Άγνωστο πού βρίσκονται όπλα αξίας 1 δισ. δολ. που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Άγνωστο πού βρίσκονται όπλα αξίας 1 δισ. δολ. που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φέρονται να διαθέτουν ανεπαρκή στοιχεία για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, δημιουργώντας ανησυχίες ότι πιθανόν όπλα να έχουν κλαπεί, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Άμυνας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, εν μέσω αμφισβητούμενων προσπαθειών Αμερικανών ομοσπονδιακών βουλευτών και γερουσιαστών να επιτύχουν συμφωνία για να παράσχουν πρόσθετη χρηματοδότηση για τον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Όπλα αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από ένα σύνολο αξίας 1,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία θεωρείται ότι υπόκεινται σε "παραβάσεις", γεγονός που πιθανότατα προκλήθηκε από "αδυναμία διατήρησης πλήρους λογοδοσίας" περί του αποθέματος στις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναθεωρημένη έκθεση επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Η αποτυχία εντοπισμού των όπλων "μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κλοπής ή εκτροπής τους σε άλλους προορισμούς", σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι μελλοντικές προσπάθειες παρακολούθησης των αποστολών στην Ουκρανία "θα είναι δύσκολες, καθώς το απόθεμα συνεχίζει να αλλάζει", ενώ "η ακρίβεια και η πληρότητα ενημέρωσης πιθανότατα θα γίνονται πιο δύσκολες με την πάροδο του χρόνου".

Η Sasha Baker, υφυπουργός Άμυνας για ζητήματα πολιτικής, υποστήριξε σε μια απάντηση σε ένα προσχέδιο της έκθεσης ότι οι απαιτούμενες λογιστικές διαδικασίες "δεν είναι πρακτικά εύκολες σε ένα δυναμικό και εχθρικό περιβάλλον πολέμου".

Προειδοποιήσεις

39.139. Τόσα όπλα έχουν σταλεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με προσχέδιο της αναφοράς που είχαν λάβει οι New York Times, αν και είναι άγνωστο πόσα εξ αυτών επηρεάστηκαν από το σφάλμα στην παρακολούθηση της πορείας τους.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει περίπου 44,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη γενική εισβολή της στη χώρα το 2022, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι αποστολές στρατιωτικού υλικού περιλαμβάνουν αντιαρματικούς πυραύλους, πυραύλους εδάφους-αέρος, drones, πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και συσκευές νυχτερινής όρασης, σημειώνουν οι NYT

Το Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει σε έκθεσή του τον Οκτώβριο του 2022 ότι εγκληματίες, εθελοντές μαχητές και έμποροι όπλων είχαν κλέψει όπλα που παρείχαν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία.

Ο γενικός επιθεωρητής σημείωνε εκείνη την περίοδο ότι η ικανότητα του Υπουργείου Άμυνας να παρακολουθεί τις αποστολές εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Ουκρανία αντιμετώπιζε "προκλήσεις" λόγω της περιορισμένης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν διατεθειμένη να διακινδυνεύσει να χάσει τα ίχνη των αποστολών όπλων στην Ουκρανία, αρκεί ορισμένες αποστολές να έφταναν στα σωστά χέρια, σύμφωνα με το CNN.

Εμπόδια

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θέσει εμπόδια στις προσπάθειες για πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία και το Ισραήλ εν μέσω απειλών για shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε πρόσθετη χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ, ως μέρος ενός αιτήματός του προς το Κογκρέσο να ψηφίσει χορήγηση βοήθειας 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις δύο χώρες, καθώς οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές απαιτούν επιστροφή σε πολλές μεταναστευτικές πολιτικές της εποχής Τραμπ.

Οι ηγέτες των πολιτικών παρατάξεων στο Κογκρέσο ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2024, αν και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Περισσότερα από Forbes

Ρώσοι στρατιωτικοί εισήλθαν σε βάση όπου σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ στον Νίγηρα

Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό έφτασε την Πέμπτη σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, όπου σταθμεύουν ορισμένα στρατεύματα των ΗΠΑ εν μέσω μιας ευρισκόμενης σε εξέλιξη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού - Ο Καναδάς χρειάζεται έναν χρόνο για να παραδώσει 50

Οι Ουκρανοί περιμένουν ένα χρόνο για 50 νέα Bisons προκειμένου να καλύψουν περίπου το 5% της ζήτησης στον στρατό.

Ο καθοριστικός ρόλος των ιδιωτικών κεφαλαίων στη μεταπολεμική οικονομία

Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος σε Ουκρανία και Γάζα, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Πώς οι Ουκρανοί κατασκευάζουν έναν στρατό από drone στην κουζίνα τους

Ουκρανοί πολίτες μετατρέπονται σε εθελοντές κατασκευαστές drone.

Χιλιάδες μίνι drones εναντίον Ρώσων στρατιωτών- Το πλεονέκτημα των Ουκρανών

Αυτό που η Ρωσία δεν διαθέτει σε μεγαλύτερο αριθμό, είναι τα drones.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ

Δεν ήταν μόνο ο Ναβάλνι - Οι "μυστηριώδεις" θάνατοι των επικριτών του Πούτιν

Από τον Ναβάλνι και τον Κουζμένοφ μέχρι τον Πριγκόζιν και τον Νεμτσόφ. Η λίστα συνεχώς αυξάνεται.

Άλλος ένας μήνας και ένα ακόμη ρωσικό πολεμικό πλοίο ανατινάχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα

Αυξάνονται οι απώλειες του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Κίεβο κατέρριψε 10 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη μέσα σε 10 ημέρες - Η Ρωσία χάνει πολλούς πιλότους

Οι Ρώσοι χάνουν αεροσκάφη 20 φορές ταχύτερα από ό,τι μπορούν να τα αντικαταστήσουν.