Η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού - Ο Καναδάς χρειάζεται έναν χρόνο για να παραδώσει 50

Η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού - Ο Καναδάς χρειάζεται έναν χρόνο για να παραδώσει 50

Του David Axe

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η Ουκρανία χρειάζεται πυροβολικό, αεράμυνα και νέο πεζικό για τις ταξιαρχίες της.

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Αυτά τα ευκίνητα, εύκολα στη συντήρηση οχήματα μπορούν να μεταφέρουν τα στρατεύματα μεταξύ θέσεων μάχης, ενώ παράλληλα τα προστατεύουν από πυρά και θραύσματα πυροβολικού.

Η απελπιστική ανάγκη για τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού - καθώς και για οχήματα μάχης πεζικού, τα οποία είναι πιο βαριά οπλισμένα - εξηγεί την απογοήτευση για την  αργή μεταφορά των οχημάτων Bison από τον Καναδά στην Ουκρανία.

Κάθε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού είναι καλύτερο από το να μην υπάρχουν καθόλου. Αλλά μερικές εκατοντάδες τέτοια οχήματα θα ήταν πολύ καλύτερα από τα 89 Bisons -γνωστά και ως "τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης μάχης" ή ASCV- που η Ουκρανία λαμβάνει από τον Καναδά για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση της Οτάβα ανακοίνωσε τη δωρεά 89 Bisons από τον Ιούνιο του 2022. Αρχικά, οι Καναδοί προσέφεραν 39 μεταχειρισμένα Bisons από τα πλεονάζοντα αποθέματα του καναδικού στρατού. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2023, υποσχέθηκαν επιπλέον νέα Bisons που μόλις βγήκαν από τη γραμμή συναρμολόγησης της General Dynamics. Συνολικά, τα 89 οχήματα - συν τα ανταλλακτικά και την εκπαίδευση του πληρώματος - αξίζουν περίπου 900 εκατ. δολάρια.

Τα 39 μεταχειρισμένα Bisons έφτασαν γρήγορα και πιθανότατα δεν εξόπλισαν πάνω από ένα τάγμα σε μια ταξιαρχία σε έναν στρατό με εκατό ταξιαρχίες που επιβλέπουν αρκετές εκατοντάδες τάγματα. Οι Ουκρανοί έχασαν ένα από τα 14 τόνων, 10 ατόμων Bisons σε δράση στη νότια Ουκρανία πέρυσι.

Τα 50 νέα Bisons -αρκετά για ένα ακόμη τάγμα- αργούν πολύ να φτάσουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. "Τα πρώτα 10 από τα 50 τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης μάχης που θα δωρίσει ο Καναδάς στην Ουκρανία θα παραδοθούν στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι", ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Καναδός υπουργός Άμυνας Μπιλ Μπλερ. "Οι Ουκρανοί θα εκπαιδευτούν στα οχήματα το καλοκαίρι και τα οχήματα θα μεταφερθούν στην Ουκρανία το φθινόπωρο".

Από την υπόσχεση μέχρι την παράδοση, ο Καναδάς θα χρειαστεί ένα χρόνο για την προμήθεια 50 τέτοιων οχημάτων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι Ουκρανοί θα έχουν χάσει -κατά μέσο όρο- περίπου 500 τέτοια οχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών της Oryx.

Φυσικά, ο Καναδάς δεν είναι η μόνη χώρα που προμηθεύει την Ουκρανία με τεθωρακισμένα οχήματα. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Πολωνία ειδικότερα έχουν δωρίσει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από 26 μήνες, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν παραδώσει περίπου 2.000 οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα μάχης. Αφαιρώντας τα περίπου 1.000 που έχουν χάσει οι Ουκρανοί, μπορεί να φαίνεται ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν χίλια παραπάνω οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα μάχης από όσα χρειάζονται.

Το πρόβλημα είναι ότι, από το 2022, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν περίπου διπλασιαστεί σε μέγεθος. Τα 2.000 σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που διέθεταν οι Ουκρανοί πριν από τον πόλεμο μπορεί να ήταν αρκετά για 50 ταξιαρχίες, αλλά δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετά για 100 ταξιαρχίες. Προσθέστε 2.000 δωρεά οχήματα και αφαιρέστε χίλια χαμένα οχήματα και έχετε έλλειμμα 1.000 οχημάτων.

