Διατήρησε το θετικό momentum η Wall και συνέχισε σε θετικό έδαφος για τρίτη ημέρα, ενώ οι traders συνέχισαν να αναζητούν "σήματα" προόδου στο μέτωπο του "εμπορικού πολέμου" μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow σημείωσε άνοδο 1,23% στις 40.093,40 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,03% στις 5.484,78 μονάδες και βγήκε από την περιοχή διόρθωσης, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πρόσθεσε 2,74% στις 17.166,04 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 24 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι 6 με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη με "άλμα" 5,62% η Salesforce και ακολουθήσαν με κέρδη άνω του 3% οι Caterpillar, Nvidia, Microsoft, Amazon.com και Walt Disney. Στον πυθμένα έμεινε η IBM με απώλειες της τάξης του 6,59%.
Η Merck ενισχύθηκε κατά 1,37%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών για το α' τρίμηνο, καθώς τα χαμηλότερα κόστη βοήθησαν να αντισταθμιστεί η μείωση των παγκόσμιων πωλήσεων κατά 2%. Εντούτοις η Merck αναθεώρησε καθοδικά το outlook για τα κέρδη της, επικαλούμενη επιπλέον εκτιμώμενα κόστη ύψους 200 εκατ. δολ. για τους δασμούς που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.
Ωστόσο για το σύνολο της χρήσης η Merck αναθεώρησε καθοδικά το outlook για τα κέρδη της, επικαλούμενη επιπλέον εκτιμώμενα κόστη ύψους 200 εκατ. δολ. για τους δασμούς που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.
Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 8,1 μονάδες βάσης στο 4,304%, ενώ το 30ετές έχασε 6,7 μονάδες βάσης στο 4,765%, με τους δύο τίτλος να διολισθαίνουν στο χαμηλότερο τους επίπεδο από τις 16 Απριλίου.
Στο μέτωπο του "εμπορικού πολέμου" η Κίνα σκληραίνει τη στάση της, με το Πεκίνο να ζητά την ακύρωση όλων των "μονομερών" δασμών των ΗΠΑ στον απόηχο των τελευταίων δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αναζωπύρωσαν τις ελπίδες ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να αποκλιμακώσει τη διένεξή της με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να άρουν όλα τα μονομερή δασμολογικά μέτρα κατά της Κίνας εάν θέλουν "πραγματικά" να λύσουν το εμπορικό ζήτημα, ξεκαθάρισε την Πέμπτη εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, όπως μετέδωσε το Reuters.
Μιλώντας σε τακτική ενημέρωση Τύπου, ο He Yadong, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, κάλεσε ταυτόχρονα τις ΗΠΑ να ακούσουν τις "λογικές φωνές" στη διεθνή κοινότητα αλλά και στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν υπάρξει μέχρι τώρα οικονομικές ή εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.
"Αν και είναι ενθαρρυντικό να ακούγεται ένας πιο ήπιος τόνος για τους δασμούς από την αμερικανική κυβέρνηση, οι μετοχές κινούνται σε ένα συγκεκριμένο εύρος προς το παρόν, καθώς ο τελικός στόχος για τις αγορές είναι είτε η αντιστροφή του κλίματος όσον αφορά τους δασμούς είτε η επίτευξη σημαντικών εμπορικών συμφωνιών", σχολίασε ο Gaurav Mallik, επικεφαλής επενδύσεων της Pallas Capital Advisors. "Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να ολοκληρωθεί η διόρθωση στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για διόρθωση", πρόσθεσε.
Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε ελαφρά την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική παρά τις οικονομικές ανησυχίες από τους δασμούς σε εισαγόμενα αγαθά.
Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6.000, φτάνοντας σε 222.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν 222.000 αιτήσεις. Τα δεδομένα περιλάμβαναν τη Μεγάλη Παρασκευή, γεγονός που μπορεί να επηρέασε την αστάθεια των στοιχείων λόγω αργιών.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η απρόβλεπτη εμπορική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα αποδυναμώσει την αγορά εργασίας φέτος. Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει μειωθεί και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν γίνει πιο αυστηρές, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να διστάζουν να προσλάβουν.
Ο μικρός αριθμός απολύσεων στηρίζουν την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 37.000 (σε 1,84 εκατ., με εποχική προσαρμογή) για την εβδομάδα 12ης Απριλίου. Τα δεδομένα αυτά καλύπτουν την περίοδο έρευνας για τον δείκτη ανεργίας του Απριλίου, ο οποίος ανέρχεται πλέον στο 4,2% (από 4,0% τον Ιανουάριο).