Θετικό κρίνεται το πρόσημο στη διεθνή οικονομία με βάση τις ανακοινώσεις, τις ειδήσεις και τις αντιδράσεις των αγορών.
Η εβδομάδα έκλεισε με την ανακοίνωση της αγοράς εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα αποτέλεσμα που ήταν πάνω από τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις και συνεπώς είχε θετικό αντίκτυπο. Οι προσδοκίες ήταν για 200.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στο Δεκέμβριο ενώ το αποτέλεσμα ήταν 223.000 νέες θέσεις εργασίας.
Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το θετικό αποτέλεσμα για την απασχόληση του ιδιωτικού τομέα την Τετάρτη, κρατάει ζωντανή την φλόγα της αισιοδοξίας ότι τελικά η αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας δεν θα είναι μεγάλη σε διάρκεια και ένταση. Ένα αντίβαρο σε αυτή τη θετική ψυχολογία των αγορών δημιουργήθηκε την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed. Μέσω των πρακτικών μάθαμε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ καλωσορίζει την πρόσφατη μείωση στις πληθωριστικές πιέσεις αλλά παραμένει προσκολλημένη στο πρόγραμμα αύξησης των επιτοκίων, θεωρώντας ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού παραμένει ακόμα ενεργό.
Το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ αλλά η καταλυτική άνοδος της Παρασκευής έδωσε το θετικό πρόσημο. Αντίθετα, οι Ευρωπαϊκές αγορές και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν πολύ μεγαλύτερη άνοδο, όπως θα δούμε αναλυτικά και παρακάτω. Η μεγάλη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη καλλιέργησε κάποιες ελπίδες πώς το πρόβλημα αρχίζει να αντιμετωπίζεται δραστικά και άρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι τόσο σκληρή στις αποφάσεις της.
Πέραν των οικονομικών ανακοινώσεων και των πιθανών αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών, η παγκόσμια ειδησεογραφία στρέφεται στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην Κίνα, στις πιθανές νέες μεταλλάξεις που μπορούν να περιπλέξουν το πρόβλημα παγκοσμίως και στο συνεχιζόμενο πόλεμο της Ουκρανίας με τις συνέπειες που έχει δημιουργήσει εδώ και αρκετό καιρό.
Όσο αφορά στην αγορά συναλλάγματος, μικρή ενίσχυση είχε το αμερικανικό δολάριο, μικρές απώλειες είχε το ευρώ ενώ η στερλίνα ανέκαμψε οριακά. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η αποδυνάμωση του γιεν. Ο χρυσός συνέχισε το ανοδικό του ράλι ενώ αίσθηση προκάλεσε στην αγορά των εμπορευμάτων η μεγάλη απώλεια στις τιμές του πετρελαίου. Εντυπωσιακή ήταν και η αποκλιμάκωση της αγοράς των ομολόγων με το αμερικανικό 10ετές να υποχωρεί στο 3.56%. Τέλος, η αγορά των κρυπτονομισμάτων είχε μία οριακή ενίσχυση αλλά όχι κάτι το οποίο να προκαλέσει εντύπωση στην κοινότητα.
Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε περιέχει την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον Δεκέμβριο και αυτό αναμένεται να είναι το κομβικό γεγονός που θα απασχολήσει τις αγορές. Ο πληθωρισμός ανακοινώνεται επίσης στην Κίνα ενώ ξεχωρίζουν επίσης οι ανακοινώσεις στην Ευρωζώνη σχετικά με τη βιομηχανική παραγωγή και την ανεργία.
SP500
Με ανοδικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 3,895 μονάδες και κέρδη λίγο πάνω από 1.40%. Το ανοδικό ράλι της Παρασκευής ήταν αρκετό για να επιφέρει αυτό το αποτέλεσμα αφού μέχρι τότε ο δείκτης είχε σταθεροποιητικές τάσεις. Η εβδομάδα σημαδεύτηκε από την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη, όπου και φάνηκε ότι στις προθέσεις της τράπεζας είναι η προσήλωση στον στόχο της καταπολέμησης του υψηλού πληθωρισμού μέσω αυξήσεων των επιτοκίων, γεγονός που δεν ευνοεί τις αγορές μετοχών. Άλλη σημαντική εξέλιξη ήταν η ευρωστία στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, όπως φάνηκε μέσα από την ανακοίνωση των NFPs την Παρασκευή. Η μεγάλη άνοδος του δείκτη άρχισε με αυτήν την ανακοίνωση αλλά επιταχύνθηκε λίγο αργότερα όταν ανακοινώθηκε και ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών, κάτω από το 50 και πολύ κάτω από το 55 που εκτιμούσαν οι αγορές. Το σήμα που δόθηκε ήταν πως υπάρχει νευρικότητα και σχετική απαισιοδοξία κι έτσι ίσως η Fed θα φανεί πιο διαλλακτική στις αποφάσεις της κι έτσι το ανοδικό ράλι συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Είναι εύκολα αντιληπτό πως μια υπέρβαση του δείκτη πάνω από τις 4,000 μονάδες, θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα αρκετά. Αντίθετα, μάλλον θα επικρατήσει η νευρικότητα αν υπάρξει στροφή κάτω από τις 3,760 μονάδες.
DAX40
Έντονα ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 14,610 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 5%. Η γερμανική αγορά μετοχών είδε με ανακούφιση τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται ραγδαία, αφού ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή βρέθηκε το Δεκέμβριο στο 9.6% από 11.3% το Νοέμβριο. Η μείωση του πληθωρισμού φάνηκε και μέσω της τιμής για όλη την Ευρωζώνη όπου η η αποκλιμάκωση ήταν από το 10.1% στο 9.2%. Η θετική αντίδραση των αγορών χτίστηκε γύρω από την αντίληψη πως τα μέτρα εναντίον του πληθωρισμού αποδίδουν κι έτσι η ΕΚΤ δε θα προβεί σε ακραίες κινήσεις μείωσης της ρευστότητας. Υπάρχει επίσης αισιοδοξία στην ευρωπαϊκή ήπειρο πως η ενεργειακή κρίση δε θα έχει μεγάλες συνέπειες, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν και που κρατάνε τα ενεργειακά αποθέματα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα υπόλοιπα νέα για τη Γερμανία είχαν ανάμεικτο πρόσημο: το εμπορικό ισοζύγιο βελτιώθηκε αισθητά το Νοέμβριο, πάνω από 10 δις ευρώ αλλά οι λιανικές πωλήσεις και οι εργοστασιακές παραγγελίες σημείωσαν κάμψη. Τεχνικά μιλώντας, ο δείκτης έχει προσεγγίσει τις 14,700 μονάδες που είναι και υψηλή τιμή πολλών μηνών και αν βρεθεί πάνω από αυτά τα επίπεδα, ίσως δούμε ακόμη θετικότερο κλίμα.
FTSE100
Σημαντικά ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,699 μονάδες, έχοντας κέρδη πάνω από 3.30%. Το γενικότερο κλίμα στις αγορές μετοχών ήταν ευνοϊκό, ειδικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. O FTSE100 επηρεάστηκε σαφώς από τις ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που μαλάκωσαν κάπως τις απαισιόδοξες απόψεις περί παγκόσμιας ισχυρής (σε ένταση και διάρκεια) ύφεσης. Τα νέα αυτά, συνδυάζονται σαφώς με την τάση ταχείας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σε αρκετές οικονομίες αλλά και με το πρόσφατο ρήγμα που προκλήθηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας αφού στην ψηφοφορία για την αύξηση των επιτοκίων, φάνηκε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία. Ο δείκτης κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 7,700 μονάδες για πρώτη φορά μετά από το καλοκαίρι του 2019 και είναι προφανές ότι το επενδυτικό συναίσθημα έχει βελτιωθεί. Τον Μάιο του 2018 σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή όλων των εποχών στις 7,903 μονάδες και λογικό είναι πολλοί επενδυτές να βλέπουν αυτήν την τιμή ως επόμενο στόχο.
Χρυσός
Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο των futures στα $1,870 και κέρδη κοντά στο 2.20%. Το θετικό κλίμα στις περισσότερες αγορές, συμπαρασύρει και τον χρυσό σε ανοδικό ράλι. Ας θυμηθούμε πως η τιμή ήταν λίγο πάνω από τα $1,600 μέσα στον περασμένο Οκτώβριο. Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και τάσεις αποκλιμάκωσης στον πληθωρισμό παγκοσμίως, είναι παράγοντες που συντέλεσαν στην άνοδο. Σημαντική συνεισφορά έχει και το αμερικανικό δολάριο που αποδυναμώνεται εδώ και 3 μήνες περίπου. Το ανοδικό ράλι πάντως παίρνει νέες δυνάμεις και από την Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσού παγκοσμίως. Το άνοιγμα των συνόρων μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία, το θετικό κλίμα που πρόκειται να επικρατήσει στη χώρα λόγω των αργιών της κινέζικης πρωτοχρονιάς στις 22 Ιανουαρίου και οι ενθαρρυντικές εκθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας για την ανάπτυξη, έχουν αναθερμάνει για τα καλά την αγορά. Η τιμή βρίσκεται πολύ κοντά στην σημαντική στήριξη των $1,882 που είναι η υψηλότερη τιμή εδώ και αρκετούς μήνες και τιμή που αρκετές φορές έχει σταματήσει την άνοδο στις τιμές του χρυσού. Αν γίνει λοιπόν μια σταθερή υπέρβαση πάνω από αυτά τα επίπεδα, πολλοί επενδυτές θα δουν με καλό μάτι ακόμη και τα $2,000.
Πετρέλαιο
Έντονα πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $73.65, με απώλειες που προσέγγισαν το 8.50%. Στα μέσα της εβδομάδας, οι τιμές επηράστηκαν έντονα από την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed και την αντίληψη συνέχισης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και τις παγκόσμιες ανησυχίες για τις νέες μεταλλάξεις της πανδημίας. Αμφότεροι αυτοί οι παράγοντες μπορούν δυνητικά να πλήξουν τη ζήτηση σε πετρέλαιο. Το κλίμα βελτιώθηκε κάπως από την Πέμπτη και μετά και περισσότερο την Παρασκευή λόγω του μειωμένου πληθωρισμού που ανακοινώθηκε στην Ευρωζώνη και κυρίως λόγω της αντοχής της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ όπως φάνηκε στα αποτελέσματα των NFPs. Τα αποθέματα στις ΗΠΑ που την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι αυξήθηκαν πάνω από 3 εκ. βαρέλια σε εβδομαδιαίο επίπεδο, έδειξαν επίσης περιορισμό της κατανάλωσης. Ένα νέο που συγκράτησε κάπως τις τιμές, ήταν η ανακοίνωση του κλεισίματος του αγωγού Colonial Pipeline στις ΗΠΑ λόγω προγραμματισμένων συντηρήσεων αλλά δεν είναι νέο σημαντικής βαρύτητας ώστε να αλλάξει τα πράγματα. Αν η τιμή στο πετρέλαιο συνεχίσει να πέφτει, σε τεχνικό επίπεδο οι στηρίξεις βρίσκονται στα $72.45 και στα $70.08. Ειδικά η τελευταία στήριξη θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι η χαμηλότερη τιμή για το πετρέλαιο για πάνω από ένα χρόνο.
EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)
Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0695 και έκλεισε στο 1.0643. Η πτώση μέσα στην εβδομάδα ήταν αισθητά μεγαλύτερη αφού η ισοτιμία βρέθηκε ακόμα και στο 1.0480 αλλά η εκρηκτικά ανοδική αντίδραση της Παρασκευής περιόρισε τις απώλειες. Το αμερικανικό δολάριο πέρασε από διάφορες φάσεις που είχαν να κάνουν με την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed και τις ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Το πρόσημο ήταν τελικά θετικό για το αμερικάνικο νόμισμα αφού υπερίσχυσε οριακά η άποψη πως η σκληρή πολιτική αύξησης των επιτοκίων θα επικρατήσει. Αντίστοιχη αίσθηση υπάρχει και στην Ευρωζώνη, βάσει των δηλώσεων των ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά η μεγάλη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (9.2% το Δεκέμβριο έναντι 10.1% το Νοέμβριο) φρέναρε κάπως την αντίληψη των αγορών για μία σκληρή ΕΚΤ. Στα αρνητικά για την αμερικανική οικονομία συγκαταλέγεται και η μικρή πτώση στους δείκτες ΡΜΙ ενώ αντίθετα οι ειδήσεις από την ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν σε θετικότερο κλίμα: οι δείκτες ΡΜΙ ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις των αγορών και οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν. Η ζώνη τιμών κοντά στο 1.0740 συνεχίζει να παραμένει η ισχυρότερη αντίσταση σε περίπτωση συνέχισης της ανόδου για την ισοτιμία.
GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)
Σχεδόν αμετάβλητη ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε και έκλεισε στη ζώνη του 1.2085 – 1.2090. Η ισοτιμία σημείωσε ένα πραγματικά εντυπωσιακό ράλι την Παρασκευή πού αντιστάθμισε όλες τις απώλειες που είχε μέσα στην εβδομάδα. Η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το αρνητικό αποτέλεσμα των δεικτών ΡΜΙ, αποδυνάμωσαν αισθητά το δολάριο που είχε απώλειες τις τελευταίες ώρες της εβδομάδας. Οι δείκτες ΡΜΙ δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά φαίνεται πως οι αγορές αποτιμούν περισσότερο τα αποτελέσματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το διάστημα. Η οικονομική ειδησεογραφία θα επανέλθει όμως αυτή την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα σε σχέση με το βρετανικό ΑΕΠ, τη βιομηχανική παραγωγή, τη μεταποίηση και το εμπορικό ισοζύγιο. Θετικό βήμα για την ανοδική τάση, ήταν η επαναφορά της ισοτιμίας πάνω από την τιμή ορόσημο του 1.20 αλλά θα χρειαστεί περισσότερη άνοδος, ίσως πάνω από το 1.23 για να παγιωθεί αυτή η τάση.
USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)
Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 130.87 και κλείσιμο στο 132.07. Η άνοδος μέσα στην εβδομάδα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη γιατί η ισοτιμία βρέθηκε ακόμα και στις παρυφές του 135 αλλά η αδυναμία που εμφάνισε το δολάριο την Παρασκευή σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Το νόμισμα της Ιαπωνίας έχει επιστρέψει στη γνωστή του αδυναμία έστω κι αν οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας σε σχέση με την αγορά ομολόγων, θεωρήθηκε από πολλούς ως ένδειξη αλλαγής της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο την Τετάρτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Hirohiko Kuroda, άλλαξε εν πολλοίς αυτές τις απόψεις γιατί δήλωσε πώς η νομισματική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει και πως η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχιστεί μέχρι επιτεύξεως των στόχων. Κάθε κίνηση προσέγγισης προς την περιοχή τιμών του 135, θεωρείται θετική ένδειξη για τη συνέχιση της ανοδικής τάσης.
EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)
Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 140.35 και έκλεισε στο 140.58. Ελαφρές τάσεις αποδυνάμωσης είχε το ευρώ, ειδικά μετά την ανακοίνωση του μειωμένου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που δίνει την εντύπωση σε αρκετούς αναλυτές πως η ΕΚΤ θα μαλακώσει τη στάση της σε σχέση με τα επιτόκια, ίσως φοβούμενη και την προκληθείσα ύφεση. Το νόμισμα της Ιαπωνίας από την άλλη μπήκε σε νέα τροχιά αποδυνάμωσης μετά τις δηλώσεις Kuroda περί συνέχισης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Το ισοζύγιο βοήθησε περισσότερο το ευρώ και έτσι η ισοτιμία είχε μία ελαφρά άνοδο, η οποία μπορεί να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί, αν δούμε τιμές πάνω από το 141.50.
EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)
Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8837 και έκλεισε στο 0.8801. Ενώ η στερλίνα δεν είχε ιδιαίτερους λόγους ενίσχυσης μιας και δεν υπήρξαν εξελίξεις ούτε σε σχέση με την οικονομική ειδησεογραφία ούτε σε σχέση με τυχόν δηλώσεις από αξιωματούχους, το ευρώ είχε έντονη ειδησεογραφία που το αποδυνάμωσε ελαφρώς. Ο βασικότερος λόγος ήταν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που ίσως βάλει σε δεύτερες σκέψεις την ΕΚΤ σε σχέση με τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων. Ήταν η πρώτη διορθωτική εβδομάδα μετά από τέσσερις σερί ανοδικές εβδομάδες και για να επανέλθει η ανοδική τάση χρειάζεται να υπάρξει υπέρβαση πάνω από το 0.8880. Αντίθετα, μία πτώση κάτω από το 0.8770 θα μπορούσε να διευρύνει τη διόρθωση.
USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)
Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.3529 και έκλεισε στο 1.3440. Ήταν η τρίτη κατά σειρά πτωτική εβδομάδα για την ισοτιμία, κόντρα στην οριακή ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου και κόντρα στις μεγάλες πιέσεις των τιμών του πετρελαίου. Το δολάριο του Καναδά ενισχύθηκε κυρίως λόγω της ισχυρής εικόνας που εμφάνισε η οικονομία της χώρας στην αγορά εργασίας της. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 8.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στο Δεκέμβριο αλλά το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: 104.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και η ανεργία αποκλιμακώθηκε στο 5%. Αν αυτή η μίνι πτωτική τάση συνεχιστεί θα βρει μπροστά της την στήριξη του 1.3220. Αν όμως το αμερικανικό δολάριο εμφανίσει τάσεις ενίσχυσης, μία τυχόν επαναφορά πάνω από το 1.37 θα μπορούσε να αντιστρέψει το κλίμα.
USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)
Ανοδικά κινήθηκε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9230 και το κλείσιμο ήταν στο 0.9277. Εκτός από τις εξελίξεις με το αμερικανικό δολάριο που προκλήθηκαν από την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed και την ανακοίνωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, σημαντικές ειδήσεις είχαμε και από την οικονομία της Ελβετίας. Ο πληθωρισμός της χώρας μειώθηκε το Δεκέμβριο στο 2.8% από το 3% του προηγούμενου μήνα, μία τιμή που είναι αρκετά χαμηλή σε σχέση με τις τιμές σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Τόσο χαμηλός πληθωρισμός οπωσδήποτε δημιουργεί ένα κλίμα πώς η Τράπεζα της Ελβετίας δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να προβεί σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων και έτσι το νόμισμα της χώρας αποδυναμώνεται. Μέχρι την Παρασκευή είχαμε δει αρκετά υψηλότερες τιμές αλλά οι απώλειες που υπέστη το δολάριο εκείνη την ημέρα, τις περιόρισαν. Η περιοχή τιμών του 0.92 αποτελεί μία ισχυρή στήριξη και έτσι κάθε διάσπαση οδηγεί σε σκέψεις για περαιτέρω πτώση. Μία ανοδική αντίδραση θα έχει περισσότερη τύχη αν δούμε τιμές πάνω από το 0.94.
AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)
Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6793 και έκλεισε στο 0.6875. Το αμερικανικό δολάριο μπορεί να πέρασε από διάφορες φάσεις μέσα στην εβδομάδα αλλά μία είδηση που ήρθε από την Κίνα έδωσε μεγάλη ώθηση στο δολάριο της Αυστραλίας, ανεβάζοντας το δείκτη αισιοδοξίας για την οικονομία της χώρας. Πληροφορίες από την Κίνα έκαναν λόγο πώς πρόκειται να αρθούν οι περιορισμοί στις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία. Αυτοί οι περιορισμοί είχαν τεθεί πριν δύο χρόνια περίπου κι αν θυμηθούμε πώς η οικονομία της Αυστραλίας εξαρτάται έντονα από τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό ήταν αυτό το γεγονός. Η υπόλοιπη ειδησεογραφία πέρασε σχεδόν αδιάφορη αφού οι δείκτες ΡΜΙ που ανακοινώθηκαν σε Αυστραλία και Κίνα, είχαν ανάμικτο πρόσημο. Η ισοτιμία βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στη σημαντική αντίσταση του 0.69, η οποία αν διασπαστεί θα μπορούσε να οδηγήσει στην περιοχή του 0.70.
Bitcoin
Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $17,119 με κέρδηπου ξεπέρασαν το 3%. Είχαμε αρκετές εβδομάδες να δούμε μια τέτοια ανοδική κίνηση, η οποία όμως είναι αμφίβολο αν οφείλεται σε αυτή καθαυτή την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Οι περισσότερες αγορές και ειδικά οι αγορές μετοχών είχαν ανοδικές τάσεις και λόγω της υψηλής συσχέτισης που έχει δημιουργηθεί με αυτές και τα κρυπτονομίσματα, δεν αποκλείεται η άνοδος που βλέπουμε να είναι απότοκο άλλων αγορών. Υπάρχει μια αναθέρμανση στη ζήτηση κάποιων altcoins όπως το Solana και το Cardano τις τελευταίες ημέρες και όσο δεν ακούγονται νέες αρνητικές ειδήσεις τύπου Luna/Terra ή FTX, η κατάσταση δείχνει να ομαλοποιείται. Χαρακτηριστική περίπτωση "no news, good news”. Μια μικρή πηγή νευρικότητας είναι ίσως η κατάσταση της Genesis, μια εταιρεία δανεισμού κρυπτονομισμάτων, η οποία δήλωσε πως θα περικόψει 30% των θέσεων εργασίας, μετά από ένα 20% που είχε περικόψει πρόσφατα. Χρειάζεται φυσικά μεγαλύτερη και αποφασιστικότερη άνοδος, ίσως αρκετά πάνω από τα $18,400 για να ξεφύγει το Bitcoin από τη μιζέρια που το ταλανίζει εδώ και αρκετές εβδομάδες.
H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.
Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.