Micro Global: Τι χρειάζονται σήμερα οι επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη

Micro Global: Τι χρειάζονται σήμερα οι επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Κωνσταντίνος Λαύκας, με καριέρα άνω των 25 χρόνων σε corporate θέσεις C Level, είναι ο μόνος πιστοποιημένος Έλληνας coach στις μεθοδολογίες Scaling Up & ExOs (Exponential Organizations). Τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πάνω από 100 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να επιτύχουν ανάπτυξη πάνω από 40% σε ετήσια βάση. Έχει μεταφράσει το βραβευμένο βιβλίο "Scaling Up" στην ελληνική γλώσσα, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τον Salim Ismail, συνιδρυτή και πρώτο CEO του Singularity University, και τον Verne Harnish, έναν από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς συμβούλους παγκοσμίως, συγγραφέα και ιδρυτή του Entrepreneurs’ Organization. Στη συνέντευξή του στο "Forbes" εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι πλέον απαραίτητο το coaching των στελεχών.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι βασικές προκλήσεις των εταιρειών στη σημερινή εποχή; 

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και συνεχείς αλλαγές. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), τα Big Data και, κυρίως, ο συνδυασμός με τη μεταποίηση και την παραδοσιακή βιομηχανία προσφέρουν πρωτοφανείς δυνατότητες. Η πραγματική πρόκληση, βέβαια, παραμένει και έγκειται στη στρατηγική τους αξιοποίηση.

Ανεξαρτήτως τομέα, κλάδου και μεγέθους, οι επιχειρήσεις, για να εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη, χρειάζεται να εστιάσουν σε 4 πυλώνες:

1. Άνθρωποι (People): Η προσέλκυση και ανάπτυξη κατάλληλων ανθρώπων αποτελεί τη βάση κάθε επιτυχημένης ομάδας.

2. Στρατηγική (Strategy): Ο καθορισμός μακροπρόθεσμων στόχων γύρω από το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εξασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

3. Εκτέλεση (Execution): Μια καλή στρατηγική αποκτά αξία μόνο μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή της.

4. Δημιουργία αξίας (Cash): Η σωστή διαχείριση πόρων διασφαλίζει την ανθεκτικότητα και τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης. 

Αυτές οι αρχές αποτελούν τον πυρήνα της μεθοδολογίας Scaling Up, όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο του Verne Harnish, που εφαρμόζεται από χιλιάδες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Μάλιστα, η μετάφραση του βιβλίου στην ελληνική γλώσσα ήταν μία από τις πρωτοβουλίες μου, μόλις διαπίστωσα την αυξανόμενη ανάγκη για δυναμική ανάπτυξη και στην ελληνική αγορά. 

Στον επιχειρηματικό κόσμο, πόσο εύκολο είναι σήμερα να σχεδιάσουμε ή να προβλέψουμε το μέλλον; 

Η παραδοσιακή προσέγγιση μέχρι τώρα ήταν αυτό που ονομάζαμε Strategic Planning (στρατηγικός σχεδιασμός), το οποίο όμως ουσιαστικά είναι πεπερασμένο. Δεν μπορούμε σήμερα να κάνουμε αναλυτικά και λεπτομερή σενάρια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σίγουρα χρειάζεται να έχουμε μακροπρόθεσμους στόχους και Όραμα, αλλά είναι αδύνατο να έχουμε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. Ένα από τα βασικά πλαίσια σκέψης της μεθοδολογίας Scaling Up είναι ο διαχωρισμός του στρατηγικού σχεδιασμού σε δύο συστατικά. Το ένα είναι η Στρατηγική Σκέψη (strategic thinking) και το δεύτερο συστατικό είναι ο Σχεδιασμός Εκτέλεσης (execution planning). Η Στρατηγική Σκέψη και ο Σχεδιασμός Εκτέλεσης συνθέτουν έναν αέναο κύκλο που τροφοδοτείται από τις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάδραση/feedback των αγορών.

Πόσο έχει επηρεάσει η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε στρατηγικές ανάπτυξης; 

Μέχρι πρόσφατα αναπτύσσαμε τη στρατηγική μας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούσαμε την τεχνολογία για να κάνουμε τη στρατηγική μας πιο αποτελεσματική. Σήμερα οι εξελίξεις της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς, ακόμα και ανεξάρτητους από τον τομέα όπου κινούμαστε, μπορούν άμεσα να επηρεάσουν τη στρατηγική μας. Εισερχόμαστε, λοιπόν, σε μια εποχή που η ίδια η τεχνολογία θα αρχίσει να διαμορφώνει στρατηγική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημιουργία της Tesla, η οποία δεν έγινε από τον στρατηγικό σχεδιασμό βάσει της τεχνολογίας των παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών. Αντιθέτως, η Tesla είναι ουσιαστικά δημιουργία των δυνατοτήτων της τεχνολογίας που διαμόρφωσε μια νέα κατάσταση στον χώρο του αυτοκινήτου.

