Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Με προσεκτικές κινήσεις εκτυλίσσεται το εγχείρημα για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η διαδικασία, η οποία προϋποθέτει την υλοποίηση συγκεκριμένων βημάτων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
"Πρόσφατα οι μέτοχοι του ΔΑΑ αποφάσισαν να προσεγγίσουν το χρηματιστήριο Αθηνών", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ελ. Βενιζέλος, Γιάννης Παράσχης στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης συνέντευξης τύπου που έδωσε με την παράλληλη ιδιότητα του προέδρου του ΣΕΤΕ και συνέχισε λέγοντας: "Αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόκληση, η οποία για το επόμενο διάστημα και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, διαμορφώνει ένα συγκεκριμένο καθεστώς σε επίπεδο δημοσιότητας. Οι κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και όχι μόνο της ελληνικής είναι ιδιαίτεροι αυστηροί καθώς συμμετέχουν και ξένοι επενδυτές", επεσήμανε ο κ. Παράσχης, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε κάποια επιπλέον πληροφορία.
Σε γενικές γραμμές, ο στόχος έχει τεθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024 καλώς εχόντων των πραγμάτων, χωρίς, όμως, να λαμβάνεται κάτι ως δεδομένο. Στην επικείμενη δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια, Γιάννος Κοντόπουλος, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες.
"Πρόκειται για μια κίνηση, η οποία θα βοηθήσει στην είσοδο νέων επενδυτών από το εξωτερικό στο ελληνικό χρηματιστήριο ενώ παράλληλα εκτιμώ ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και των εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν συνειδητοποιήσει τον καταλυτικό ρόλο που παίζει ο τουρισμός στην χώρα και μπορούν πλέον να επωφεληθούν από αυτό", είχε σημειώσει ο κ. Κοντόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι χρονικά η εισαγωγή προσδιορίζεται εκτός απροόπτου για τις αρχές του 2024 ενώ θα ήταν μεγάλη επιτυχία εάν ερχόταν εντός της τρέχουσας χρονιάς, προοπτική, η οποία δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Θυμίζουμε ότι οι σημαντικότεροι μέτοχοι και διαχειριστές του αεροδρομίου είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ελέγχει το 30%, ποσοστό το οποίο θα διατεθεί μετά τη δημόσια εγγραφή, το Υπερταμείο, που κατέχει 25%, το οποίο θα διατηρηθεί μετά την IPO, οι AviAlliance GmbH (26,7%) και AviAlliance Capital GmbH (13,3%), οι οποίες ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments καθώς και ο όμιλος Κοπελούζου (ελέγχει το 5%).