Κήλη λευκής γραμμής vs διάσταση λευκής γραμμής

Κήλη λευκής γραμμής vs διάσταση λευκής γραμμής

Η κήλη και η διάσταση της λευκής γραμμής αποτελούν δύο διαφορετικές παθήσεις που αρκετά συχνά συγχέονται, καθώς αφορούν την ίδια ανατομική περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος. Τόσο η μία όσο και άλλη παθολογική οντότητα θα πρέπει να αξιολογούνται έγκαιρα από έναν εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό

Κήλη και διάσταση λευκής γραμμής: τι είναι; 

Η κήλη της λευκής γραμμής είναι γνωστή ως επιγαστρική κήλη. Η κήλη αυτή χαρακτηρίζεται από την προβολή κάποιου ενδοκοιλιακού οργάνου (συνήθως εντέρου)  διαμέσου ενός χάσματος στη λευκή γραμμή. Η λευκή γραμμή είναι ένας ινώδης σχηματισμός που δημιουργείται στο σημείο της συνένωσης των δύο ορθών κοιλιακών μυών, στην πρόσθια επιφάνεια του κοιλιακού τοιχώματος. Ουσιαστικά, η κήλη της λευκής γραμμής εκδηλώνεται ως μία διόγκωση κάτω από το δέρμα που εντοπίζεται μεταξύ στέρνου και ομφαλού.

Η διάσταση της λευκής γραμμής δεν αποτελεί αληθές χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Ουσιαστικά οφείλεται στην αποπλάτυνση της λευκής γραμμής και την αύξηση της απόστασης των ορθών κοιλιακών μυών. Δεδομένου ότι οι ορθοί κοιλιακοί μύες έχουν σαν κύριο στόχο την υποστήριξη του κοιλιακού τοιχώματος, συχνά η διάσταση της λευκής γραμμής συνυπάρχει με ατελή μυική στήριξη του κοιλιακού τοιχώματος. 

Ποια είναι η αιτία πρόκλησης των δύο παθολογιών στη λευκή γραμμή; 

Η κήλη και η διάσταση λευκής γραμμής σε αρκετές περιπτώσεις προκαλούνται από την ύπαρξη κοινών αιτιολογικών παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα προκαλούνται: 

  • από την προοδευτική χαλάρωση των κοιλιακών μυών 

  • από την αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση 

  • παχυσαρκία 

  • εγκυμοσύνη 

  • άρση βαριών αντικειμένων 

  • έντονη σωματική άσκηση 

  • χρόνιο βήχα και δυσκοιλιότητα 

Ωστόσο, η κύρια αιτία εμφάνισης της διάστασης της λευκής γραμμής στις γυναίκες είναι η εγκυμοσύνη, ιδίως όταν το έμβρυο έχει μεγάλο μέγεθος ή υπάρχει ιστορικό πολλαπλών κυήσεων. 

Ποια είναι τα συμπτώματα που συνοδεύουν τις παθήσεις;

Τα συμπτώματα των δύο παθήσεων της λευκής γραμμής περιλαμβάνουν την παθολογική προσεκβολή του κοιλιακού τοιχώματος, ωστόσο υπάρχουν διαφορές. 

Η κήλη λευκής γραμμής συνήθως συνοδεύεται από:

  • ψηλαφητή μάζα (εξόγκωμα) σε συγκεκριμένο σημείο της λευκής γραμμής 

  • άλγος και αίσθημα βάρους 

  • πόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης ή βάδισης 

  • συχνά το ψηλαφητό μόρφωμα ανατάσσεται (εξαφανίζεται) και επανεμφανίζεται

Στην περίπτωση που η επιγαστρική κήλη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, δύναται να εμφανιστούν επιπλοκές, όπως η περίσφιξη. Η περίσφιξη είναι ο ισχυρός εγκλωβισμός του προπίπτοντος σπλάχνου έξω από το κοιλιακό τοίχωμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση. Τα βασικά συμπτώματα της περίσφιξης είναι ο έντονος πόνος στο σημείο της κήλης, η ανάπτυξη φλεγμονής, ο πυρετός, η τάση προς εμετό και ο ειλεός

Η διάσταση της λευκής γραμμής αντίθετα χαρακτηρίζεται από:

  • αίσθημα χαλάρωσης στη λευκή γραμμή 

  • αδύναμους κοιλιακούς μύες 

  • αδυναμία ορθής στήριξης του κορμού 

  • προβολή των εσωτερικών οργάνων  (σε σοβαρές περιπτώσεις) 

Είναι σημαντικό ωστόσο να αναφερθεί πως η διάσταση λευκής γραμμής πολύ συχνά συνυπάρχει με μια κοιλιοκήλη, ενώ η διάσταση αποτελεί και η ίδια προδιαθεσικό παράγοντα εμφάνισης κοιλιοκηλών. 

Κήλη και διάσταση λευκής γραμμής: διάγνωση & διάκριση

Είναι εξαιρετικά σύνηθες να μπλέκεται η διάγνωση της διάστασης και της κήλης της λευκής γραμμής, ακόμη και από έμπειρους ιατρούς. Το χαρακτηριστικό της διάστασης είναι η συνολική, κωνοειδής προβολή του προσθίου κοιλιακού τοιχώματος κατά μήκος της λευκής γραμμής, ιδίως κατά την φάση έγερσης του ατόμου από το κρεβάτι ή κατά τη διενέργεια κοιλιακών ασκήσεων. Αντίθετα, η κήλη της λευκής γραμμής χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση χάσματος στο κοιλιακό τοίχωμα, μέσα από το οποίο προβάλλουν σπλάγχνα από το εσωτερικό της κοιλίας.  

Με βάση την κλινική εικόνα και τη φυσική εξέταση, ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός θα θέσει τη διάγνωση ώστε να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων, όπως το υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία.

Κήλη και διάσταση λευκής γραμμής: Αντιμετώπιση 

Σε γενικές γραμμές, η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών δεν αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση, όταν φυσικά δεν συνυπάρχει με κάποια κήλη. Έτσι, τις περισσότερες φορές, η αρχική αντιμετώπιση συνίσταται στην εφαρμογή κάποιας συντηρητικής μεθόδου, όπως:

  • απώλεια βάρους 

  • ασκήσεις ενδυνάμωσης του κοιλιακού τοιχώματος & των ορθών και εγκάρσιων κοιλιακών μυών

Στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει ή ο ασθενής έχει εκτεταμένο πρόβλημα (κλινικό ή αισθητικό), τότε είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας του κοιλιακού τοιχώματος. Στην χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται η πτύχωση των ορθών κοιλιακών με ράμματα, ενώ μπορεί να γίνει παράλληλη τοποθέτηση πλέγματος για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος 

Η προσέγγιση πλέον διενεργείται ελάχιστα επεμβατικά, με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας που προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα στη συρραφή των μυών και την επαναφορά της φυσιολογικής ανατομίας.

Η αντιμετώπιση της  κήλης της λευκής γραμμής είναι αποκλειστικά χειρουργική, με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής χειρουργικής. Οι δύο ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια, οριστικά και αρμονικά την κήλη της λευκής γραμμής, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο. Σε περιπτώσεις που η κήλη της λευκής γραμμής συνυπάρχει με διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών, η ρομποτική χειρουργική προσέγγιση επιτρέπει τη σύγχρονη διόρθωση και των δύο οντοτήτων.

Μας ενημερώνει ο Γενικός Χειρουργός, Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, ο οποίος εξειδικεύεται στη χειρουργική αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Ο Ιατρός είναι πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός και επίσημος εκπαιδευτής στη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής πλατφόρμας DaVinci.