Η πρώτη δικαστική απόφαση στην κόντρα των αδελφών Κυρκίνη της efood και του Σ. Τζιούφα της Connection

Η πρώτη δικαστική απόφαση στην κόντρα των αδελφών Κυρκίνη της efood και του Σ. Τζιούφα της Connection

της Ξανθής Γούναρη

Μπορεί οι Κωνσταντίνος - Πέτρος Κυρκίνης και Παμίνος (Νικόλαος – Επαμεινώνδας) Κυρκίνης  οι εμπνευστές του efood, να έχουν ταυτιστεί με το νεοτερικό retail ωστόσο έχουν επεκταθεί με επιτυχία και στο παραδοσιακό κομμάτι του εμπορίου, όπως αυτό της ένδυσης και υπόδησης.  

Μέσω της εταιρείας Sport & Fashion Freedom ΑΕ, τα δύο αδέλφια, που το 2015 πουλώντας τη μεγαλύτερη υπηρεσία delivery της Ελλάδας στους Γερμανούς της Delivery Hero έγιναν πλουσιότερα κατά τουλάχιστον 22 εκατ. ευρώ –έτσι αναφέρουν οι φήμες καθώς ποτέ δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση-, έχουν καταφέρει μέσα σε μια πενταετία να εμφανίζουν αξιοζήλευτες επιδόσεις και στην πώληση επώνυμων ρούχων και παπουτσιών.

Εν τούτοις με βάση πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά την εκδίκαση της αγωγής του Σταύρου Τζιούφα, η οποία έχει περιέλθει σε γνώση του Capital.gr, φαίνεται τα δύο αδέλφια ήταν μάλλον αμελείς στην τήρηση μιας συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, δεν τήρησαν τη συμφωνία με τον επιχειρηματία Σταύρο Τζιούφα, ιδρυτή της Connection AΕΒΕΕ, άλλοτε εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών (σ.σ. διαγράφηκε το 2006), με τον τελευταίο να δικαιούται ποσοστό 30% της εταιρείας Sport & Fashion Freedom ΑΕ, μιας και συνέβαλε στην ανάπτυξή της.

Βέβαια το πόσο θα κοστίσει τελικά στα αδέλφια Κυρκίνη η μη τήρηση της συμφωνίας με τον Σταύρο Τζιούφα θα αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο, καθώς το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης και διέταξε την επανάληψη της συζήτησης στο ακροατήριο προκειμένου να διενεργηθεί λογιστική πραγματογνωμοσύνη σχετικά με την αξία της εταιρείας Sport & Fashion Freedom ΑΕ προκειμένου έτσι να υπολογιστεί το ποσοστό του επιχειρηματία με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οκτώβριος του 2016. Στην Παύλιανη, προορισμός εκείνη την εποχή μόνον για μυημένους, η Φάρμα Βασιλικιά με τις εξοχικές κατοικίες… υπερπαραγωγές μετρούσε ήδη τρία χρόνια ζωής ως Concept Lodging Resort, έχοντας φέρει έναν αέρα κοσμοπολιτισμού στο ορεινό χωριουδάκι της Οίτης.

Τότε ήταν που τη Βασιλικιά επισκέφθηκε με την οικογένειά του ο Κωνσταντίνος - Πέτρος Κυρκίνης.

Η πρόταση στον Σταύρο Τζιούφα

Ακριβώς αυτή η ολιγοήμερη απόδραση του Κωνσταντίνου Κυρκίνη στην Παύλιανη πριν οκτώ χρόνια έμελε να ήταν η αρχή της δραστηριοποίησης των αδελφών Κυρκίνη στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης. Κι αυτό γιατί ο συνιδρυτής του efood, μιλώντας και εκ μέρους του αδελφού του, πρότεινε στον Σταύρο Τζιούφα, ιδιοκτήτη του τουριστικού αγροκτήματος, να αναλάβει την οργάνωση και ανάπτυξη μιας νέας εταιρείας, σκοπός της οποίας θα ήταν η αποκλειστική εισαγωγή στην ελληνική αγορά επώνυμων προϊόντων ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ.

Όντως το πρώην παντοδύναμο αφεντικό της Connection, στο χαρτοφυλάκιό της οποίας βρίσκονταν τη δεκαετία του ‘90 γνωστά πολυτελή brands, όπως Kenzo, Trussardi, Cerruti, Sebago, Henry Cottons, Ferre, Versace, G-STAR, Moncler, Helly Hansen, North Face, Camper, τις αλυσίδες καταστημάτων Πετρίδης, Athlete’s Foot, κ.ά., απάντησε πως ενδιαφερόταν για την πρόταση στην οποία μάλιστα υπήρξαν βελτιώσεις  από την πλευρά των αδελφών Κυρκίνη.

