Του Panos Mourdoukoutas
Όταν η επόμενη ύφεση χτυπήσει και οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού τις μικρές επιχειρήσεις, θα δούμε την άσχημη πλευρά της αύξησης στα 15 δολάρια του κατώτατου ωρομισθίου: θα δούμε μαζικές απολύσεις.
Όλο και περισσότερες πολιτείες, πόλεις και εταιρείες προχωρούν στην αύξηση του ωρομισθίου, τις τελευταίες ημέρες. Το Οχάιο και το Νιου Τζέρσεϊ αυξάνουν το ωρομίσθιο για να ανταποκρίνεται στο κόστος διαβίωσης, ενώ άλλες πόλεις συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για έναν "βιώσιμο μισθό".
Η Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, ψήφισε νομοθεσία για την αύξηση του ωρομισθίου στα 15 δολάρια στη Νέα Υόρκη μέχρι το 2019. Η Ουάσινγκτον κύρωσε επίσης νομοθεσία που αποσκοπεί στην αύξηση του ωρομισθίου στα 15 δολάρια, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2020.
Συνολικά, είκοσι πολιτείες αύξησαν το κατώτατο ωρομίσθιο την 1η Ιανουαρίου 2019.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που εξηγούν τη βιασύνη για την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου. Ένας από αυτούς είναι η πολιτική απήχηση. Οι πολιτικοί θέλουν να δείχνουν ότι νοιάζονται για τα εκατομμύρια των Αμερικανών που πληρώνουνται με το κατώτατο ωρομίσθιο, και το δείχνουν αυτό με τη θέσπιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας.
Επίσης υπάρχουν και τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία υποστηρίζουν τις αυξήσεις των ωρομισθίων καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερα μέλη στις τάξεις τους.
"Η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου είναι πιθανό να έχει μικρή συνολική επίδραση στην οικονομία, αλλά μια μεγάλη επίδραση σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό", λέει ο Dan North, Chief Economist της Euler Hermes.
Αλλά τι θα συμβεί όταν χτυπήσει η επόμενη ύφεση; Τα πράγματα θα είναι αρκετά διαφορετικά για τις επιχειρήσεις. Δεν θα έχουν τόσο αυξημένο κύκλο εργασιών όσο τις καλές εποχές, και δεν θα μπορέσουν να πληρώνουν μισθούς υπαγορευμένους από τη νομοθεσία και όχι από την ίδια την αγορά.
Αυτό θα ισχύσει ιδιαίτερα για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν την ίδια πρόσβαση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χρηματοδότηση των τραπεζών. Κάποιες από αυτές μάλιστα μπορεί να βρεθούν στο χείλος του γκρεμού.
Στην ύφεση που γνώρισε η αμερικανική οικονομία το 2008-2009, για παράδειγμα, τα επιχειρηματικά λουκέτα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στις 6.000 στο τετράμηνο.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια Αμερικανών χαμηλού εισοδήματος να καταλήξουν να χάσουν τη δουλειά τους και να στραφούν στην κοινωνική πρόνοια, ενώ άλλοι θα χάσουν ευκαιρίες για θέσεις υψηλότερης αμοιβής.
Αυτή θα είναι η άσχημη πλευρά της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου.
Και μετά, υπάρχει και η επιλογή του αυτοματισμού.
"Προκύπτουν πολλά προβλήματα με την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου: οι εργοδότες θα πρέπει είτε να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών που πωλούν είτε να μειώσουν το κόστος", λέει ο Craig Kirsner, σύμβουλος επενδύσεων. "Ένας τρόπος με τον οποίο μειώνουν το κόστος είναι η χρήση μηχανών, όπως οι αυτοματοποιημένες λύσεις που χρησιμοποιεί η McDonalds".
"Είναι ένας σκληρός κόσμος εκεί έξω και οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι τώρα ανταγωνίζονται παγκοσμίως για τις θέσεις εργασίας", προσθέτει ο Kirsner. "Στον σημερινό κόσμο, μπορείτε να προσλάβετε ανθρώπους στην Ινδία και την Κίνα για να εργάζονται εξ αποστάσεως για εσάς με πολύ χαμηλότερο ωρομίσθιο".
Το συμπέρασμα είναι λοιπόν πως η αύξηση του ωρομισθίου, βάσει νομοθεσίας, ενώ η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε άνοδο, στο μέλλον θα πληγώσει όσους υποτίθεται ότι σκοπεύει να ωφελήσει.