Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας μήνυσε την Pfizer - Ζητά περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια σε αστικά πρόστιμα

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας μήνυσε την Pfizer - Ζητά περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια σε αστικά πρόστιμα

Της Molly Bohannon

Ο γενικός εισαγγελέας της αμερικανικής πολιτείας Τέξας, Ken Paxton, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπέβαλε αγωγή κατά της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer για παραπλάνηση των Τεξανών σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 και για προσπάθειες εκφοβισμού της κοινής γνώμης, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό και να συνιστάται από κορυφαίους οργανισμούς υγείας.

Ο Paxton, μέσω της αγωγής, ισχυρίζεται ότι η Pfizer παραβίασε τον νόμο περί παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών του Τέξας, καθώς προέβη σε "ψευδείς, παραπλανητικές πράξεις και πρακτικές, προβάλλοντας "ανυπόστατους ισχυρισμούς" σχετικά με το εμβόλιο και ότι διεξήγαγε "εκστρατεία εκφοβισμού του κοινού ώστε να αναγκαστεί να κάνει το εμβόλιο".

Ο Paxton υποστήριξε ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν ανταποκρινόταν στο ποσοστό αποτελεσματικότητας του 95% που διαφήμιζε η εταιρεία, αναφέροντας σε ανακοίνωση ότι "τα κρούσματα αυξήθηκαν μετά την ευρεία χορήγηση του εμβολίου" και ότι "σε ορισμένες περιοχές παρατηρήθηκε μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων" μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων από ό,τι των ανεμβολίαστων - αν και το τελευταίο επιχείρημα θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί, κι όχι ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί.

Ακόμη, ο Paxton δήλωσε ότι αφού το εμβόλιο απέτυχε να ανταποκριθεί στην υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα, η Pfizer άρχισε να εκφοβίζει και να λογοκρίνει τους επικριτές της λέγοντας ότι οι άνθρωποι που "παραπληροφορούν" είναι "εγκληματίες", κάτι που δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer σε συνέντευξή του το 2021.

Στην αγωγή αναφέρονται δύο περιστατικά στα οποία ο Paxton ισχυρίζεται ότι ο Scott Gottlieb, πρώην διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Pfizer εκείνη την εποχή, επικοινώνησε με άτομα στο Twitter για "φερόμενες παραβιάσεις της πολιτικής του Twitter" από χρήστες που έκαναν tweets εκφράζοντας σκεπτικισμό για το εμβόλιο.

Ο Paxton ζητά περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια σε αστικά πρόστιμα, καθώς και την έκδοση δικαστικής απόφασης που θα απαγορεύει στην Pfizer να σχολιάζει δημοσίως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σύμφωνα με την αγωγή.

Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε στο Forbes ότι "η εταιρεία θεωρεί πως η αγωγή δεν έχει βάση και θα απαντήσει στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω".

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού ανήλθε περίπου στο 92,4% και περίπου στο 94,3% για την πρόληψη της νοσηλείας, σύμφωνα με έκθεση αξιολόγησης του 2021. Η αποτελεσματικότητα ήταν μειωμένη μεν από το αρχικό ποσοστό του 95% που έδωσε η Pfizer, αλλά σε μεγάλο βαθμό αφού άρχισαν να κυκλοφορούν περισσότερες παραλλαγές του κορονοϊου. Τα CDC εξακολούθησαν να συνιστούν το εμβόλιο της Pfizer και να το χαρακτηρίζουν αποτελεσματικό, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει "πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσου και μέτρια αποτελεσματικότητα έναντι εμφάνισης συμπτωμάτων".

Η έρευνα 

Τον Μάιο, ο Paxton ξεκίνησε έρευνα για τις εταιρείες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson προκειμένου να διαπιστώσει αν χρησιμοποίησαν αμφιλεγόμενες πρακτικές για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και αν παραπλάνησαν το κοινό σχετικά με αυτό. Όταν ξεκίνησε η έρευνα, εκπρόσωπος της Pfizer υπερασπίστηκε το εμβόλιο και δήλωσε στην Texas Tribune ότι "οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου μας κατά της COVID-19".

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το γραφείο του Paxton δεν έχει καταθέσει αγωγές εναντίον της Moderna ή της Johnson & Johnson.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο Paxton αντιτάχθηκε στη χρήση εμβολίων και μασκών, ενώ ηγήθηκε αγωγής κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για την απαίτηση να εμβολιαστούν οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι του προγράμματος Head Start. Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια και τη δημόσια υγεία δεν περιορίστηκε στον Paxton ή στο Τέξας, καθώς αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis κατέθεσε αίτημα για τη σύσταση σώματος ενόρκων "για τη διερεύνηση εγκλημάτων και αδικημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος των κατοίκων της Φλόριντα και σχετίζονται με το εμβόλιο COVID-19", παρόμοιο με αυτό που κατέθεσε φέτος ο Paxton, αν και τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

 

Περισσότερα από Forbes

Γιατί προκαλεί αντιδράσεις ο τουριστικός φόρος της Βενετίας

Στόχος του μέτρου είναι να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού. Η διαχείριση του πλήθους των επισκεπτών συνιστά αέναη πρόκληση.

Τα χρέη των αγροτών στην Τουρκία και οι υποθήκες

Οι Τούρκοι αγρότες παλεύουν με χρέος σχεδόν 700 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ρώσοι στρατιωτικοί εισήλθαν σε βάση όπου σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ στον Νίγηρα

Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό έφτασε την Πέμπτη σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, όπου σταθμεύουν ορισμένα στρατεύματα των ΗΠΑ εν μέσω μιας ευρισκόμενης σε εξέλιξη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού - Ο Καναδάς χρειάζεται έναν χρόνο για να παραδώσει 50

Οι Ουκρανοί περιμένουν ένα χρόνο για 50 νέα Bisons προκειμένου να καλύψουν περίπου το 5% της ζήτησης στον στρατό.

Η "αποκινεζοποίηση" του TikTok στις ΗΠΑ κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης για τον Μπάιντεν

Η κινεζική ByteDance απλώς αποκλείεται να πουλήσει τον αλγόριθμό σε ξένο επενδυτή.

Γιατί η Ρωσία χάνει τον πόλεμο των drone;

Τα καμικάζι drones έχουν γίνει βασικό όπλο στον πόλεμο φθοράς που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Το ρωσικό "άρμα-χελώνα" άλλαξε τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης, αλλά για πόσο…

Σχεδιάστηκε για αντιμετώπιση ουκρανικών drones. Τι θα γίνει όμως όταν οι Ουκρανοί προμηθευτούν και πάλι πυραύλους;

Ο καθοριστικός ρόλος των ιδιωτικών κεφαλαίων στη μεταπολεμική οικονομία

Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος σε Ουκρανία και Γάζα, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Ισραήλ, Ιράν και ενέργεια σε τεντωμένο σχοινί

Ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος στη Μ. Ανατολή παραμένει πιθανός. Η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά Νετανιάχου.

Ιράν - Ισραήλ: Να ετοιμαζόμαστε για νέο σπιράλ βίας;

"Όταν τσακώνονται οι ελέφαντες, την πληρώνει το γρασίδι" - εδώ ίσως ποδοπατηθούν οι καταναλωτές πετρελαίου.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.