Του Στάθη Βασιλόπουλου
Ενισχυμένες οικονομικές επιδόσεις, τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε κερδοφορία, αναμένει για τη φετινή χρονιά η ACS, που ανήκει στον όμιλο Quest. Η διοίκηση της εταιρείας θα συνεχίσει και φέτος τις επενδύσεις με έμφαση στην ενδυνάμωση του last mile, με την αύξηση των σημείων εξυπηρέτησης και των παραδόσεων μέσω lockers. Σύμφωνα με το πλάνο, έτσι όπως το περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Quest, Απόστολος Γεωργαντζής, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των lockers σε 1.500 στο τέλος της χρονιάς, από περίπου 800 που είναι σήμερα. Μέσα στην επόμενη διετία η επιδίωξη είναι να υπάρχουν 3.000 lockers σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Η εταιρεία κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς διέγραψε θετική πορεία, με τα συνολικά της έσοδα να διαμορφώνονται σε 157,9 εκατ., αυξημένα κατά 5% σε σχέση με το 2023. Οι αυξημένες πωλήσεις προήλθαν από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών, οι οποίες παρουσίασαν ανάπτυξη περίπου 6%. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες ταχυδρομείου, παρουσίασαν μείωση, αν και μικρότερη του αναμενομένου, κατά περίπου 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς συνεχίζεται να μειώνεται η χρήση έγχαρτων λογαριασμών και εγγράφων.
Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA της ACS διαμορφώθηκαν το 2024 σε 26,1 εκατ. και ήταν υψηλότερα κατά περίπου 8% σε σύγκριση με το 2023. Tα Κέρδη προ Φόρων ανήλθαν σε 21,2 εκατ. και ήταν κατά 8% υψηλότερα. Τέλος, τα Κέρδη μετά από Φόρους αυξήθηκαν κατά 10,7% και διαμορφώθηκαν σε 16,48 εκατ. ευρώ, έναντι 14,9 εκατ. ευρώ.
Η αγορά των υπηρεσιών ταχυμεταφορών εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη ενώ ο κλάδος του ταχυδρομείου θα παρουσιάσει μείωση. Παράλληλα, όπως αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις η Info Quest "μέσα στο 2025 λειτουργώντας πιο αποδοτικά με τον συνδυασμό των νέων κεντρικών εγκαταστάσεων και της σημαντικής αύξησης των αυτοματοποιημένων σημείων παραδόσεων (Lockers) προβλέπεται η περαιτέρω αναβάθμιση και βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη-παραλήπτη".
Η ACS κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά ταχυμεταφορών, με ποσοστό 25% στο εσωτερικό δίκτυο. Αν συμπεριληφθούν και οι διεθνείς ταχυμεταφορές που εξυπηρετεί, το μερίδιο αγοράς της αυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας συνολικά στο 35%.
Να σημειωθεί ότι η Info Quest προχώρησε τον περασμένο Οκτώβριο σε πώληση του 20% της ACS στην GLS έναντι 77 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η GLS διατηρεί το δικαίωμα να αγοράσει ("call option") το υπόλοιπο 80% των μετοχών της ACS, σε ορίζοντα ενός ή δύο ετών, δηλαδή είτε στις 31 Οκτωβρίου 2025, ή στις 30 Οκτωβρίου 2026, έναντι προσυμφωνημένου ελάχιστου τιμήματος ύψους 296 εκατ. ευρώ.
H αγορά των θυρίδων στην Ελλάδα
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως, ενώ σήμερα οι θυρίδες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των παραδόσεων της αγοράς ταχυμεταφορών, μέσα στην επόμενη δεκαετία το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπεράσει το 20%.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα την πορεία του κλάδου των ταχυμεταφορών στη χώρα μας, εμφανίζει υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, καθώς ένας περιορισμένος αριθμός εταιρειών καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος σε επίπεδο εσόδων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Εθνικής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και αφορά τη χρήση του 2023, αν και η αγορά των ταχυμεταφορών κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο, με την είσοδο 76 νέων επιχειρήσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων λειτουργούν σε 720, έναντι 713 το προηγούμενο έτος, ωστόσο το 65% του συνολικού όγκου ταχυδρομικών αντικειμένων διακινήθηκε από μόλις έξι επιχειρήσεις.