Του Νίκου Ρουσάνογλου
Στην διεύρυνση της παρουσίας του σε τομείς πέραν των κατασκευών, αναμένεται να εστιάσει την επόμενη πενταετία η διοίκηση του ομίλου Άβαξ. Στόχος είναι να εξασφαλίζει τουλάχιστον το 40% των λειτουργικών κερδών από πηγές διαφορετικές του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η απαιτούμενη "θωράκιση” απέναντι σε μια μελλοντική "ένδεια” κατασκευαστικών έργων, λαμβάνοντας υπόψη και την κυκλικότητα του συγκεκριμένου κλάδου.
Η τρέχουσα περίοδος κρίνεται ως ιδανική για κάτι τέτοιο, δεδομένης της άνθησης των κατασκευών, που πλέον αποτυπώνονται και στα οικονομικά μεγέθη, ενισχύοντας την ρευστότητα και το περιθώριο μόχλευσης κεφαλαίων για την Άβαξ. "Έχοντας πλέον ισχυροποιήσει τη θέση μας, είμαστε έτοιμοι να χαράξουμε τη στρατηγική της επόμενης πενταετίας. Στόχος μας είναι να επανεπενδύσουμε τις χρηματορροές της κατασκευής σε τομείς όπου διαθέτουμε τεχνογνωσία και μπορούμε να προσφέρουμε ουσιαστική προστιθέμενη αξία - συγκεκριμένα στις Παραχωρήσεις, την οικιστική ανάπτυξη, τις μαρίνες και επιλεκτικά στον τομέα της ενέργειας. Με τις κινήσεις αυτές, επιδιώκουμε να διατηρήσουμε τη συμβολή του μη κατασκευαστικού EBITDA σε τουλάχιστον 40%”, ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ομίλου Άβαξ, κ. Χρήστος Ιωάννου, αποτυπώνοντας τη στρατηγική των επόμενων ετών.
Παραχωρήσεις και Real Estate στο επίκεντρο
Η εισηγμένη αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειές της για την ανάληψη περισσότερων συμβάσεων ΣΔΙΤ το επόμενο διάστημα, εμπλουτίζοντας το σχετικό χαρτοφυλάκιο, μετά την "απώλεια” της Αττικής Οδού. Ωστόσο, όπως ανέφεραν χθες τα στελέχη του ομίλου, τα επόμενα τρία χρόνια, η Άβαξ θα εισπράξει περίπου 30 εκατ. ευρώ, από μερίσματα κι επιστροφές κεφαλαίου της υπό εκκαθάριση παραχωρησιούχου εταιρείας. Συνολικά, τα έσοδα από μερίσματα από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις και τα έργα ΣΔΙΤ υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόθεση για την εμπορική αξιοποίηση της θυγατρικής στον τομέα των παραχωρήσεων, μέσω π.χ. κάποιας εισαγωγής στο χρηματιστήριο. "Χρειάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερο μέγεθος με περισσότερες συμβάσεις και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους κεφαλαιοποίησης της υπεραξίας αυτής”, ανέφερε ο κ. Ιωάννου.
Σημαντική αποδεικνύεται όμως και η επενδυτική κινητικότητα του ομίλου στον τομέα του real estate, από τον οποίο προσδοκάται η επίτευξη ετήσιων λειτουργικών κερδών 8 εκατ. ευρώ από το 2028 και μετά. Η θυγατρική Avax Development εστιάζει στον τομέα της ανάπτυξης κατοικιών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, έχοντας ήδη υπό ανάπτυξη ένα χαρτοφυλάκιο 11 έργων συνολικής αξίας 95 εκατ. ευρώ. Υπό κατασκευή βρίσκονται τρία έργα ύψους 21 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων δύο στην Κρήτη. Ειδικότερα, στα Χανιά αναπτύσσονται δύο συγκροτήματα κατοικιών (Olealand και Petra Salis), επιφάνειας 1.306 τ.μ. και 1.158 τ.μ. αντίστοιχα και αξίας μεταξύ 6,4 εκατ. ευρώ και 6,2 εκατ. ευρώ έκαστο. Επίσης, προωθούνται κι άλλες επενδύσεις στα Χανιά, την Αστυπάλαια και το Κουφονήσι, ενώ η εταιρεία κατασκευάζει επίσης ένα συγκρότημα 1.774 τ.μ. κι 16 διαμερισμάτων στην περιοχή του Ελληνικού.
