα 

Σε εσωτερικό επίπεδο, νέα δεδομένα αναμένεται να φέρει η πρόσφατη είσοδος του Κωτσόβολου στην λίστα των πιστοποιημένων μεταπωλητών στην χώρα μας. Μέχρι στιγμής, η διείσδυση του Starlink παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές, που δεν επαρκούν τα υφιστάμενα δίκτυα, ωστόσο η συνεργασία με τον Κωτσόβολο προβλέπεται να ενισχύσει την περίμετρο προσέγγισης καινούργιων πελατών, λόγω της εδραιωμένης θέσης της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. 

"Το ενδιαφέρον των πελατών μας για το Starlink της SpaceX ήταν ιδιαίτερα έντονο, μπορώ να πω ενθουσιώδες, από την πρώτη ημέρα που το παρουσιάσαμε στο ευρύ κοινό", υπογραμμίζει στο Capital.gr, ο Χριστόφορος Τουμαζάτος, Product Range Specialist, στην κατηγορία CM Computing της Κωτσόβολος και συνεχίζει λέγοντας: "Με το Starlink δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους περιορισμούς της επίγειας συνδεσιμότητας, αλλά η σύνδεση επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσα από ένα πυκνό δίκτυο μοναδικών προηγμένων δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που επιτρέπει τη γρήγορη ανταλλαγή δεδομένων".

Υψηλή ζήτηση στην επαρχία 

Είναι ενδεικτικό ότι η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στην επαρχία και κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε νησιά του Ιονίου, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες, όπου, όπως επισημαίνει ο κ. Τουμαζάτος, "δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές και η λήψη του διαδικτύου αποτελεί καθημερινή πρόκληση". Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η ζήτηση είναι χαμηλή στις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς οι προσφερόμενες ταχύτητες είναι σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλότερες της οπτικής ίνας.

Ειδικότερα, η ταχύτητα download κυμαίνεται, ανάλογα την περιοχή, από 124Mbps έως 288Mbps και το upload από 20-43Mbps, ενώ ο χρόνος αναμονής από 37-55ms. Να σημειωθεί ότι ο καταναλωτής απλώς επιλέγει τον εξοπλισμό που επιθυμεί, σταθερού σημείου ή εν κινήσει, ελέγχοντας, πρώτα ότι υπάρχει γεωγραφική κάλυψη στην περιοχή του και στη συνέχεια προχωρά με τη μηνιαία συνδρομή στη Starlink (από 40 ευρώ το μήνα). 

Το κόστος 

Σε ό,τι αφορά το κόστος, όταν ξεκίνησε να δραστηριοποιείται η εταιρεία στην χώρα μας, ο εξοπλισμός κόστιζε 449 ευρώ για τον οικιακό χρήστη ενώ από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, η τιμή έχει πέσει στα 225 ευρώ (Starlink standard kit V3). Επιπλέον, για τον χρήστη που επιθυμεί internet εν κινήσει ή για χρήση σε σκάφη, το κόστος του εξοπλισμού ανέρχεται σε 2.889 ευρώ (Starlink High Performance kit).  Η προ μερικών μηνών μείωση στην τιμή του kit για οικιακή χρήση, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ελκυστικά για τους καταναλωτές καθώς μέχρι πρότινος το υψηλό κόστος αποτελούσε έναν από τους βασικούς αποτρεπτικούς παράγοντες για την έλευση νέων συνδρομητών.  

"Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται και το ενισχυμένο μοντέλο Starlink Standard kit V4, το οποίο σε σχέση με το παρόν μοντέλο kit V3, διαθέτει επανασχεδιασμένο δορυφορικό πιάτο για ενισχυμένο σήμα, router WIFI 6 έναντι WIFI 5 στο τρέχον μοντέλο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επεκτείνει την ασύρματη κάλυψη και παράλληλα να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ταχύτητα upload, αλλά και υποδοχή Ethernet", σημειώνουν από την Κωτσόβολος. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τροχιά που διαγράφει η Starlink παγκοσμίως λογίζεται ως θετική αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 2022 τα έσοδά της έκλεισαν στα 1,4 δισ. δολάρια, ήτοι κατά 1 δισ. δολάρια αυξημένα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο χαμηλότερα σε σχέση με τον τζίρο που προσδοκούσε ο Μασκ. 

Εκτός, όμως, από την παρουσία της Starlink στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας λειτουργεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, που διατηρεί η Tesla στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις εντοπίζονται στην Αγία Παρασκευή και πιο συγκεκριμένα στο Τεχνολογικό Πάρκο του Δημόκριτου, εντός του οποίου η αμερικανική βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων μισθώνει ένα κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το προσωπικό του τμήματος, το οποίο αναπτύσσει διάφορα projects, διατηρώντας πολύ χαμηλούς τόνους.

Περισσότερα από Forbes

Κοντά σε συμφωνία η Starlink του Musk με την Υεμένη για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου

To deal θα καταστήσει την Υεμένη μία από τις λίγες χώρες που έχουν επίσημη άδεια για να συνδεθούν με το Starlink στη Μέση Ανατολή.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

2+4 μετοχές τεχνολογίας με αξιοπρόσεκτες μερισματικές αποδόσεις

Οι "Magnificent 7" βρίσκονται σε κορεσμό - επομένως μπορούμε να στραφούμε σε λιγότερο δημοφιλείς επιλογές.

Οι μετοχές της Meta σημειώνουν ρεκόρ - Πώς αναδύθηκαν από τη βουτιά του 77% και το φιάσκο του Metaverse

Η Meta κατέγραψε την Παρασκευή την υψηλότερη τιμή μετοχής όλων των εποχών.

Ο χρησμός του R. Baron για το Starlink: "Σε 4 χρόνια θα μπει στο χρηματιστήριο και θα αξίζει έως και 300 δισ."

H ευοίωνη πρόβλεψη του δισεκατομμυριούχου για την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου της SpaceX.

Το "X" δεν αξίζει ούτε τα μισά από όσα έδωσε ο Μασκ για να το αγοράσει

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται εσωτερικές πηγές, η εταιρεία χορήγησε στους υπαλλήλους μετοχές που έδειχναν ότι το X άξιζε περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.