Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
"Ζούμε τη μάχη του ταλέντου όχι μόνο σε επίπεδο επιχειρήσεων αλλά και σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών. Επικρατεί ένα διαρκές κυνήγι για τα δυνατά μυαλά". Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τον έντονο ανταγωνισμό που πλέον κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο για την αναζήτηση του κατάλληλου εργατικού δυναμικού ο Κυριάκος Ανδρέου, Territory Strategy, Clients & Markets Leader της PwC Ελλάδας κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νέου γραφείου-δορυφόρου (Satellite Office) της ελεγκτικής εταιρείας στον Βόλο της Θεσσαλίας. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η προσέλκυση, αξιοποίηση και διατήρηση του ταλέντου προβλέπεται να αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για μια επιχείρηση.
Τα γραφεία-δορυφόροι της PwC στην περιφέρεια
Σε αυτό το πλαίσιο, πριν περίπου τρία χρόνια η PwC αποφάσισε να μη μείνει παθητική περιμένοντας το ταλέντο να τη βρει, αλλά να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αναζήτηση, η οποία περιλαμβάνει και πόλεις της περιφέρειας. Σημείο εκκίνησης αποτέλεσε το άνοιγμα του πρώτου γραφείου-δορυφόρου της εταιρείας στα Γιάννενα και στη συνέχεια ακολούθησαν η Ρόδος και η Πάτρα ενώ πριν από λίγους μήνες προστέθηκε και ο Βόλος. " Με αυτό τον τρόπο, δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους να συνδεθούν με το δίκτυο της PwC, να εργαστούν όχι μόνο σε ελληνικά αλλά και σε διεθνή έργα, χωρίς να μετακινηθούν από τον τόπου που μεγάλωσαν", επεσήμανε ο κ. Ανδρέου και συνέχισε: "δε θέλαμε να είναι μια ελίτ αλλά όλοι, όπως ένα παιδί από την επαρχία να έχει την ίδια δυνατότητα".
Παράλληλα, στη διεκδίκηση ταλέντων, η σύνδεση μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημιακής κοινότητας παίζει καθοριστικό ρόλο. Γι’ αυτό, η επιλογή των συγκεκριμένων πόλεων δεν ήταν τυχαία, καθώς, με εξαίρεση τη Ρόδο, φιλοξενούν αξιόλογα πανεπιστημιακά τμήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει έντονο επιχειρηματικό δυναμικό, όμως συχνά δεν υποστηρίζεται επαρκώς. Η PwC έχει θέσει στόχο τη δημιουργία γραφείων σε διάφορες περιοχές της χώρας, προσδίδοντας σε κάθε ένα από αυτά μια μοναδική ταυτότητα που αντανακλά τις ανάγκες και τις δυνατότητες της τοπικής κοινότητας. Για παράδειγμα, στη Ρόδο, η δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα βιωσιμότητας, αξιοποιώντας τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού περιβάλλοντος.
Γιατί Θεσσαλία;
Από την άλλη, το τελευταίο κέντρο στο Βόλο διαθέτει μια πρωτιά καθώς είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό από τα συνολικά τέσσερα, αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη Microsoft (PwC x Microsoft Excellence Center), με στόχο την υλοποίηση σύνθετων ψηφιακών έργων με τεχνολογίες νέας γενιάς
Να σημειωθεί ότι η Θεσσαλία επελέγη κθώς διαθέτει μια ισχυρή ακαδημαϊκή βάση, με τέσσερις σχολές τεχνολογίας, που αποτελούν δεξαμενή ταλέντου για την περιοχή. Παράλληλα, η περιοχή έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, γεγονός που την καθιστά ιδανική για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Το γραφείο του Βόλου είναι το πρώτο που εγκαινιάστηκε στην περιοχή, με αρχικό στόχο τη δημιουργία 40 θέσεων εργασίας. Ήδη, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις, οι πρώτοι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε διεθνή έργα. Ο στόχος είναι έως το τέλος του 2025 ο αριθμός των εργαζομένων να φτάσει τους 80, ενισχύοντας τη σύνδεση της τοπικής κοινότητας με την παγκόσμια αγορά. Η παρουσία γραφείων στις περιφέρειες ενισχύει την τοπική ανάπτυξη, προσελκύοντας ταλέντα και στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα σε περιοχές που έχουν την ανάγκη και τις δυνατότητες να εξελιχθούν.