Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος: Το ακίνητο των 4 στρεμμάτων στην καρδιά του Πειραιά και η προοπτική αξιοποίησης

Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος: Το ακίνητο των 4 στρεμμάτων στην καρδιά του Πειραιά και η προοπτική αξιοποίησης

Του Γιώργου Λαμπίρη

Ιδιοκτήτρια ενός ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου στον Πειραιά είναι η εταιρεία Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, η οποία είναι εισηγμένη από το 1949 στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για το παλιό εργοστάσιο της εταιρείας που περικλείεται από τους οδούς Μουτσοπούλου, Μυκάλης, Σαραντοπούλου και Χρυσοστόμου Σμύρνης στην περιοχή Μανιάτικα του Πειραιά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Capital.gr ο πρόεδρος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος. 

Η έκταση του οικοπέδου υπερβαίνει τα 4 στρέμματα και το κτίριο, κατά τον ίδιο, προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων. Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται ακριβώς πίσω από το εργοστάσιο του Κεράνη, με τον κύριο Σαραντόπουλο να επισημαίνει ότι πρόθεση της εταιρείας είναι να προχωρήσει στην αξιοποίησή του όταν αποτυπωθούν με σαφήνεια οι αξίες της τοπικής κτηματαγοράς και δοθεί το έναυσμα για να υπάρξουν αστικές αναπτύξεις στην περιοχή. 

Πρόκειται για ένα ακίνητο, το οποίο έχει άδεια γενικής χρήσης και προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας οικιστικού συγκροτήματος. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη συζήτηση με ενδιαφερόμενο επενδυτή ή εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με αντικείμενο την αξιοποίησή του. 

"Το ενδιαφέρον στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο Πειραιάς δείχνει να έχει ξυπνήσει από τον λήθαργο στα θέματα αστικής αξιοποίησης. Με ατμομηχανή την αποπεράτωση του επί χρόνια ερειπωμένου Πύργου του Πειραιά, που ήταν ανέκαθεν τοπόσημο και μετατράπηκε σε ένα εμβληματικό βιοκλιματικό κτίριο, σύγχρονο, με εμπορικές χρήσεις, υπεροπτικού χαρακτήρα δραστηριότητες και μεγάλα καταστήματα. Η κίνηση που φέρνει ο Πύργος διαχέεται και στις γύρω γειτονιές, μαζί με την εξαγγελθείσα υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου, την άφιξη του προαστιακού και την αναβάθμιση της εν γένει διασύνδεσης του λιμανιού με την πόλη του Πειραιά ενισχύουν τη δυναμική της περιοχής. Τα παραπάνω εκτιμώ ότι θα δώσουν ώθηση στην κτηματαγορά μαζί με το ενδιαφέρον που υφίσταται για την golden visa. Σε βάθος χρόνου όλο αυτό θα αποτυπωθεί σε αξίες και θα αποτελέσει το έναυσμα για να υπάρξουν περαιτέρω αστικές αναπτύξεις στην περιοχή. Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι σε αυτό. Θέλουμε να δούμε την εξέλιξη της αγοράς και κατόπιν να αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε.  Στο συγκεκριμένο κτίριο στεγαζόταν η βιομηχανική μονάδα της εταιρείας μας από το 1937 έως και το 1997, όταν μεταφερθήκαμε στο Κερατσίνι εκσυγχρονίζοντας το εργοστάσιο στο οποίο βρισκόμαστε έως και σήμερα", εξήγησε ο Κ. Σαραντόπουλος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πειραιάς γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη στον τομέα των κατοικιών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 στην εν λόγω περιοχή καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση κατά 27,30%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ήτοι στα 2.333 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλατφόρμας διαχείρισης ακινήτων, "Spitogatos”. Η συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα, σύμφωνα με ανθρώπους της κτηματαγοράς παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης το προσεχές διάστημα.

Εξομάλυνση των τιμών στην αγορά των δημητριακών

Ο Κ. Σαραντόπουλος αναφέρθηκε και στη σημερινή κατάσταση που έχει να κάνει με τις τιμές των δημητριακών μετά την έντονα ανοδική τάση που παρουσιάστηκε κατά το ξέσπασμα της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. 

"Καταγράφεται εξομάλυνση στον κλάδο των δημητριακών, ο οποίος διαταράχθηκε πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία τον καιρό που προηγήθηκε. Δυστυχώς, όλες οι καταστάσεις συνηθίζονται και πλέον έχουμε φτάσει στο οξύμωρο να υπάρχουν πολεμικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να συνεχίζεται απρόσκοπτα το εμπόριο μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τη φετινή σοδειά. Πάντως, η σοδειά του 2023 στα μέρη εκείνα δεν ήταν καλή, γεγονός που επέτεινε το πρόβλημα. Φέτος αναμένεται ότι θα είναι καλύτερη και ως εκ τούτου βλέπουμε ότι θα υπάρχει βελτίωση στη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών αλλά και στην ποιότητά τους καθώς και στις τιμές των δημητριακών που προέρχονται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας”. 

Έλλειψη εύρεσης τεχνιτών για το εργοστάσιο – Ο "ανταγωνισμός” με την οικοδομή

Ο κ. Σαραντόπουλος τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της εύρεσης προσωπικού, το οποίο ταλανίζει το τελευταίο διάστημα το σύνολο της εγχώριας αγοράς σε πολλούς διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς. 

"‘Εχουμε σταθερή προσέλευση ικανών ανθρώπων που ψάχνουν εργασία. Το θετικό για εμάς είναι η θέση του εργοστασίου, που είναι εύκολα προσβάσιμο στους εργαζόμενους. Ωστόσο, υφίσταται δυσκολία εύρεσης προσωπικού κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες, διότι έχει μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που προέρχονται από σχολές εξειδίκευσης σε σχέση με το παρελθόν αλλά και όσοι τεχνίτες υπάρχουν στην αγορά τους απορροφά η οικοδομή, κλάδο τον οποίο καλούμαστε να ανταγωνιστούμε στην προσέλκυση εργατικού δυναμικού. Κύριες ειδικότητες που αναζητούμε είναι ηλεκτρολόγοι, σιδεράδες, εφαρμοστές κ.λπ. Σε ό,τι αφορά τη χειρωνακτική εργασία, που πλέον είναι πολύ περιορισμένες οι ανάγκες μας λόγω αυτοματοποίησης της παραγωγής, συνεργαζόμαστε κατά κύριο λόγο με νόμιμους και μόνιμους αλλοδαπούς που ενσωματώνονται στην εταιρεία και γίνονται κομμάτι της οικογένειας που αυτή αποτελεί. Παλαιότερα οι προσλήψεις γίνονταν από συστάσεις του οικογενειακού, συγγενικού ή φιλικού περιβάλλοντος. Πλέον η διαδικασία είναι πιο θεσμική σε σχέση με το παρελθόν”. 

Στάθηκε επίσης στο ότι την κατάσταση δυσχεραίνει η μείωση του χρόνου υποχρεωτικής πρακτικής για αποφοίτους τεχνικών σχολών από το εξάμηνο που ήταν παλαιότερα σε δίμηνο, γεγονός που κατά τον ίδιο προκαλεί μία σημαντική απώλεια για τη διαδικασία εκπαίδευσης και εξειδίκευσης σπουδαστών από τεχνικές σχολές.

Σε ερώτημα που θέσαμε στον ίδιο αναφορικά με τις απολαβές των εργαζομένων, σημείωσε ότι η εταιρεία "προσφέρει τα προβλεπόμενα και κάτι παραπάνω. Στην αρχή όσοι έρχονται ξεκινούν με τον βασικό μισθό και το ποσό αυτό αυξάνεται στη συνέχεια. Άλλοι μένουν και άλλοι συνεχίζουν αλλού. Οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλον τον κόσμο εδώ, εφόσον επιθυμεί κάποιος να ενταχθεί στην ‘οικογένεια’”. 

Ενδιαφέρον στοιχείο πάντως αποτελεί το γεγονός ότι η Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος απασχολεί μία σημαντική μερίδα του προσωπικού της για περισσότερα από 20 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αρκετοί από τους εργαζόμενους συνταξιοδοτούνται έχοντας εργαστεί επί αρκετές δεκαετίες στην επιχείρηση. 

"Τα 20 χρόνια παραμονής για την πλειονότητα των εργαζομένων μας είναι το μικρότερο χρονικό διάστημα που καταγράφεται. Ήδη η παλιά γενιά που αποτελείται από περίπου 10 στελέχη αυτή τη στιγμή, απασχολείται 34 χρόνια στην επιχείρηση”, σημειωσε ο πρόεδρος της εταιρείας.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.

Bitloops: Σήκωσε 1 εκατ. ευρώ η startup που λύνει τις αδυναμίες του design-to-code με AI

Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors.

Ελαιόλαδο: Στα 300-600 εκατ. ετησίως ο μαύρος τζίρος του πράσινου χρυσού

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι.

ΦΑΓΕ: Η ολλανδική κρίση αζώτου, οι αντιδικίες στην Ελλάδα και οι "χρυσές" εξαγωγές

Τα κέρδη ρεκόρ και πώς η ΦΑΓΕ έχασε 8 χρόνια στην κούρσα για ανάπτυξη ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

Μοτοδυναμική: Ποντάρει στην ηλεκτροκίνηση και φέρνει νέα κινεζική μάρκα αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο ξεκινά η εμπορική διάθεση των μοντέλων της NIO – Τι είπε η διοίκηση του ομίλου στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δύο γυναίκες, ένα κρασί, μηδέν αλκοόλ – η ιστορία του αφρώδους Οίνου French Bloom

Η Maggie Frerejean-Taittinger, συν-ιδρύτρια της εταιρίας French Bloom, που ήδη έχει εξασφαλίσει στρατηγική επένδυση από την LVMH, εξηγεί στο Forbes Greece πώς μια startup έκανε το αδύνατο δημιουργώντας ένα super-premium αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ.

Οικογένεια Σαράντη: Η "παγκόσμια Δωδώνη", οι επενδύσεις των 300 εκατ. και το άκυρο στη ΔΕΛΤΑ

Πώς ένα τυροκομείο στα Τρίκαλα έφτασε να γίνει σήμερα ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των 15 θυγατρικών στον κόσμο.