Πώς η ΓΕΚ Τέρνα και οι Κορεάτες της LG CNS ανέπτυξαν το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών στον ΟΑΣΑ

Πώς η ΓΕΚ Τέρνα και οι Κορεάτες της LG CNS ανέπτυξαν το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών στον ΟΑΣΑ

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Η ώρα δείχνει 12 το μεσημέρι και το ημερολόγιο γράφει Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου. Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου συστήματος ανέπαφων συναλλαγών με τραπεζικές κάρτες, που εφαρμόζεται πλέον σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Μια πρωτοβουλία που ακολουθεί τα βήματα κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες έχουν ενσωματώσει αυτή την υπηρεσία τα τελευταία χρόνια. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του πολυσύχναστου σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα, την προσοχή τραβούν οι επίσημοι προσκεκλημένοι από τη Νότιο Κορέα, ανάμεσα στους οποίους και ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα. Η παρουσία τους ήταν κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη καθώς, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση του έργου φέρει και κορεατική υπογραφή. 

Η νέα υπηρεσία υλοποιήθηκε χάρη στη Hellas Smart Ticket Α.Ε., θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία συνεργάστηκε στενά με την κορεατική LG CNS για την ανάπτυξη του συστήματος. Δεδομένου ότι αφορά συναλλαγές, το έργο υποστηρίζεται από δύο ισχυρούς παίκτες του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη Visa και την NBG Pay. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε μεταξύ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και της Hellas Smart Ticket, επισφραγίζοντας τη συνεργασία για την υλοποίηση μιας τεχνολογικής λύσης που αναβαθμίζει τις μετακινήσεις στην πόλη. 

Το χρονικό του έργου ΣΔΙΤ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο 

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η προσπάθεια για την ψηφιοποίηση του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες γυρνάει πίσω στο 2014 με την εκκίνηση του έργου ΣΔΙΤ αξίας αρχικά 60 εκατ. ευρώ. Με το πέρασμα των χρόνων, προστέθηκαν νέες λειτουργίες με γνώμονα τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, όπως το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών με τραπεζική κάρτα. Στην πράξη η ΓΕΚ Τέρνα ανέλαβε τη μελέτη και την κατασκευή και η LG CNS ανέπτυξε το λογισμικό. 

"Η σύμβαση ΣΔΙΤ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο της Αθήνας, μέρος του οποίου είναι η νέα υπηρεσία, υπεγράφη το 2014 και το έργο τέθηκε σε λειτουργία καλοκαίρι του 2017. Η σχετική σύμβαση περιλαμβάνει μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία του έργου με σχεδόν 50% χρηματοδότηση τότε από το ΕΣΠΑ. Το έργο κατασκευάστηκε και λειτουργεί από τότε από την HST, θυγατρικής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα και τον τεχνολογικό μας πάροχο και μέτοχο στον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης, την LG CNS", επεσήμανε ο πρόεδρος της HST,  Γιώργος Αγραφιώτης κατά την επίσημη παρουσίαση της νέας υπηρεσίας και συνέχισε λέγοντας:  Από τότε μέχρι σήμερα, εργαζόμαστε ανελλιπώς σε 24ωρη βάση, καθώς είναι ένα σύστημα που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο μαζί   με τους Κορεάτες συνεργάτες μας". 

Όπως σημείωσε, ο κ. Αγραφιώτης το σύστημα ανέπαφων πληρωμών αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής που ζήτησε στο πλαίσιο στης σύμβασης ΣΔΙΤ ο ΟΑΣΑ ύψους 14 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο  χρηματοδοτήθηκε συνολικά από την HST και η αποπληρωμή θα γίνει μέσω των πληρωμών διαθεσιμότητας.

Όσον αφορά την LG CNS, πρόκειται για τον τεχνολογικό βραχίονα του κορεατικού κολοσσού LG, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών. Η LG CNS παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής αιχμής και απασχολεί περισσότερους από 7.000 εργαζομένους, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους παρόχους τεχνολογικών λύσεων σε διεθνές επίπεδο.

Θυμίζουμε ότι από τις 15 Ιανουαρίου, η τραπεζική κάρτα (χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη και μέσω Apple Pay ή Google Pay πορτοφόλι) μπορεί να λειτουργήσει ως ενιαίο εισιτήριο των 1,20 ευρώ για διαδρομή διάρκειας 90 λεπτών, περνώντας την ανέπαφα πάνω από τα επικυρωτικά μηχανήματα.  Αυτό διευκολύνει τους επιβάτες, οι οποίοι απαλλάσσονται πλέον από την  αναμονή στην ουρά για να προμηθευτούν την αντίστοιχη κάρτα ή από την αναζήτηση κάποιου εκδοτηρίου.

Περισσότερα από Forbes

Τι φέρνει στο ηλεκτρικό σύστημα η νέα μονάδα των ΜΟΗ - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Στην τελική ευθεία η εμπορική λειτουργία

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της υπερσύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου των Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 375 εκατ. ευρώ.

ΒΟΑΚ: Οριστικός ανάδοχος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Το ύψος της σύμβασης υπολογίζεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

"Ατμομηχανή" του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι παραχωρήσεις και τα έργα ΣΔΙΤ

Στόχος η ανάληψη κι άλλων συμβάσεων εντός κι εκτός συνόρων μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.