Γιατί τα επιτόκια δεν φρενάρουν το ελληνικό ΑΕΠ

Γιατί τα επιτόκια δεν φρενάρουν το ελληνικό ΑΕΠ

Του Τάσου Δασόπουλου 

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7% το 2ο τρίμηνο του χρόνου, έναντι 0,5% που αναπτύχθηκε το ίδιο διάστημα η Ευρωζώνη, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της δυναμικής που έχει αναπτύξει η οικονομία μετά τον κορονοϊό, αλλά και μιας σχετικής "ανοσίας" που έχει απέναντι στις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό σημειώνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τη μικρότερη επίδραση στην οικονομία της από τις αυξήσεις επιτοκίων, τόσο σε ό,τι αφορά τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. 
 Με τη σημείωση αυτή η Επιτροπή περιγράφει γενικά το αποτέλεσμα των ειδικών χαρακτηριστικών της οικονομίας που έχουν καταγραφεί στο διάστημα από τον περασμένο Ιούλιο όταν η ΕΚΤ από αρνητικό (-0,5%) ανέβασε το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο στο 4,25%. 

Κανονικά, αυτό θα είχε ανάλογα αυξημένο κόστος και στην εξυπηρέτηση του δημοσίου. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. Σε απόλυτους αριθμούς , η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από το 3,5% τον Ιούλιο του 2022 αυξήθηκε μεν, αλλά στο 3,9% τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Σε ό,τι αφορά τη συνολική επιβάρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, έχουμε μείωση αντί αύξησης. Τούτο, με δεδομένο ότι από το συνολικό δημόσιο χρέος των 358 δισ. ευρώ, τα 260 δισ. ευρώ είναι δάνεια του λεγόμενου επίσημου τομέα (Ευρωζώνη, EFSF, ESM) και είναι "κλειδωμένα" σε χαμηλά επιτόκια και έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από 20 χρόνια. Οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του χρέους, είναι εξαιρετικά χαμηλές (κάτω από το10% του ΑΕΠ), επιτρέποντας πολύ μικρά ετήσια προγράμματα δανεισμού και άρα, μικρότερη έκθεση στα υψηλά επιτόκια της αγοράς. Ακόμη και όταν το δημόσιο δανείζεται από τις αγορές τα τελευταία δύο χρόνια, κρατά το κόστος δανεισμού χαμηλά, με διαθέσιμες "ανοιχτές" θέσεις swap επιτοκίων.

Επιπλέον, πέρσι, το δημόσιο αποπλήρωσε πρόωρα και διέγραψε χρέος συνολικού ύψους 7,1 δισ. ευρώ (1,8 δισ. στο ΔΝΤ και 5,3 δισ. για το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη) κερδίζοντας 86 εκατ. ευρώ σε τόκους. Φέτος, αναμένεται να αποπληρώσει επιπλέον 5,3 δισ. από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη (GLLF), κερδίζοντας και άλλα 45 εκατ. ευρώ σε τόκους.

Ο ιδιωτικός τομέας

Ούτε όμως και ιδιωτικός τομέας φέρεται να πιέζεται ιδιαίτερα από την αύξηση των επιτοκίων. Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, από τις περίπου 850.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, τραπεζικό προφίλ έχουν περίπου 50.000. Το γεγονός αυτό, αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για το σύνολο της οικονομίας. Ωστόσο, σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση των επιτοκίων, μπορεί να θεωρηθεί ως θετικό στοιχείο, αφού μειώνει σημαντικά, τον κίνδυνο για νέα "κόκκινα" δάνεια. 

Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τραπεζικό προφίλ, έχουν εναλλακτική τα χαμηλότοκα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης τα οποία θα αυξηθούν στα 17,7 δισ. μετά την έγκριση του νέου δανείου για το REpowerEU.

Επίσης, οι μικρότερες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη για κεφάλαιο κίνησης μπορούν να βοηθηθούν από τις εγγυήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Στα στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες προτείνουν σταθερά στους πελάτες του κυμαινόμενα επιτόκια, με την προοπτική της πτώσης των επιτοκίων του Ευρώ τα επόμενα 2-3 χρόνια που θα μειώσουν και τις μηνιαίες δόσεις. 

Όσοι έχουν ήδη δανειστεί σε κυμαινόμενα επιτόκια, μπορούσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση με την οποία οι τράπεζες κάλυπταν το 50% των αυξήσεων του επιτοκίου για ένα χρόνο.

Οι χαμηλοί ακόμη ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης στον ιδιωτικό τομέα (τον Ιούλιο τα νέα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 1,2% έναντι αύξησης 2,8% του Ιούνιο), κρατούν σε χαμηλά επίπεδα και την πιθανότητα δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων για το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας. 

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Στενά του Ορμούζ: Ο πλανήτης ενώπιον ενός πιθανού ενεργειακού σοκ

Υπάρχουν πολλά ενεργειακά hotspot στον κόσμο. Κανένα δεν είναι πιο σημαντικό από τα Στενά του Ορμούζ.

Γιατί η αγορά ομολόγων έχει επιστρέψει στα '90s

Πριν τρεις δεκαετίες, ο Κλίντον συνειδητοποίησε ότι το καλύτερο που μπορούσε να κάνει για τη μεσαία τάξη θα έβλαπτε τον ίδιο.

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα μετακινείται προς την Ευρώπη

Ο συνδυασμός που δημιουργεί μια τέλεια ευκαιρία για την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών.

Πόσα χρήματα κέρδισε ο Τραμπ από τα κρυπτονομίσματα μέσα σε 9 μήνες

Τα crypto πρόσφεραν στον Αμερικανό πρόεδρο τη ρευστότητα που χρειαζόταν απεγνωσμένα.

Οι ΗΠΑ έχασαν το Aaa και της Moody's – τι ακολουθεί;

Το ερώτημα των 10 τρισ. δολαρίων: Τι θα γίνει στην αγορά ομολόγων το 2025;

Το χάος του Τραμπ "φρενάρει" την αμερικανική οικονομία

Καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλάζουν τις "συνήθειές" τους.

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Moody's μπορεί να φαίνεται ασήμαντη αλλά δεν είναι

Το πραγματικό ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει τους προϋπολογισμούς και τα χρέη της.

Όλα τα deals που έκλεισε ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Επενδυτικές συμφωνίες αξίας άνω των 2 τρισ. δολαρίων για έργα στους τομείς άμυνας, αεροπορίας και AI.

Τελείωσε ο "εμπορικός πόλεμος" ΗΠΑ - Κίνας;

Οι αγορές αναζητούν σήματα κατά πόσον αυτή η "εμπορική ανακωχή" σημαίνει την αρχή για μια "εμπορική ειρήνη".

Ποια αμερικανικά προϊόντα θα βρεθούν στο στόχαστρο της ΕΕ αν ναυαγήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με Τραμπ

Από το πετρέλαιο μέχρι τα αυτοκίνητα και τη σόγια, μια σειρά αγαθών μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με νέους δασμούς.

Αγορά rent a car: Αυξημένος ανταγωνισμός και πίεση στα περιθώρια κέρδους

Παρά τη σταθερή ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και την αυξημένη ζήτηση, η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις.

Ακριβότερη η Βουλιαγμένη από Μαλδίβες και Μαυρίκιο

Μοιάζει απίστευτο αλλά η διαμονή στα θέρετρα της αθηναϊκής Ριβιέρας Four Seasons Astir Palace και One&Only κοστίζει παραπάνω από ότι στις ίδιες αλυσίδες στις δύο σμαραγδένιες τοποθεσίες.