Αφού επιτεύχθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών, η νέα εταιρεία λειτούργησε προσωρινά άτυπα μέσω παρένθετων εταιρειών με έδρα την Κύπρο και χωρίς να έχει αποκτήσει ιδία νομική οντότητα. Ακολούθως ο Σταύρος Τζιούφας, που από 2013 έχει γίνει ξενοδόχος σε ένα πολύ ιδιαίτερο κατάλυμα, εγκαταστάθηκε στα γραφεία της λεωφόρου Ηρακλείου 409, όπου στεγάζεται και το efood.

Το επιχειρηματικό πλάνο

Με βάση το επιχειρηματικό πλάνο που είχε καταρτιστεί στη νέα εταιρεία ο Σταύρος Τζιούφας θα είχε αρχική συμμετοχή 20%, η οποία θα ανέβαινε στο 25% σε περίπτωση που επιτυγχανόταν κάποιοι οικονομικοί στόχοι, π.χ. έσοδα για το 2021 4,1 εκατ. ευρώ και θα έφθανε το 30% εάν τα καθαρά έσοδα μέχρι το α’ εξάμηνο του 2022 υπερέβαιναν τα 18 εκατ. ευρώ. Αυτοί οικονομικοί στόχοι, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, έχουν ήδη επιτευχθεί.

Επιπλέον συμφωνήθηκε ότι δεδομένης της πρότερης εμπειρίας του Στ. Τζιούφα στον κλάδο, η συμμετοχή από πλευράς του θα περιοριζόταν μόνο με άυλα περιουσιακά στοιχεία και χωρίς υπάρχει απαίτηση επένδυσης μετρητών.  

Συγκεκριμένα ο Τζιούφας ανέλαβε τον στρατηγικό σχεδιασμό, με την επιλογή των brands και του κατάλληλου μείγματος των προϊόντων, την προσέγγιση των οίκων του εξωτερικού χρησιμοποιώντας το δίκτυο των γνωριμιών του, την οργάνωση και την στελέχωση της εταιρίας κ.λπ.

Η σύσταση της εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2018

Εν τέλει η σύσταση της εταιρείας στη σημερινή της μορφή –όπως ειπώθηκε η δραστηριότητα ασκούνταν άτυπα μέσω παρένθετων εταιρειών–, έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2018. Η επωνυμία της ήταν Sport & Fashion Freedom (Freedom Ltd ήταν και το όνομα που είχε δοθεί στο άτυπο εταιρικό σχήμα κατά την έναρξη της δραστηριότητάς του) με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 250 χιλ. ευρώ και έδρα τη λεωφόρο Ηρακλείου όπου στεγάζονται και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις των αδερφών Κυρκίνη.

Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετείχαν, και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μετέχουν, ο Κωνσταντίνος – Πέτρος Κυρκίνης ως πρόεδρος δ.σ. και διευθύνων σύμβουλος, ο Νικόλαος – Επαμεινώνδας Κυρκίνης ως αντιπρόεδρος δ.σ. και διευθύνων σύμβουλος και η Αντιγόνη Ευσταθιάδου, ως μέλος. Ιδρυτής και μοναδικός μέτοχος της S&F Freedom ήταν η κυπριακή εταιρία Kalat VenturesLimited, που με αρ. μητρώου του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου ΗΕ 374420, η οποία κατά δήλωση κυρίων Κυρκίνη είναι δικών τους συμφερόντων.

Η μη τήρηση της συμφωνίας από τους ιδρυτές του efood

Και ενώ ο Σταύρος Τζιούφας περίμενε να λάβει τα συμφωνηθέντα τα αδέλφια Κυρκίνη αρνήθηκαν να του μεταβιβάσουν το ποσοστό που είχαν συμφωνήσει με το επιχείρημα ότι η εταιρεία Sport & Fashion Freedom ΑΕ που ίδρυσαν στο τέλος του 2018 δεν ήταν η νέα εταιρεία αλλά ένα νέο δικό τους project το οποίο δεν είχε καμιά σχέση μαζί του ούτε και με τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει.

Αυτός ο ισχυρισμός, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν ήταν αληθινός. Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με το δικαστήριο, αποδεικνύεται ότι ο Στ. Τζιούφας συνέβαλε ενεργά στο στήσιμο και τη λειτουργία της εταιρείας.

Έχει ενδιαφέρον και το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 τα αδέλφια Κυρκίνη πρότειναν στον Τζιούφα να συμμετέχει στην εταιρεία δίνοντάς του το 5%, κάτι που ο δεύτερος απέρριψε.

Τι διεκδικεί από τους δύο επιχειρηματίες ο Σταύρος Τζιούφας

Με βάση την αγωγή, ο Σταύρος Τζιούφας εκτιμά ότι η αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 24,145 εκατ. ευρώ και άρα ο ίδιος έχει αξίωση για ποσό 7.243.500 ευρώ.

