Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ο Σάμι Φάις, είναι γνωστός για την ικανότητα του να διακρίνει τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που ανοίγονται. Είναι ο άνθρωπος που το 1977, σε ηλικία 19 ετών, πόνταρε στην τότε άγνωστη αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών Nike, φέρνοντας τα παπούτσια της στην Ελλάδα, κίνηση η οποία αποτέλεσε το πρώτο πεδίο επιχειρηματικής επιτυχίας για τον ίδιο.
Ύστερα από εκείνη την επιχειρηματική κίνηση που ανέτρεψε τα ελληνικά δεδομένα στην αγορά ακολούθησαν και άλλες, οδηγώντας στη δημιουργία της Elmec Sport και σε ένα επικερδές deal για την πώλησή της. Τώρα, δύο νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα σηματοδοτούν την επιστροφή του Σάμι Φάις. Η Αγορά Μοδιάνο (στα μέσα Ιουλίου ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 43,63% στην One Outlet συμφερόντων Σάμι Φάις και Notos Com), και η εταιρεία επώνυμης υπόδησης Λεμονής (Καλογήρου), αποτελούν το νέα στοιχήματα.
Είναι όμως μόνο αυτά; Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του και τι σκοπεύει να κάνει με τις νέες business που στήνει, η μια εκ των οποίων, η στοά Μοδιάνο, του δίνει την ευκαιρία να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και σε τομείς που δεν άπτονται του παραδοσιακού εμπορίου;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και σε αρκετά ακόμη δίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε.
- Κύριε Φάις, ποια είναι τα βήματα που έχετε σχεδιάσει για το come back του brand Καλογήρου στην αγορά; Πόσος χρόνος και πόσα κεφάλαια πιστεύετε ότι θα απαιτηθούν;
Από τις αρχές Ιουνίου υλοποιείται ένα ευρύ πλάνο αναδιοργάνωσης της εταιρίας Λεμονής, που περιγράφεται αναλυτικά και στη Συμφωνία Εξυγίανσης που κατατέθηκε στο Δικαστήριο για επικύρωση στις 31/7. Η αναδιάρθρωση αυτή περιλαμβάνει διάφορες κινήσεις όπως σημαντικές περικοπές στο κόστος λειτουργίας, επαφές με όλους τους οίκους του εξωτερικού και τους Έλληνες κατασκευαστές με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρία, το άνοιγμα όλων εκείνων των καταστημάτων ιδιαίτερης σημασίας που είχαν κλείσει το τελευταίο διάστημα (όπως αυτά στο Golden Hall, στο the Mall και στο City link), και τον περαιτέρω σχεδιασμό ανάπτυξης του δικτύου λιανικής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μύκονο. Τέλος, η όλη αυτή προσπάθεια συνδυάζεται με μία εκτεταμένη επικοινωνία προς τους καταναλωτές – πελάτες της Καλογήρου, του Χαραλά και όλων των Monobrand καταστημάτων, η οποία σκοπό έχει να επαναφέρει τα brands του ομίλου στις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού και να αποκαταστήσει το τρωθέν κύρος της εταιρείας. Οι πρώτες ενδείξεις της αναδιοργάνωσης μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι όλη η προσπάθεια θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την παραλαβή των καινούργιων εμπορευμάτων για τον χειμώνα, που ήδη έχει δρομολογηθεί, καθώς και με το άνοιγμα των καταστημάτων που προαναφέραμε. Τα κεφάλαια τα οποία απαιτούνται, είναι διαθέσιμα και ήδη επενδύονται σε αγορές εμπορευμάτων, καθώς και στην ανακαίνιση παλαιών καταστημάτων αλλά και στο άνοιγμα νέων.
- Σκοπεύετε να βγάλετε την Καλογήρου εκτός συνόρων;
Προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση της Καλογήρου αποτελεί η πρωτοκαθεδρία στην ελληνική αγορά υποδημάτων, χωρίς αυτό να αποκλείει και σκέψεις για άνοιγμα κάποιων καταστημάτων εκτός συνόρων. Σκόπιμο είναι να τονίσω στο σημείο αυτό, ότι η εταιρεία έχει μια σημαντική παρουσία στην Κύπρο, με καταστήματα Καλογήρου, Χαραλάς και All About Shoes.
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη Στοά Μοδιάνο;
Η στοά Μοδιάνο αποτελεί για τον Όμιλο Φάις μια μοναδική ευκαιρία για να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και σε τομείς που δεν άπτονται του παραδοσιακού εμπορίου. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια Παραδοσιακή Αγορά Τροφίμων, η οποία θα εξυπηρετεί αφενός τους Θεσσαλονικείς καταναλωτές με προϊόντα υψηλής ποιότητας και αφετέρου θα αποτελέσει για τους επισκέπτες – τουρίστες της πόλης έναν προορισμό στον οποίο θα μπορούν να γευθούν και να ψωνίσουν αυθεντικές ελληνικές επιλογές και όχι μόνο. Η αποκατάσταση του μνημείου θα περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου με σεβασμό στη διατηρητέα χρήση του, όπως αυτή αναλύεται στις σχετικές αποφάσεις της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων, με παράλληλες σύγχρονες υποδομές, έτσι ώστε να γίνει σημείο αναφοράς για την Θεσσαλονίκη όπως συνέβαινε και κατά το παρελθόν.
- Υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες που έχετε εντοπίσει και αν ναι σε ποιους τομείς; Κοιτάτε μόνο υπερχρεωμένες επιχειρήσεις;
Ο Όμιλός μας βρίσκεται πάντοτε σε εγρήγορση για να εντοπίσει και να αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται, τόσο σε παραδοσιακούς τομείς ενασχόλησής μας, όπως και σε νέους τομείς, όπως οι παραδοσιακές αγορές τροφίμων. Δεν κοιτούμε μόνο υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αλλά αν η παρουσία μας αξιολογείται από τράπεζες και επιχειρηματίες ότι μπορεί να συνδράμει στη διάσωση παραδοσιακών ελληνικών επιχειρήσεων, στην διατήρηση θέσεων εργασίας και να προσδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα για τον Όμιλό μας, όπως π.χ. στην περίπτωση της Καλογήρου, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα.
- Η είσοδος στο Χρηματιστήριο είναι στα σχέδιά σας;
Η κατάσταση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αυτή τη στιγμή δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες στις επιχειρήσεις για να αντλήσουν κεφάλαια απαραίτητα για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Προφανώς δεν αποκλείουμε την είσοδό μας στο Χρηματιστήριο στο επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως αυτό να είναι αναγκαίο και απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξή μας. Εξάλλου σήμερα υπάρχουν κι άλλου είδους χρηματοοικονομικά εργαλεία, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μοχλός ανάπτυξης για έναν Όμιλο σαν τον δικό μας.
- Πως βλέπετε να κινείται το εμπόριο και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία από εδώ και πέρα;
Είναι γεγονός ότι η ελληνική οικονομία και το εμπόριο τα τελευταία 10 χρόνια μαστίζονται από μια επώδυνη και οξεία κρίση. Η κρίση αυτή, όπως συμβαίνει πάντα, δημιουργεί ευκαιρίες για υγιείς και τολμηρές επιχειρήσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι κανείς να κάνει μετρημένες κινήσεις, που να αποσκοπούν στην κάλυψη συγκεκριμένων κενών που δημιουργούνται. Το ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που συντελείται, με όλες τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν, με κάνουν να ατενίζω το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.