Τι συμβαίνει με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου στη Ρωσία

Τι συμβαίνει με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου στη Ρωσία

Της Δρος Ewelina U. Ochab

Στις 18 Οκτωβρίου 2023, συγγενείς των αιχμαλώτων πολέμου που ανήκαν στο Τάγμα Αζόφ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, ζητώντας την ανταλλαγή των οικείων τους με Ρώσους αιχμαλώτους. Οι ανταλλαγές αιχμαλώτων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν είναι συχνό φαινόμενο. Περισσότεροι από 2.500 Ουκρανοί έχουν απελευθερωθεί, ωστόσο ο αριθμός των Ουκρανών που παραμένουν αιχμάλωτοι εκτιμάται έως και τις 10.000. Η τύχη τους είναι άγνωστη. Μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται μαρτυρίες Ουκρανών πρώην αιχμαλώτων έχουν μεταδώσει ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών και ηλεκτροσόκ, ενώ βρίσκονταν σε ένα κέντρο κράτησης στη νοτιοδυτική Ρωσία, πρακτική που αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Νωρίτερα φέτος, το BBC πήρε συνέντευξη από αρκετούς πρώην κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν σωματική και ψυχολογική κακοποίηση από Ρώσους αξιωματικούς και φρουρούς. Η κακοποίηση φέρεται να λαμβάνει χώρα στο Προδικαστικό Κατάστημα Κράτησης Νο 2, στην πόλη Ταγκανρόγκ. Είναι ένα από τα μέρη κράτησης Ουκρανών αιχμαλώτων στη Ρωσία. 

Οι αναφορές για κακοποίηση κρατουμένων δεν είναι νέα είδηση. Τον Νοέμβριο του 2022, η απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ουκρανία, Matilda Bogner, παρουσίασε τις συνεντεύξεις 159 αιχμαλώτων πολέμου (139 ανδρών και 20 γυναικών) που κρατούνταν από τη Ρωσική Ομοσπονδία (αλλά και των συνδεδεμένων με αυτήν ένοπλων ομάδων). Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η κα Bogner επισήμανε ότι "αμέσως μετά τη σύλληψή τους, ορισμένοι [Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου] ξυλοκοπήθηκαν ή τους έκλεψαν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Κατόπιν μεταφέρθηκαν σε χώρους κράτησης υπό δυσμενείς συνθήκες: στοιβαγμένοι σε υπερπλήρη φορτηγά ή λεωφορεία και μερικές φορές δεν είχαν πρόσβαση σε νερό ή τουαλέτες για περισσότερο από ένα 24ωρο. Τα χέρια και τα μάτια τους ήταν δεμένα  με μονωτική ταινία τόσο σφιχτά που τους έκανε πληγές στους καρπούς και στα πρόσωπά τους". Πρόσθεσε ακόμη ότι "κατά την άφιξή τους σε ορισμένα καταστήματα κράτησης, οι αιχμάλωτοι υποβάλλονταν στη λεγόμενη "διαδικασία εισδοχής", που συχνά περιλάμβανε ξυλοδαρμούς, απειλές, επιθέσεις από σκύλους, αφαίρεση των ρούχων τους κ.ά. Μάρτυρες μας είπαν ότι πέθανε τουλάχιστον ένας αιχμάλωτος πολέμου κατά τη "διαδικασία εισδοχής" του στο κατάστημα κράτησης κοντά στην Ολενέβκα στα μέσα Απριλίου 2022. Είχαμε πληροφορίες για άλλους οκτώ φερόμενους θανάτους κατά τον ίδιο τρόπο στο εν λόγω κατάστημα κράτησης, τον Απρίλιο του 2022, και εργαζόμαστε για να τους επιβεβαιώσουμε".

Όπως εξήγησε η κα Bogner, η συντριπτική πλειονότητα όσων έδωσαν συνέντευξη στην ομάδα της κατέθεσε ότι κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους υπέστη βασανιστήρια και κακοποίηση προκειμένου να δώσουν στρατιωτικές πληροφορίες ή καταθέσεις για υποτιθέμενα εγκλήματα, ή για λόγους εκφοβισμούς και ταπείνωσης. Οι αιχμάλωτοι πολέμου περιέγραψαν ότι τους "χτυπούσαν, μεταξύ άλλων με γκλομπ και ξύλινα σφυριά, τους κλωτσούσαν και τους έκαναν ηλεκτροσόκ με Taser και ένα στρατιωτικό τηλέφωνο γνωστό ως TAPik".

Ένας άνδρας που μίλησε στην ομάδα της κας Bogner για τα βασανιστήρια που υπέστη κατά την κράτησή του κοντά στην Ολενίφκα περιέγραψε πως του "προσάρμοσαν καλώδια στα γεννητικά όργανα και τη μύτη του και του έκαναν ηλεκτροσόκ. Απλώς διασκέδαζαν και δεν ενδιαφέρονταν τι απαντούσα στις ερωτήσεις τους". Άλλες μορφές κακοποίησης που ανέφερε η απεσταλμένη του ΟΗΕ αφορούσαν "μαχαιρώματα, πυροβολισμούς με όπλο αναισθητοποίησης, απειλές για εικονικές εκτελέσεις, κρέμασμα από τα χέρια ή τα πόδια και κάψιμο με τσιγάρα (...), διάφορες μορφές σεξουαλικής βίας ή εξαναγκαστική αφαίρεση ρούχων σε συνδυασμό με την απειλή βιασμού".

Η έκθεση που συνέταξε η αποστολή του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία περιελάμβανε μαρτυρίες 20 γυναικών αιχμαλώτων πολέμου μετά την απελευθέρωσή τους από τα κρατητήρια κοντά στην Ολενέβκα και άλλες εγκαταστάσεις στο Ντονέτσκ και στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι εμπειρίες τους ποικίλλουν. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που κρατούνταν αιχμάλωτες κοντά στην Ολενέβκα περιέγραψαν ότι βασανίζονταν ψυχολογικά από τις κραυγές των ανδρών αιχμαλώτων που βασανίζονταν σε γειτονικά κελιά. Γυναίκες που κρατούνταν σε άλλα μέρη κατέθεσαν ότι είχαν υποστεί ξυλοδαρμό, ηλεκτροπληξία και απειλή σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια ανακρίσεων, ή ότι είχαν υποστεί εξευτελιστική μεταχείριση που ισοδυναμεί με σεξουαλική βία (για παράδειγμα "αναγκάζονταν να τρέχουν γυμνές από το ένα δωμάτιο στο άλλο παρουσία ανδρών δεσμοφυλάκων").

Επιπλέον, οι πρώην αιχμάλωτοι έκαναν λόγο για κράτηση σε υπερπλήρη κελιά, με κακές συνθήκες υγιεινής, ακόμη και χωρίς παροχή φαγητού και νερού. Όπως διαπίστωσε και η Αποστολή του ΟΗΕ "ορισμένοι εξ αυτών έχασαν έως και το ένα τέταρτο του σωματικού τους βάρους και πολλοί πάθαιναν συχνά λιποθυμικά επεισόδια". Σε λίγους επιτρεπόταν να τηλεφωνούν ή να στέλνουν μηνύματα στους συγγενείς τους. Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ή άλλους φορείς να επισκεφθούν εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την κράτηση αιχμαλώτων πολέμου.

Οι αιχμάλωτοι πολέμου προστατεύονται από το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Μεταξύ άλλων, προστατεύονται από κάθε πράξη βίας, εκφοβισμού και προσβολής. Το διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο ορίζει το μίνιμουμ των συνθήκων κράτησης που πρέπει να ισχύουν όσον αφορά τη στέγαση, τη διατροφή, τον ρουχισμό, την υγιεινή και την ιατρική περίθαλψη που πρέπει να παρέχονται στους αιχμαλώτους πολέμου. Οι αναφορές που υποδηλώνουν παραβιάσεις αυτών των μέτρων προστασίας και της μη εξασφάλισης των στοιχειωδώς καταλλήλων συνθηκών κράτησης πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Περισσότερα από Forbes

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ

Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Πλέον οι Ρώσοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα όταν θελήσουν να "κρύψουν" ξανά τανκ σε αποθήκες.

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Η εξουδετέρωση του "Μωυσή" άλλαξε το momentum στη μάχη για την κωμόπολη στον Δνείπερο.

Μόνο ένας μπορεί να νικήσει τους Ουκρανούς στο πυρηνικό καταφύγιο της Αβντίβκα: το Κογκρέσο

Αν πέσει το καταφύγιο Ζενίτ, θα πέσει και η Αβντίβκα - σε μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για τον Πούτιν.

Πώς παγίδευσαν οι Ουκρανοί τα "ιπτάμενα ραντάρ" των Ρώσων

Η Μόσχα θα πρέπει μάλλον να συμβιβαστεί με ένα νέο μειονέκτημα: τα ραντάρ της δεν ελέγχουν όλη την Κριμαία.

Τα ουκρανικά drones ναρκοθετούν τα μετόπισθεν των Ρώσων με "Johnies"

Η ναρκοθέτηση πίσω από τις ρωσικές γραμμές είναι αποστολή αυτοκτονίας για τους Ουκρανούς στρατιώτες - όχι όμως και για τα drones.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες έχασαν 50 σκάφη σε έξι εβδομάδες στη μάχη του Δνείπερου

Η κατάρριψη 5 ρωσικών βομβαριδιστικών ανάγκασε τη Μόσχα να αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στο Κρίνκι.

Οι Ουκρανοί φέρνουν τις βόμβες αντίστροφης κλίσης στο πεδίο της μάχης

Η GLSDB συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου 250 κιλών της Boeing με τον προωθητήρα που δανείστηκε από τον πύραυλο M26.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν την κορβέτα Askold και τα ρωσικά πλοία δεν είναι ασφαλή ούτε στα ναυπηγεία τους

Η επιτυχημένη επίθεση κατά του Askold ενισχύει την προσπάθεια των Ουκρανών να ελέγξουν τη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανία: Οι βόμβες JDAM χτυπούν τον στόχο ακόμη και όταν οι Ρώσοι μπλοκάρουν το GPS τους

Οι Ουκρανοί διαθέτουν ένα πυρομαχικό ακριβείας που μπορεί να διαπεράσει τις παρεμβολές των Ρώσων.