Biological Lattice Industries: Η "made in Greece" τεχνολογία που αλλάζει τη βιοκατασκευή

Biological Lattice Industries: Η "made in Greece" τεχνολογία που αλλάζει τη βιοκατασκευή

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Στη δημιουργία ομάδας R&D στην Ελλάδα έχει προχωρήσει η Biological Lattice Industries (BLI), μια καινοτόμος εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιοκατασκευής και η οποία έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση 1,8 εκατ. δολαρίων σε έναν pre-seed γύρο, με επικεφαλής το ελληνικό VC Uni.Fund και τη συμμετοχή angel investors από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Το αντικείμενο της BLI είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών που επιτρέπουν τη δημιουργία βιολογικών δομών μέσω προηγμένων 3D εκτυπωτών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικές εφαρμογές, όπως βιο-απορροφήσιμες ιατρικές συσκευές που συμβάλλουν στην επούλωση τραυμάτων.

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στις ΗΠΑ, ωστόσο διαθέτει ελληνικό branch office, όπου πραγματοποιείται το σύνολο του R&D και της ανάπτυξης τεχνολογίας. Η ομάδα αριθμεί πέντε άτομα, ενώ, σχεδιάζεται η επέκταση με πρόσληψη business development προσωπικού στις ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής της BLI, Φίλιππος Τουρλομούσης, μίλησε στο Capital.gr, τονίζοντας ότι η νέα χρηματοδότηση έχει ήδη επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει σε προσλήψεις και να δημιουργήσει την ομάδα R&D, η οποία περιλαμβάνει μηχανικούς και βιολόγους. Όπως σημειώνει ο κ. Τουρλομούσης, τα υπόλοιπα κεφάλαια θα διατεθούν για την εξέλιξη της τεχνολογίας και την είσοδο της εταιρείας σε νέες αγορές.

Η ίδρυση της BLI

Ο Φίλιππος Τουρλομούσης είναι μηχανολόγος μηχανικός με διδακτορική εξειδίκευση στη βιοκατασκευή (biofabrication) από τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του, ο Φίλιππος αντιμετώπισε την πρόκληση της περιορισμένης ακρίβειας των 3D εκτυπωτών που χρησιμοποιούνται στη βιοκατασκευή. "Οι υπάρχοντες εκτυπωτές στην αγορά είχαν πολύ χαμηλή ευκρίνεια. Έτσι, δούλεψα για πέντε χρόνια πάνω σε μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει την εκτύπωση υλικών κάτω στην κλίμακα του κυττάρου. Αυτή η τεχνολογία ονομάστηκε 'melt electrowritting' και περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρικών πεδίων κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης", εξηγεί.

Ο κ. Τουρλομούσης συνέχισε να εργάζεται πάνω σε αυτή την τεχνολογία στο MIT, κατά τη διάρκεια μεταδιδακτορικής του έρευνας. Λίγο πριν την πανδημία, η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση 50.000 δολαρίων από VC εντός του MIT για την αρχική της ίδρυση. 

Στη συνέχεια, με τη στήριξη του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος”, δημιουργήθηκε το ελληνικό γραφείο της BLI, όπου πραγματοποιείται η βασική έρευνα και η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Το ελληνικό γραφείο της BLI συνεργάζεται στενά με το νεοσύστατο ερευνητικό εργαστήριο "Superlabs – Το Εργαστήριο της Αυτόνομης Επιστήμης” του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος”, συμβάλλοντας ενεργά στην καινοτομία και την επιστημονική εξέλιξη. Η χρηματοδότηση του εξοπλισμού και της έρευνας του εργαστηρίου προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), διασφαλίζοντας την ανάπτυξη τεχνολογικών υποδομών αιχμής.

Παράλληλα, η BLI συνεισφέρει ουσιαστικά, όχι μόνο μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων για την απόκτηση επιπλέον εργαστηριακού εξοπλισμού, αλλά και με την επιστημονική της τεχνογνωσία, ενισχύοντας την από κοινού έρευνα και προωθώντας την καινοτομία στον τομέα της αυτόνομης επιστήμης.

Λύσεις και προϊόντα

Η BLI αναπτύσσει ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα για εργαστήρια βιοκατασκευής, το "Loominus Studio”, το οποίο ενσωματώνει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την κατασκευή βιοϋλικών και βιολογικών δομών σε ένα ενιαίο περιβάλλον. Επιπλέον, η εταιρεία κατασκευάζει το αντίστοιχο hardware, προσφέροντας μια end-to-end λύση για επιστήμονες και ερευνητές.

Το πρώτο hardware προϊόν της BLI είναι ο βιοεκτυπωτής "BioLoom”, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται και άλλες συσκευές που αυτοματοποιούν τη σύνθεση και τον χαρακτηρισμό βιοϋλικών.

Οι λύσεις της BLI απευθύνονται κυρίως σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και φαρμακευτικές εταιρείες που εστιάζουν στον τομέα των καλλυντικών σκευασμάτων από βιοϋλικά. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει λύσεις στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, σε δύο πελάτες στο Βέλγιο και σε δύο εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ.

Νέα προϊόντα και συνεργασίες 

Η BLI αναπτύσσει, επίσης, ένα καινοτόμο hardware προϊόν, τον πρώτο ρομποτικό βοηθό επιστήμονα για τη δημιουργία νέων βιοϋλικών, που επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης και βελτιστοποίησης υλικών για τη φαρμακοβιομηχανία και τα καλλυντικά. Το προϊόν, με την ονομασία "Metalab”, αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον επόμενο χρόνο, σε συνεργασία με ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το hardware της BLI κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με startups από τον κλάδο των βιοκατασκευών στις ΗΠΑ προσφέροντας εργαλεία που βελτιστοποιούν τις διαδικασίες ανάπτυξης βιοϋλικών. 
 

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.

Bitloops: Σήκωσε 1 εκατ. ευρώ η startup που λύνει τις αδυναμίες του design-to-code με AI

Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors.

Ελαιόλαδο: Στα 300-600 εκατ. ετησίως ο μαύρος τζίρος του πράσινου χρυσού

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι.

ΦΑΓΕ: Η ολλανδική κρίση αζώτου, οι αντιδικίες στην Ελλάδα και οι "χρυσές" εξαγωγές

Τα κέρδη ρεκόρ και πώς η ΦΑΓΕ έχασε 8 χρόνια στην κούρσα για ανάπτυξη ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

Μοτοδυναμική: Ποντάρει στην ηλεκτροκίνηση και φέρνει νέα κινεζική μάρκα αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο ξεκινά η εμπορική διάθεση των μοντέλων της NIO – Τι είπε η διοίκηση του ομίλου στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δύο γυναίκες, ένα κρασί, μηδέν αλκοόλ – η ιστορία του αφρώδους Οίνου French Bloom

Η Maggie Frerejean-Taittinger, συν-ιδρύτρια της εταιρίας French Bloom, που ήδη έχει εξασφαλίσει στρατηγική επένδυση από την LVMH, εξηγεί στο Forbes Greece πώς μια startup έκανε το αδύνατο δημιουργώντας ένα super-premium αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ.