Ελληνικό κρασί: Η απειλή που φέρνει ο εμπορικός πόλεμος Ευρώπης - Αμερική

Ελληνικό κρασί: Η απειλή που φέρνει ο εμπορικός πόλεμος Ευρώπης - Αμερική

Του Γιώργου Λαμπίρη

Το 19,4% του τζίρου και το 10,7% του όγκου των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιήθηκαν το 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η OENsights, εταιρεία ερευνών που ασχολείται με τον κλάδο του κρασιού στην Ελλάδα, δείχνει ότι η χώρα μας αποτελεί την τρίτη χώρα σε βαθμό εξάρτησης των εξαγωγών κρασιού που πραγματοποιεί από την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόκειται για ένα γεγονός που εντείνει την ανησυχία στον κλάδο του ελληνικού κρασιού και ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει πως θα επιβάλει δασμό 200% στα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά σε αντιστάθμισμα των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει και εκείνη δασμούς στην εισαγωγή αμερικανικών προϊόντων σε συνέχεια της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να φορολογήσει με 25% τον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο. 

Γ. Βογιατζής (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου): Εκτιμώ ότι δεν θα επιβληθεί δασμός 200%

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιάννης Βογιατζής, αναφέρει στο Capital.gr πως σε περίπτωση που επιβληθούν δασμοί στο κρασί από πλευράς Τραμπ, δεν θα είναι στα επίπεδα του 200%. "Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα σήμαινε την διακοπή των εξαγωγών ελληνικού κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και ένα ποσοστό 20%-25% όπως συνέβη παλαιότερα για τα ευρωπαϊκά κρασιά – εξαιρέθηκε η Ελλάδα – θα είναι επίσης ιδιαίτερα βλαπτικό για τον κλάδο. Ωστόσο διατηρούμε την ελπίδα ότι και αυτή τη φορά θα εξαιρεθεί το ελληνικό κρασί". 

"Το χειρότερο σενάριο θα είναι όχι το 200%, κάτι που εκτιμώ ότι δεν θα συμβεί, αλλά η επιβολή ενός οποιουδήποτε ποσοστού φορολόγησης – ακόμα και εάν είναι μικρότερο - από πλευράς του Αμερικανού προέδρου, καθώς θα σημάνει την ανάσχεση των εξαγωγών στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στην άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι σημαντικές. Καθώς εάν θεωρήσουμε ότι οι συνολικές εξαγωγές κρασιού είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, περίπου τα 20 εκατομμύρια προέρχονται από πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε όγκο το ποσοστό δεν είναι αντίστοιχο, δεδομένου ότι πουλάμε αρκετά ψηλά, λίγο κάτω από τα 7 ευρώ το κιλό", συμπληρώνει ο κύριος Βογιατζής. 

O ρόλος του στρατηγικού σχεδιασμού στην υψηλή τιμή πώλησης στις ΗΠΑ

Εξηγεί ότι η επιτυχία των ελληνικών εξαγωγών κρασιού στις ΗΠΑ και η υψηλή τιμή που πουλάμε εκεί σε σύγκριση με άλλες χώρες, οφείλεται στον στρατηγικό σχεδιασμό που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με τα προγράμματα προώθησης που υλοποιήθηκαν. 

Χαρακτηριστικό ως προς τη σημασία που έχει η τιμή πώλησης ανά κιλό στις ΗΠΑ στα επίπεδα των 7 ευρώ, είναι το γεγονός ότι στη Γερμανία όπου διοχετεύονται οι μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικού κρασιού, η μέση τιμή κινείται κάτω από. Τα 3 ευρώ το κιλό. "Με συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε να ανασκευάσουμε την εικόνα που είχε το ελληνικό κρασί στις ΗΠΑ στη διάρκεια της δεκαετίας 2014-2024", λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. 

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους Έλληνες ευρωβουλευτές

Ήδη, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Κώστα Τσιάρα και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, και σε πλήρη συνάφεια με
την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων του Κρασιού, ο Σύνδεσμος Ελληνικού
Οίνου τονίζει τη σημασία που έχει η αγορά των ΗΠΑ για το ευρωπαϊκό και το ελληνικό κρασί, ζητώντας από τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές να
υποστηρίξουν τις θέσεις του.

"Η αναγνώριση του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ αποτελεί ένα επίτευγμα πίσω από το οποίο βρίσκονται συντεταγμένα πολλά μικρά αλλά και μεγαλύτερα οινοποιεία. Ειδικά το κρασί της Σαντορίνης είναι αυτό που σέρνει το άρμα, καθώς στη συγκεκριμένη αγορά της αναγνωρίστηκε η δυνατότητα να πουλάει σε υψηλές τιμές". 

Να σημειωθεί ότι πρώτη χώρα σε όγκο πωλήσεων ελληνικών κρασιών καθώς και σε τζίρο, είναι η Γερμανία. 

Αναστολή αλλά και αύξηση παραγγελιών κατά περίπτωση οι δύο τάσεις που καταγράφονται

"Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε συγκεκριμένες ενέργειες σε σχέση με την Αμερική. Είναι ένα ζήτημα που εκτός από τους Έλληνες οινοποιούς απασχολεί και τους Αμερικανούς εισαγωγείς καθώς σε περίπτωση επιβολής δασμών θα υποστούν μείωση πωλήσεων και απώλεια μεριδίων. Αυτή τη στιγμή στην αγορά υφίστανται δύο τάσεις. Αφενός υπάρχουν κάποιοι που αναστέλλουν παραγγελίες, τηρώντας στάση αναμονής, αφετέρου κάποιοι άλλοι προσθέτουν σημαντικό αριθμό παραγγελιών, για να προλάβουν το ενδεχόμενο επιβολής δασμών. Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρούμε έντονη αντίθεση σε σχέση με τη λίστα προϊόντων που γνωστοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αμερικανικά προϊόντα που σκοπεύει να φορολογήσει η ενωμένη Ευρώπη. Αίτημά μας είναι από τη λίστα αυτή των δασμών της Ευρώπης να εξαιρεθούν τα αμερικανικά κρασιά και το ουίσκι. Επίσης ζητάμε να εξαιρεθεί συνολικά ο αγροδιατροφικός τομέας από τη διαμάχη του χάλυβα και του αλουμινίου".