Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Το σχέδιο για διπλασιασμό της επιβατικής κίνησης και το νέο terminal

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Το σχέδιο για διπλασιασμό της επιβατικής κίνησης και το νέο terminal

Του Στάθη Βασιλόπουλου

Διπλασιασμό της επιβατικής κίνησης σε ορίζοντα πενταετίας προβλέπει ο σχεδιασμός για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, το οποίο αναμένεται να γυρίσει σελίδα και να εισέλθει σε μια νέα φάση εκσυγχρονισμού. To εγχείρημα της αναβάθμισης των υποδομών  θα αναλάβει η κοινοπραξία που θα διαχειρίζεται τον αερολιμένα και αποτελείται από τη Fraport AG, την Delta Airport Investments (Όμιλος Κοπελούζου) και την Pileas (Όμιλος Κωνσταντακόπουλου). Η κοινοπραξία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας, ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία που διενήργησε το Υπερταμείο, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

"Καλώς εχόντων των πραγμάτων, από τα τέλη του χρόνου η κοινοπραξία της Fraport με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου και τον όμιλο Κοπελούζου θα είναι ο νέος διαχειριστής του αεροδρομίου. Στόχος είναι ένα σύγχρονο και ασφαλές αεροδρόμιο, που θα δώσει περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία στην περιοχή.  Είναι ένα έργο που το σχεδιάζαμε εδώ και αρκετά χρόνια, ήδη από το 2018. Πολύ σύντομα, η πόλη θα αποκτήσει μια αεροπορική πύλη εισόδου αντίστοιχη με τη δυναμική του προορισμού της Καλαμάτας", ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Aνάπτυξης της Fraport Greece, Γεώργιος Βήλος, στο 3ο Messinia Forum.

"Στο σχεδιασμό μας είναι να δημιουργήσουμε έναν νέο τερματικό σταθμό περίπου 9.000 τ.μ. Παράλληλα, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε και το υφιστάμενο terminal για κάποιες άλλες χρήσεις. Είναι μια επένδυση που το ελάχιστο ποσό της είναι κοντά στα 73,5 εκατ., αλλά με τους σχεδιασμούς που κάνουμε θα το ξεπεράσουμε. H Fraport Greece έχει δώσει δείγματα γραφής των επενδύσεων και των μεταμορφώσεων που έχει κάνει στα υπόλοιπα 14 αεροδρόμια που ήδη διαχειρίζεται από το 2018", ανέφερε ο κ. Βήλιος. 

Να σημειωθεί ότι το 2024 έκλεισε με περίπου 338.000 διακινηθέντες επιβάτες, οι οποίοι έχουν εξυπηρετηθεί από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου. Ο σχεδιασμός για το νέο αεροδρόμιο προβλέπει το διπλασιασμό -και ίσως λίγο παραπάνω- της επιβατικής κίνησης έως το 2030. "Αυτό το σχεδιασμό τον κάνουμε διότι πιστεύουμε στην ανάπτυξη του προορισμού και θέλουμε από τώρα να είμαστε έτοιμοι ώστε να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τις επιπρόσθετες τουριστικές ροές", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το αεροδρόμιο ετοιμάζεται, ήδη, να υποδεχθεί την τουριστική σεζόν με ένα "γεμάτο" πρόγραμμα με προορισμούς του εξωτερικού, όπως τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, αλλά και την Ελλάδα, όπου θα υπάρξει σύνδεση με Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Τι προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης

Με ορίζοντα 40ετίας, η παραχώρηση του αεροδρομίου περιλαμβάνει τη διαχείριση του τερματικού σταθμού, των αεροπορικών εγκαταστάσεων, των εμπορικών δραστηριοτήτων και των χώρων στάθμευσης, με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης και λειτουργικής εμπειρίας για επιβάτες και επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία κατέθεσε προσφορά ύψους 45,2 εκατ. ευρώ στη διαγωνιστική διαδικασία, που "έτρεχε" το Υπερταμείο, πρόταση η οποία την οδήγησε στην επίτευξη της συμφωνίας.  Από την πλευρά του, το Υπερταμείο θα διατηρήσει μερίδιο της τάξης του 10%, μια κίνηση που συνάδει με το νέο του ρόλο ως Sovereign Wealth Fund, επιδιώκοντας παράλληλα να επωφεληθεί από τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του αεροδρομίου. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα για το Υπερταμείο, περιλαμβανομένων του προκαταβολικού τέλους και των μερισμάτων, αναμένεται να φτάσουν τα 72-73 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν περιλαμβάνουν την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, νέο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, δημιουργία καταστημάτων λιανικής πώλησης και χώρων εστίασης καθώς και την ανάπτυξη υποδομών IT. 

Η Fraport Greece επενδύει σταθερά στις υποδομές των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, διαθέτοντας ετησίως ποσά που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους. Επιπρόσθετα, για την αναμόρφωση και ανακατασκευή των διαδρόμων, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ήδη υψηλού επιπέδου ασφαλείας, έχουν δεσμευθεί κονδύλια ύψους 146 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Fraport Greece σχεδιάζει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ, στα αεροδρόμια της Κω "Ιπποκράτης", της Κέρκυρας "Ιωάννης Καποδίστριας", της Μυκόνου και της Σαντορίνης.