Του Panos Mourdoukoutas
Η εταιρεία πωλήσεων λιανικής μέσω Διαδικτύου Groupon μπορεί σύντομα να κάνει τη μεγαλύτερη πώλησή της: να πουλήσει τον εαυτό της. Αυτό προκύπτει από φήμες που υπήρξαν το Σαββατοκύριακο στα ΜΜΕ.
Ποιος θα μπορούσε να αγοράσει τη Groupon; Η Alibaba, ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικών πωλήσεων. Όμως, αν και η Groupon ταιριάζει στην Alibaba, δεν αξίζει τα χρήματα.
Το ενδιαφέρον της Alibaba για την Groupon πάει πίσω στον Φεβρουάριο του 2016. Τότε η Alibaba αγόραζε μετοχές της Groupon, ενώ οι επενδυτές το απέφευγαν.
Προφανώς η Alibaba είδε στην Groupon κάτι που άλλοι επενδυτές δεν έβλεπαν. Όπως ότι η εταιρεία λειτουργεί σωστά το επιχειρηματικό της μοντέλο.
Το αρχικό επιχειρηματικό μοντέλο της Groupon βοήθησε τους καταναλωτές να λαμβάνουν γενναιόδωρες εκπτώσεις για διαφορετικά προϊόντα και υπηρεσίες, υπό τον όρο ότι ένας επαρκής αριθμός καταναλωτών θα εγγραφόταν για να κερδίσει την έκπτωση.
Όμως, όταν αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο δεν λειτουργούσε, η Groupon το άλλαξε, προσφέροντας συγκεκριμένες εκπτώσεις σε προϊόντα που βρίσκονταν στην ιστοσελίδα της, ανεξάρτητα από τον αριθμό των καταναλωτών που συμμετείχαν στην προσφορά.
Παράλληλα, η εταιρεία εξορθολόγισε τις λειτουργίες της, εστιάζοντας στην κερδοφόρα αγορά της Βόρειας Αμερικής. Αυτές οι κινήσεις φάνηκε ότι είχαν αποτέλεσμα, όπως έδειξε και η αλλαγή στα περιθώρια λειτουργικού κέρδους.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές το παρατήρησαν. Κατά το τελευταίο έτος, οι μετοχές της έχουν κερδίσει περίπου 30%.
Όμως, η Alibaba θα πρέπει να έχει δει και κάποια άλλα θετικά στοιχεία στο προφίλ της Groupon.
Ένα από αυτά ήταν το γεγονός ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Groupon συμπλήρωνε με ωραίο τρόπο το επιχειρηματικό μοντέλο της Alibaba, παρέχοντας μια καλή πλατφόρμα marketing για εμπόρους που καταχωρούν τα προϊόντα τους στην ιστοσελίδα της Alibaba.
Την ίδια ώρα, η Groupon μπορεί να βοηθήσει την Alibaba να επεκτείνει την παρουσία της στη Βόρεια Αμερική, τη βασική αγορά της πρώτης.
Παρ’ όλα αυτά, η Groupon μπορεί να μην αξίζει τα χρήματα -που αυτή τη στιγμή είναι κοντά στα 3 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένου του χρέους. Για έναν καλό λόγο: το μοντέλο της δεν είναι βιώσιμο. Και αυτό ισχύει για τους εξής λόγους.
Η Groupon πουλάει τα προϊόντα άλλων εταιρειών, οι οποίες έχουν το πάνω χέρι στο να διαπραγματεύονται συμφωνίες προώθησής τους.
Επίσης, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από ευθείες προσφορές από άλλες εταιρείες που βασίζονται στο Διαδίκτυο, με ευρεία βάση χρηστών, όπως η Google, η Amazon, η Yahoo και η Expedia.
Και τελικά, είναι η φύση των προϊόντων των προσφορών της Groupon. Οι περισσότερες προσφορές αφορούν την κατηγορία των δευτερευόντων καταναλωτικών αγαθών -όπως οι κρουαζιέρες- και όχι βασικά προϊόντα, όπως οδοντόκρεμες και απορρυπαντικά. Αυτό σημαίνει ότι η Groupon πρέπει να ξοδέψει πολλά στη διαφήμιση για να ωθήσει αυτά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στο τοπ της λίστας. Και αυτό σίγουρα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία της εταιρείας.