Σπάνια κεραμική γάτα του David Hockney πωλείται σε δημοπρασία - Μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 100.000 λίρες

Σπάνια κεραμική γάτα του David Hockney πωλείται σε δημοπρασία - Μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 100.000 λίρες

Μια κεραμική γάτα, μεταξύ άλλων αντικειμένων του David Hockney που χαρίστηκαν σε ένα ζευγάρι που κάποτε φιλοξένησε τον καλλιτέχνη, όταν εκείνος ήταν ακόμα σπουδαστής και έκανε ωτοστόπ καθώς έπεσε σε καταιγίδα, αναμένεται να αποφέρει τουλάχιστον 40.000 λίρες Αγγλίας (48.309 δολάρια) στη δημοπρασία της 23ης Οκτωβρίου.

Ο με έδρα στην Κομητεία του Έσεξ οίκος δημοπρασιών Stacey's Auctioneers and Valuers βγάζει στο σφυρί την σπάνια πήλινη γάτα μαζί με δύο ζωγραφισμένες στο χέρι κάρτες και ένα μεγάλο πήλινο ρηχό μπολ που ο καλλιτέχνης σχεδίασε μαζί με τον Norman Stevens. Τα έργα δωρήθηκαν από τον Hockney στον Peter Richards και στη σύζυγό του, τη Wendy, το 1955.

Ως σπουδαστής στο Bradford School of Art, ο Hockney ταξίδευε συχνά μαζί με συμφοιτητές του σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να βλέπουν εκθέσεις και δώριζε έργα τέχνης του σε κόσμο που συναντούσε. Μια Κυριακή, ο Hockney και ο Stevens έκαναν ωτοστόπ για να δουν μια έκθεση στο Λονδίνο όταν μια καταιγίδα τους βρήκε στην περιοχή του Bedfordshire. Για να αποφύγουν τη νεροποντή, οι δυο νεαροί καλλιτέχνες χώθηκαν κάτω από το πρόστεγο του αγροτόσπιτου του Richards· με το που εντόπισαν τους μουσκεμένους, το ζεύγος τους κάλεσε στο σπίτι, τους έκαναν τσάι και η κ. Richards στέγνωσε τα ρούχα τους, όπως αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook.

"Ο Hockney καλλιέργησε φιλικές σχέσεις με τους Richards και αργότερα τους δώρισε μια πήλινη αναπαράσταση μιας μαυρόασπρης γάτας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την καλοσύνη τους εκείνο το βροχερό κυριακάτικο απόγευμα", συνεχίζει ο οίκος. Επιπλέον, με το πέρασμα των χρόνων, τους έγραφε και τους έστελνε σχέδια και χειροποίητες ευχετήριες κάρτες. "Πραγματικά, δεν ξέρω τι να κάνω με τη γάτα" έγραψε, σύμφωνα με το BBC, ο Hockney στους Richards πριν τους στείλει το γλυπτό. "Ο ταχυδρόμος είπε ότι θα είναι ριψοκίνδυνο εκτός κι αν πακεταριστεί καλά με μπόλικο άχυρο και πριονίδι. Νομίζω ότι θα περιμένουμε και θα φέρω εγώ ο ίδιος τη γάτα και τα πιάτα".

Από τον Stacey's Auctioneers and Valuers ενημέρωσαν ότι ο Peter Richards από το Thorpe Bay του Έσεξ, διανύοντας τώρα την ένατη δεκαετία της ζωής του, αποφάσισε να πουλήσει τη γάτα και τα άλλα έργα για να ωφεληθούν τα νεότερα μέλη της οικογένειάς του.

Άλλες κεραμικές γάτες που είχαν βγει στην αγορά έπιασαν 40.000 λίρες (48.309 δολάρια) στο Bonhams το 2011, ενώ μια άλλη πωλήθηκε για 94.000 λίρες (114.426 δολάρια) στον οίκο Christie's τον Ιούνιο.

Περισσότερα από Forbes

Γιατί η Ρωσία διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε

Ανώτερη ρωσική πηγή δήλωσε ότι το μήνυμα έχει ως στόχο να κάνει τη Δύση να φοβηθεί και να μην κλιμακώσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία αλλάζει το "μείγμα" των μαζικών της επιθέσεων στην Ουκρανία

Περιορίζει τα drones και βασίζεται στους βαλλιστικούς πυραύλους.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.

Γιατί προκαλεί αντιδράσεις ο τουριστικός φόρος της Βενετίας

Στόχος του μέτρου είναι να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού. Η διαχείριση του πλήθους των επισκεπτών συνιστά αέναη πρόκληση.

Τα χρέη των αγροτών στην Τουρκία και οι υποθήκες

Οι Τούρκοι αγρότες παλεύουν με χρέος σχεδόν 700 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ρώσοι στρατιωτικοί εισήλθαν σε βάση όπου σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ στον Νίγηρα

Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό έφτασε την Πέμπτη σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, όπου σταθμεύουν ορισμένα στρατεύματα των ΗΠΑ εν μέσω μιας ευρισκόμενης σε εξέλιξη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού - Ο Καναδάς χρειάζεται έναν χρόνο για να παραδώσει 50

Οι Ουκρανοί περιμένουν ένα χρόνο για 50 νέα Bisons προκειμένου να καλύψουν περίπου το 5% της ζήτησης στον στρατό.

Η "αποκινεζοποίηση" του TikTok στις ΗΠΑ κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης για τον Μπάιντεν

Η κινεζική ByteDance απλώς αποκλείεται να πουλήσει τον αλγόριθμό σε ξένο επενδυτή.

Γιατί η Ρωσία χάνει τον πόλεμο των drone;

Τα καμικάζι drones έχουν γίνει βασικό όπλο στον πόλεμο φθοράς που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Το ρωσικό "άρμα-χελώνα" άλλαξε τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης, αλλά για πόσο…

Σχεδιάστηκε για αντιμετώπιση ουκρανικών drones. Τι θα γίνει όμως όταν οι Ουκρανοί προμηθευτούν και πάλι πυραύλους;

Ο καθοριστικός ρόλος των ιδιωτικών κεφαλαίων στη μεταπολεμική οικονομία

Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος σε Ουκρανία και Γάζα, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι αδύνατο να αγνοηθούν.