Οι Ουκρανοί διοικητές γνώριζαν ότι αυτό θα αποτελούσε πρόβλημα. "Χρειαζόμαστε τα πάντα, αλλά τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού είναι ίσως η πιο επείγουσα ανάγκη που έχουμε", δήλωσε ένας ανώνυμος αξιωματικός σε μια ουκρανική μηχανοκίνητη ταξιαρχία στο Foreign Policy στις αρχές του περασμένου έτους.

Δεν είναι παράλογο για την καναδική βιομηχανία να χρειαστεί ένα χρόνο για την παραγωγή και αποστολή 50 ολοκαίνουργιων τέτοιων οχημάτων. Αυτό που μπορεί να φανεί παράλογο, στους φίλους της ελεύθερης Ουκρανίας, είναι ότι η καναδική κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να περιμένει τους εργάτες να ολοκληρώσουν αυτά τα 50 νέα Bisons. Η Οτάβα είχε -και εξακολουθεί να έχει- επιλογές για την άμεση αποστολή των οχημα΄των στην Ουκρανία.

Ο καναδικός στρατός αντικαθιστά τα παλαιότερα τεθωρακισμένα οχήματά του με νεότερα μοντέλα. Η εκστρατεία εκσυγχρονισμού έχει απελευθερώσει περισσότερα από 400 παλαιότερα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών του M-113 APC μαζί με τα Bisons και παρόμοια Coyotes.

Το περασμένο φθινόπωρο προκλήθηκε αναστάτωση όταν η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διαλύσει και τα 400 οχήματα αντί να τα δωρίσει στην Ουκρανία. Το καναδικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι πολλά από τα οχήματα είναι "σε πολύ κακή κατάσταση" μετά από δεκαετίες σκληρής χρήσης.

Τουλάχιστον μια αξιωματούχος τηυς Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν την πειράζει η παράδοση παλαιών οχημάτων. "Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πάρουν ακόμη και σκουπίδια, να τα διαλύσουν και να φτιάξουν ένα από τα τρία μηχανήματα", δήλωσε στο CBC News η Oleksandra Ustinova, επικεφαλής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα πυρομαχικά.

Επιπλέον, η εταιρεία Armatec Survivability του Οντάριο υπέβαλε προσφορά για την ανακαίνιση και την αναβάθμιση των παλαιών οχημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, με ρυθμό οκτώ ανά μήνα. Ωστόσο, ούτε η έκκληση της Ustinova ούτε η πρόταση της Armatec έκαναν την κυβέρνηση στην Οτάβα να προσφέρει τα παλαιά οχήματα στην Ουκρανία.

Αντ' αυτού, οι Ουκρανοί περιμένουν ένα χρόνο για 50 νέα Bisons προκειμένου να καλύψουν περίπου το 5% της ζήτησης στον στρατό.

Περισσότερα από Forbes

Γιατί η Ρωσία διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε

Ανώτερη ρωσική πηγή δήλωσε ότι το μήνυμα έχει ως στόχο να κάνει τη Δύση να φοβηθεί και να μην κλιμακώσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία αλλάζει το "μείγμα" των μαζικών της επιθέσεων στην Ουκρανία

Περιορίζει τα drones και βασίζεται στους βαλλιστικούς πυραύλους.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Πώς οι Ουκρανοί κατασκευάζουν έναν στρατό από drone στην κουζίνα τους

Ουκρανοί πολίτες μετατρέπονται σε εθελοντές κατασκευαστές drone.

Χιλιάδες μίνι drones εναντίον Ρώσων στρατιωτών- Το πλεονέκτημα των Ουκρανών

Αυτό που η Ρωσία δεν διαθέτει σε μεγαλύτερο αριθμό, είναι τα drones.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ

Δεν ήταν μόνο ο Ναβάλνι - Οι "μυστηριώδεις" θάνατοι των επικριτών του Πούτιν

Από τον Ναβάλνι και τον Κουζμένοφ μέχρι τον Πριγκόζιν και τον Νεμτσόφ. Η λίστα συνεχώς αυξάνεται.

Άλλος ένας μήνας και ένα ακόμη ρωσικό πολεμικό πλοίο ανατινάχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα

Αυξάνονται οι απώλειες του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Κίεβο κατέρριψε 10 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη μέσα σε 10 ημέρες - Η Ρωσία χάνει πολλούς πιλότους

Οι Ρώσοι χάνουν αεροσκάφη 20 φορές ταχύτερα από ό,τι μπορούν να τα αντικαταστήσουν.

Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Πλέον οι Ρώσοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα όταν θελήσουν να "κρύψουν" ξανά τανκ σε αποθήκες.