Η ευημερία των αριθμών της Άβαξ το 2024
Η επιτάχυνση των κατασκευαστικών εργασιών το 2024 και η κατά 50% μείωση του δανεισμού έναντι του 2020, αποτυπώνονται και στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα ιστορικά υψηλά λειτουργικά κέρδη EBITDA, τα οποία αυξήθηκαν κατά 44% σε 105,3 εκατ. ευρώ, από 60,8 εκατ. ευρώ, κυρίως χάρις στον τομέα των κατασκευών, ο οποίος συνεισέφερε τα 64,4 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 142%. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κατά το ήμισυ στην αύξηση του κύκλου εργασιών και κατά το ήμισυ στη βελτίωση του περιθωρίων EBITDA από 6,2% το 2023 σε 10,4% το 2024. Με την επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των νέων έργων, τα οποία ενσωματώνουν καλύτερα χαρακτηριστικά κερδοφορίας, κρίνεται ότι το επίπεδο είναι διατηρήσιμο.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, μετά την υλοποίηση της στρατηγικής που έχει χαραχθεί, προβλέπεται η αύξηση των λειτουργικών κερδών σε 150 εκατ. ευρώ το 2028, καθώς προβλέπεται και η διατήρηση του υψηλού περιθωρίου άνω του 10% που επετεύχθη το 2024. Το 2024, ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε στα 237,5 εκατ ευρώ, σημειώνοντας μείωση 49% σε σχέση με το 2020, ενώ ο δείκτης μόχλευσης διαμορφώθηκε στο 2,25x.
Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 30,4 εκατ. ευρώ, από 10,4 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 192 εκατ. ευρώ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε επίσης κατά 43,6% σε 651,5 εκατ. ευρώ, από 453,5 εκατ. ευρώ το 2023.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων του ομίλου ανήλθε σε 2,89 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024 (έναντι 3,05 δισ. ευρώ το 2023). Εντός του 2025, με νέες υπογεγραμμένες συμβάσεις 39 εκατ. ευρώ και υπό υπογραφή συμβάσεις €268 εκατ., αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,2 δισ. ευρώ περίπου, με το 51% να αφορά ιδιωτικά έργα και ΣΔΙΤ, το 49% δημόσια έργα, και το 21% εξ αυτών να προέρχεται από το εξωτερικό. Οι πιο πρόσφατες υπογραφές αφορούν τα έργα αποκατάστασης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της Θεσσαλίας.
Ο κ. Αντώνης Μιτζάλης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ, δήλωσε ότι "η αύξηση του κύκλου εργασιών που παρουσιάζει ο όμιλος είναι η πιο ισχυρή απόδειξη του βαθμού ανταπόκρισης στην εκτέλεση έργων σύνθετων και απαιτητικών", ενώ συμπλήρωσε ότι "για την επόμενη μέρα όχι μόνο του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά συνολικά της χώρας απαιτείται να διαμορφωθούν οι συνθήκες για τον σχεδιασμό της νέας γενιάς έργων". Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν την περίοδο όλα τα έργα του ομίλου προχωρούν, χωρίς να παρουσιάζονται ζητήματα ως προς το προσωπικό, πέραν ασφαλώς της αύξησης του μισθολογικού κόστους. Για τα έργα της Θεσσαλίας και γενικότερα για τα έργα εκτός Αττικής, ο κ. Μιτζάλης ανέφερε ότι είναι ευκολότερη η διαχείριση του προσωπικού, μέσω συνεργασιών με τοπικούς εργολάβους, κάτι που ισχύει και με τα έργα που ανέλαβε ο όμιλος στην Θεσσαλία.
Η ΑΒΑΞ υποστηρίζει την ανασκαφή στην Κέρο
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ομίλου ΑΒΑΞ, κ. Χρήστος Ιωάννου, ανακοίνωσε τη νέα ESG πρωτοβουλία του ομίλου ΑΒΑΞ: την υποστήριξη του νέου ερευνητικού προγράμματος ανασκαφών στο νησί της Κέρου, με αιχμή το αρχαιότερο θαλάσσιο ιερό στον κόσμο. Πρόκειται για μία νέα ESG πρωτοβουλία με υψηλό πολιτιστικό και εθνικό συμβολισμό καθώς αποτελεί την πιο σημαντική ανασκαφή των τελευταίων 50 χρόνων στην περιοχή. "Η απόφασή μας να σταθούμε αρωγοί σε αυτό το εμβληματικό έργο αποτυπώνει με σαφήνεια τη φιλοσοφία μας: Να επενδύουμε όχι μόνο στο σήμερα, αλλά και στο διαχρονικό μέλλον -στο πολιτισμικό μας κεφάλαιο" σημείωσε ο κ. Ιωάννου, εξειδικεύοντας ότι για την επόμενη 5ετία, ο όμιλος ΑΒΑΞ θα καλύψει όλα τα έξοδα συμμετοχής για τέσσερις Έλληνες επιστήμονες κάθε χρόνο, για τέσσερις φοιτητές και φοιτήτριες, που θα συμμετάσχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα.