Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τη μέρα που η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση ενός αξιοσημείωτου αριθμού θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης επέφερε την περικοπή 10.000 εργαζομένων ήτοι σχεδόν του 5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της με τον αμερικανικό κολοσσό να ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξαν και άλλοι μεγάλοι παίκτες της τεχνολογίας, οι οποίοι, μετά την επάνοδο στην κανονικότητα, αποφάσισαν να αναδιπλωθούν περιορίζοντας την επέκτασή τους σε διάφορους τομείς και υπηρεσίες.
Από το κύμα απολύσεων δε γλίτωσε ούτε ο ελληνικός βραχίονας της Microsoft καθώς κατά την περσινή χρονιά είδε το προσωπικό του να μειώνεται, υπακούοντας στην κατεύθυνση της μητρικής. Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο κύκλος των περικοπών έχει πλέον ολοκληρωθεί και επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για περαιτέρω περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων στη χώρα μας. "Το ποσοστό των θέσεων εργασίας που καταργήθηκαν στην Microsoft Ελλάδας ήταν κάτω του 5% λόγω της δυναμικής που εμφανίζει η ελληνική αγορά αι επομένως ο αντίκτυπος ήταν μικρότερος", σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Γιάννα Ανδρονοπούλου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης και συνέχισε λέγοντας ότι "τώρα έχουμε απομακρυνθεί από αυτό το στάδιο".
Σύμφωνα με την κ. Ανδρονοπούλου, στη χώρα μας ο όμιλος βλέπει πλέον μια θετική τάση υιοθέτησης νέων τεχνολογιών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Επισημαίνεται ότι στρατηγική της εταιρείας είναι να μην παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στα ελληνικά γραφεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα, μέχρι στιγμής, στοιχεία που είναι διαθέσιμα στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση που έληξε τον Ιούνιο του 2022, ο μέσος αριθμός του προσωπικού της Microsoft Ελλάδας ήταν 260 άτομα.
Η επένδυση των data center
Παράλληλα, στην τελική ευθεία εισέρχεται η στρατηγική επένδυση για την κατασκευή τριών data center, τα δύο στα Σπάτα και το ένα στο Κορωπί. Τα αποκαλυπτήρια του ονόματος του αναδόχου, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τις κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να γίνουν μέσα στην εβδομάδα ενώ το πρώτο τουλάχιστον στάδιο της επένδυσης προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας. "Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί επίσημα η επιλογή μας", επισήμανε η κ. Ανδρονοπούλου χωρίς να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Να σημειωθεί ότι κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι προσφορές έχουν καταθέσει η Τέρνα, ο Μυτιλιναίος και ο Άκτωρ, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από την πλευρά της Microsoft.
Έχοντας περάσει ήδη 3,5 χρόνια από την ανακοίνωσή της, η επένδυση αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, η οποία θυμίζουμε ότι έχει ενταχθεί στον νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων και έχει λάβει κίνητρα fast track, εισέρχεται πλέον σε φάση υλοποίησης μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της επένδυσης στα Σπάτα και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έως τις αρχές Απριλίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες, καθώς υπάρχει και η σχετική άδεια, ενώ για το πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των data center, η κα Ανδρονοπούλου σχολίασε ότι "δεν ανακοινώνουμε το χρονοδιάγραμμα για την πορεία της κατασκευής, γιατί η Ελλάδα είναι ένα άλλο πράγμα. Η εμπειρία έχει δείξει πως σε 3-4 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση".