Σε τροχιά ανάπτυξης συνεχίζει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

Σε τροχιά ανάπτυξης συνεχίζει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

Του Στάθη Βασιλόπουλου

Κερδίζει το στοίχημα της επιβατικής κίνησης το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς όλα δείχνουν πως και φέτος θα συνεχίσει σε μονοπάτι δυναμικής ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω τις δυσκολίες του κορονοϊού, αλλά τις απώλειες που υπέστη, στη συνέχεια, όταν έχασε την αγορά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Από το 2023 το αεροδρόμιο "Μακεδονία", το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, εμφάνισε ισχυρά σημάδια ανάκαμψης, τα οποία συνεχίστηκαν και πέρσι. Φέτος η χρονιά έχει μπει με το "δεξί", όπως δείχνουν τα στοιχεία της Fraport Greece για το πρώτο δίμηνο του 2025. 

Πιο συγκεκριμένα, το αεροδρόμιο Μακεδονία κατέγραψε σημαντική αύξηση της συνολικής επιβατικής της κίνησης σε ποσοστό 8,8%, κατακτώντας την πρώτη θέση στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η εταιρεία. Από τα 1,32 εκατ. επιβατών που διακινήθηκαν, οι 864.000 αντιστοιχούν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" και από αυτούς πάνω από 506.000 αντιστοιχούν στο δίκτυο εξωτερικού. Η κίνηση εσωτερικού έφτασε τους 357.527 επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,4%.

Η συνεχής άνοδος που καταγράφει η επιβατική κίνηση στο "Μακεδονία" δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη έχει μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη είτε ως "city break" προορισμός, είτε ως προορισμός για αναψυχή συνδεδεμένος με τη Χαλκιδική, την Κατερίνη ή άλλους παραδοσιακούς παραθεριστικούς προορισμούς. 

Διαβλέποντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται στη Θεσσαλονίκη, η Aegean αποφάσισε να εντάξει δύο νέα απευθείας δρομολόγια, προς τη Σμύρνη και τη Σύρο, και να αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις από τη βάση της εταιρείας στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Μέσα στη νέα χρονιά, η Αegean θα προσφέρει συνολικά 3,3 εκατομμύρια θέσεις από τη βάση της στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, με αύξηση χωρητικότητας, η οποία προέρχεται κυρίως από άνοδο 6% στις διεθνείς πτήσεις, ενώ και οι προσφερόμενες θέσεις στο δίκτυο εσωτερικού θα είναι ελαφρώς αυξημένες. Από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου εκκινούν τα απευθείας δρομολόγια προς τη Σύρο, ενώ λίγο αργότερα και εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αεροπορικές αρχές θα ξεκινήσει και η απευθείας σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη. 

Ακόμα, αύξηση στη συχνότητα των πτήσεων προγραμματίζεται από/προς την Φρανκφούρτη, ενώ διατηρούνται οι πτήσεις προς Παρίσι, Μιλάνο, Τελ Αβίβ και προστίθεται 1 επιπλέον εβδομαδιαία πτήση το καλοκαίρι για Βρυξέλλες (συνολικά 4 από 3).

Nα σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς η Aegean μετέφερε από και προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης συνολικά περισσότερους από 2,7 εκατ. επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Από αυτούς, 1,1 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν με διεθνείς πτήσεις, καταγράφοντας αύξηση 8% στο δίκτυο εξωτερικού. Από τη Θεσσαλονίκη η Aegen θα πραγματοποιεί, φέτος, πτήσεις σε περισσότερους από 20 προορισμούς εξωτερικού και 17 εσωτερικού. 

Οι επιδόσεις του "Μακεδονία" το 2024

Το 2024 διακινήθηκαν στα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece, 36,026 εκατομμύρια επιβάτες, τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και εξωτερικού κατά το σύνολο του 2024. Ο συγκεκριμένος αριθμός ήταν κατά περίπου 2 εκατομμύρια παραπάνω (+6,4%) σε σύγκριση με το 2023, οπότε είχε κλείσει σε 33,87 εκατομμύρια. Ο διεθνής αερολιμένας Μακεδονία της Θεσσαλονίκης διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του ανάμεσα στα 14, φθάνοντας τους 7,381 εκατομμύρια επιβάτες που διακινήθηκαν καθ' όλη  τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Στο δίκτυο εξωτερικού, η επιβατική κίνηση ήταν 4,947 εκατομμύρια από 4,75 εκατομμύρια το 2023, παρουσιάζοντας άνοδο 4,1%.

Περισσότερα από Forbes

Forbes Travel Guide: Οι νικητές των πρώτων Air Travel Awards

Από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες και ιδιωτικά τζετ έως τα κορυφαία γαστρονομικά προγράμματα.