Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Σε μια περίοδο όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης καθίστανται ολοένα και πιο έντονες, μια νέα ελληνική startup φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στην αναδάσωση. Το ReSeed είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2024 με στόχο την αναδάσωση περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, μέσω μιας καινοτόμου προσέγγισης: της ρίψης seed bombs από drones.
Η ιδέα και η αρχική σύλληψη ανήκει στον Αλέξανδρο Λεονταρίδη, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας ως founder και project lead, με τον Δημήτριο Ορφανίδη να συμμετέχει ως co-founder.
Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο, με την πρώτη εφαρμογή να έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο. Το ReSeed απευθύνεται τόσο σε δημόσιους φορείς και δήμους όσο και σε περιβαλλοντικές οργανώσεις που επιθυμούν να ενισχύσουν τις δράσεις αναδάσωσης με πιο αποδοτικούς και τεχνολογικά προηγμένους τρόπους.
Η τεχνολογία
Η τεχνολογία που αναπτύσσει η ReSeed αξιοποιεί drones, τα οποία προγραμματίζονται να πετούν αυτόνομα πάνω από καμένες ή αποψιλωμένες εκτάσεις και να ρίχνουν seed bombs, δηλαδή μικρούς σβώλους που περιέχουν φυσικούς σπόρους, οργανικά λιπάσματα και προστατευτικό πηλό.
"Το drone μας λειτουργεί αυτόνομα μέσω GPS και δεν χρειάζεται χειριστή", εξηγεί στο Capital.gr ο co-founder της ReSeed, Αλέξανδρος Λεονταρίδης. Η ομάδα χρησιμοποιεί τοπικούς σπόρους για καλύτερη ενσωμάτωση στο οικοσύστημα, ενώ η τεχνολογία υπόσχεται χαμηλό κόστος - κάτω των 0,50 ευρώ ανά δέντρο - και υψηλή ταχύτητα εφαρμογής, συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους φύτευσης.
Χρηματοδότηση μέσω crowdfunding
Μέχρι στιγμής, η πρωτοβουλία έχει χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια, μικρές χορηγίες (όπως από την ΑΝΑΚΕΜ) και υποστήριξη μέσω διαγωνισμών. Εντός του Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια crowdfunding στο Kickstarter, με στόχο την ενίσχυση του πιλοτικού της και της πρώτης μεγάλης αναδάσωσης.
Η ομάδα του ReSeed έχει παρουσία τόσο στα Ιωάννινα όσο και στη Θεσσαλονίκη, όπου αναπτύσσει διαφορετικές πτυχές του έργου - από τον σχεδιασμό των drones μέχρι την ανάλυση των δεδομένων. Αυτή τη στιγμή αποτελείται από τέσσερα βασικά μέλη, με στόχο την ενίσχυσή της μέσα στο καλοκαίρι.
Στόχος τα 15.000 δέντρα
"Βασικός μας στόχος είναι να φτάσουμε τα 15.000 δέντρα μέχρι τα Χριστούγεννα του 2025", λέει ο Αλέξανδρος Λεονταρίδης.
Παράλληλα, η ομάδα έχει στραμμένο το βλέμμα της στο εξωτερικό, με στόχο να επεκτείνει μέσα στο 2025 τη δραστηριότητά της σε μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες περιβαλλοντικές προκλήσεις με την Ελλάδα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ήδη βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με πορτογαλική εταιρεία που εξειδικεύεται στην αναδάσωση με ρομποτικά συστήματα από το έδαφος, με σκοπό τη συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για κοινές δράσεις αναδάσωσης.
Τι διαφοροποιεί τη ReSeed
Παρότι διεθνώς έχουν αναπτυχθεί αρκετές προσπάθειες αναδάσωσης με τη βοήθεια drones, η ReSeed διαφοροποιείται γιατί εστιάζει στις ιδιαίτερες συνθήκες της Μεσογείου - από το είδος των σπόρων μέχρι τη γεωμορφολογία του εδάφους, όπως εξηγεί ο κ. Λεονταρίδης. Επιπλέον, χρησιμοποιεί χαμηλού κόστους εξοπλισμό με ανοιχτό λογισμικό, γεγονός που καθιστά τη λύση της πιο προσιτή και εύκολα επεκτάσιμη. "Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ότι ο πυρήνας της τεχνολογίας μας είναι open-source - θέλουμε ο εξοπλισμός και το λογισμικό να είναι διαθέσιμα σε μαθητικές ομάδες, οργανώσεις και κοινότητες που θέλουν να εφαρμόσουν το εγχείρημα τοπικά. Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης περνά μέσα από την ανοιχτή συνεργασία και τη δημοκρατικοποίηση της τεχνολογίας", καταλήγει ο κ. Λεονταρίδης.