Είναι χρήσιμο σε αυτό το σημείο να αναφερθώ και στον διαχωρισμό της έννοιας της καινοτομίας από την έννοια του disruption, της ριζικής αλλαγής δηλαδή που προκαλείται σε έναν κλάδο, μια αγορά ή μια κοινωνική δομή. Συνήθως η καινοτομία οδηγεί στη βελτίωση υπαρκτών μοντέλων και δομών λειτουργίας. Αντίθετα, το disruption, η ριζική αλλαγή, οδηγεί σε νέα μοντέλα και δομές λειτουργίας με εξαφάνιση των υπαρκτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψηφιακή φωτογραφία και η εξαφάνιση της Kodak.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η δυναμική; Ποια ακριβώς μεθοδολογία ακολουθείτε εσείς και οι συνεργάτες σας; 

Είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός του Scaling Up και του μοντέλου των Εκθετικών Οργανισμών Exponential Organizations (ExOs), των οποίων είμαι και πρεσβευτής στην Ελλάδα. 

Το "ταξίδι" της Δυναμικής Ανάπτυξης (Scaling Up) αποκτά νέες διαστάσεις λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων που εκφράζονται από το μοντέλο των Exponential Organizations (ExOs). Οι ExOs δεν ακολουθούν απλώς τον ρυθμό της ανάπτυξης – τον πολλαπλασιάζουν εκθετικά, αξιοποιώντας την τεχνολογία, τις κοινότητες και την ευελιξία. Αυτή η ανάπτυξη δεν προκύπτει από την απλή επένδυση σε τεχνολογία, αλλά από τη ριζική αναδιαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι επιχειρήσεις σκέφτονται, λειτουργούν και συνδέονται με το περιβάλλον τους, δημιουργώντας νέα εκθετικά business models. 

Παραδείγματα ExOs, όπως η Airbnb, η Uber και η SpaceX, δείχνουν πώς επιχειρήσεις που εστιάζουν σε εκθετική ανάπτυξη μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια. Η Airbnb, για παράδειγμα, κατάφερε να κυριαρχήσει στον χώρο της φιλοξενίας χωρίς να διαθέτει φυσικές εγκαταστάσεις. Αντίστοιχα, η Uber ανέτρεψε τη βιομηχανία μεταφορών, δημιουργώντας αξία για εκατομμύρια πελάτες.

Φέρνει πάντα την επιτυχία αυτή η μεθοδολογία; 

Μας ρωτάνε πολλές φορές, και με τον Verne Harnish και με τον Salim Ismail, αν αυτή η μεθοδολογία είναι πάντα επιτυχημένη. Δεν είναι πάντα επιτυχημένη. Και δεν είναι πάντα επιτυχημένη όταν δεν εφαρμόζεται με πειθαρχία. Πάνω από 20.000 επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης και αντικειμένου, έχουν αναπτυχθεί δυναμικά με εκθετικό ρυθμό με κοινό συστατικό επιτυχίας το "Focus" και την πειθαρχία πάνω στη μεθοδολογία. Δεν είναι τυχαία η φράση που χρησιμοποιούμε "The main thing is always the main thing to remain the main thing".

Τα σχέδιά σας για το μέλλον; 

Το όραμά μας είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, και ειδικότερα της ελληνικής. Αυτό το πετυχαίνουμε δουλεύοντας άμεσα με τις εταιρείες, είτε μέσω workshops είτε μέσω συνεδριών εκπαίδευσης με τις ηγετικές ομάδες των επιχειρήσεων. Οι οργανισμοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε συνήθως πετυχαίνουν ετήσια ανάπτυξη 40%, ενώ δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Δουλεύουμε μαζί τους πολύ στενά για να δημιουργήσουμε δομές και συνήθειες Δυναμικής Ανάπτυξης, αναλύοντας ταυτόχρονα πόσο έτοιμοι είναι να αντιμετωπίσουν το κύμα της τεχνολογίας και τι είναι πιθανό να προκαλέσει disrupt (να τους διαταράξει) στο υπάρχον μοντέλο λειτουργίας τους. Ο τρόπος που το προσεγγίζουμε λέγεται ExO Ready και ουσιαστικά δουλεύουμε με τους ιδιοκτήτες και τις διοικητικές ομάδες των εταιρειών για να αναπτύξουμε τακτικές και στρατηγικές εκθετικής ανάπτυξης. Επίσης, είμαστε σε άμεση συνεργασία με τη Silicon Valley και ειδικά Factual Labs, έτσι ώστε να μπορούμε να προσομοιώνουμε τις νέες ιδέες και την πιθανότητα επιτυχίας τους στην παγκόσμια αγορά. 

Πιστεύουμε ότι οι προοπτικές της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι εκθετικές στον νέο κόσμο της αφθονίας δυνατοτήτων και επιλογών. Και ο μόνος τρόπος να προβλέψουμε αυτό το μέλλον είναι να το δημιουργήσουμε. Μαζί!