Σε αυτό διαφώνησαν τα αδέλφια Κυρκίνη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπολογιστεί η αξία των μετοχών της εταιρείας επί της αξίας του μετοχικού κεφαλαίου στο τέλος του 2020 (9,3 εκατ. ευρώ) ή στις 30 Απριλίου 2023 (12,405 εκατ. ευρώ).

Επειδή οι δύο πλευρές διαφώνησαν τόσο για την αξία της εταιρείας όσο και για το χρόνο που πρέπει να οριστεί η πραγματική αξία της το Δικαστήριο αποφάσισε ότι κρίσιμος χρόνος είναι το τέλος του 2019, όταν δηλαδή ο Σταύρος Τζιούφας αποχώρησε.

Τα οικονομικά της εταιρείας

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της Sport Fashion Freedom η εταιρεία έκλεισε το 2023 (ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) με αύξηση πωλήσεων 31% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φθάνοντας τα 33,69 εκατ. ευρώ από 25,71 εκατ. ευρώ το 2022 και 17,89 εκατ. ευρώ 2021.

Τα EBITDA της εταιρείας το 2023 μειώθηκαν κατά 4,07% στα 2,64 εκατ. ευρώ μετά από αύξηση 85,57% το 2022, ενώ και τα κέρδη μετά τους φόρους εμφανίζονται μειωμένα κατά 27,97% στα 1,25 εκατ. ευρώ, όταν το 2022 είχαν καταγράψει άνοδο 117,15%.

Οι εμπορικές απαιτήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν σημαντικά, φθάνοντας τα 24,11 εκατ. ευρώ από 14,14 εκατ. ευρώ το 2022.

Επίσης το σύνολο των υποχρεώσεων της έφθασε τα 28,45 εκατ. ευρώ από 16,08 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών οι δανειακές υποχρεώσεις ήταν 10,81 εκατ. ευρώ.

To μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στο ποσόν των 1 εκατ. ευρώ το οποίο αποτελείται από 1 εκατ. κοινές ονομαστικές μετοχές του 1 ευρώ η μία.

Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει μετοχές της Notos Com με αποτίμηση 200 χιλ. ευρώ και μετοχές της Uptrend, της εταιρεία που έστησαν τα αδέρφια με τους βασικούς μετόχους της Βeyond Lifestyle (Καρέλλης Νικόλαος & Σία), τον Παύλο Καλαμαρίδη και τον Σάμι Φάις και δραστηριοποιείται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο και στις εισαγωγές ειδών σε ένα ευρύ φάσμα του κλάδου ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, προϊόντα που απευθύνονται σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η συγκεκριμένη συμμετοχή αποτιμάται σε 25 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με συνεργάτες των Κωνσταντίνου και Παμίνου Κυρκίνη τα γεγονότα έχουν μια διαφορετική εξέλιξη:  "Η συμφωνία με τον Σταύρο Τζιούφα τελούσε υπό πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που δεν πληρώθηκαν. Ειδικότερα, η συμφωνία του 2016 τελούσε υπό αίρεση που συμφωνήθηκε από κοινού, και συγκεκριμένα την προϋπόθεση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων πωλήσεων, εσόδων, κερδοφορίας EBITDA κλπ. Δυστυχώς οι προσδοκίες όλων μας ματαιώθηκαν μετά από δύο συνεχιζόμενες ζημιογόνες χρήσεις οπότε και συναποφασίστηκε μαζί με τον Σταύρο Τζιούφα να εγκαταλειφθεί το κοινό εγχείρημα και να τεθεί η εταιρεία σε εκκαθάριση.

Η ίδρυση της Sport & Fashion το 2018 ήταν ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα, από νέους μετόχους και στελέχη, με νέα κεφάλαια, νέα ρίσκα, νέα δομή, άλλους στόχους και νέα, ισχυρότερα brands. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία σχετική υποχρέωση, προτάθηκε στον Σταύρο Τζιούφα να συμμετάσχει και αυτός στο νέο αυτό επιχειρηματικό εγχείρημα, φυσικά υπό νέους όρους και προϋποθέσεις, αλλά πάντα χωρίς κεφάλαια. Την πρόταση αυτή, για τους δικούς του λόγους απέρριψε, αποκλείοντας έτσι τον εαυτό του από το μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας που εκ των υστέρων διέγραψε εξαιρετική πορεία.

Στο ήθος και την αξιοπρέπεια, στην εντιμότητα και την ακεραιότητα, ο Σταύρος Τζιούφας επέλεξε να απαντήσει με αγωγή και αναλήθειες. Ο δρόμος της δικαιοσύνης είναι μακρύς ακόμα αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα δικαιωθούμε".