Η νέα εποχή του πρώην Hilton Αθηνών

Η νέα εποχή του πρώην Hilton Αθηνών

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Το πρώην Hilton Αθηνών, ένα από τα πιο εµβληµατικά ξενοδοχεία της ελληνικής πρωτεύουσας, άνοιξε τις πύλες του το 1963, σηµατοδοτώντας την είσοδο της Ελλάδας στην παγκόσµια τουριστική αγορά πολυτελείας. Παράλληλα, αποτέλεσε σύµβολο της µεταπολεµικής ανάπτυξης της χώρας, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσµο και αναδεικνύοντας το κοσµοπολίτικο πρόσωπο της Αθήνας στο εξωτερικό. 

Σήµερα το κτιριακό συγκρότηµα που φιλοξενούσε το πρώην Hilton Athens ανακατασκευάζεται πλήρως από την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. Στόχος είναι η δηµιουργία ενός πολυδιάστατου προορισµού µε νέες χρήσεις. Πρόκειται για µια στρατηγική επένδυση, που φιλοδοξεί να συµβάλει στην ανάδειξη της Αθήνας ως κορυφαίας επιλογής στην Ευρώπη, τόσο για επίσκεψη όσο και για µόνιµη διαµονή.

Η γέννηση του πρώην Hilton Αθηνών

Η κατασκευή του ξενοδοχείου ξεκίνησε το 1958 και ολοκληρώθηκε το 1963, µε τη συµβολή διακεκριµένων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, όπως ο Εµµανουήλ Βουρέκας, την υπογραφή του οποίου φέρει και το Μέγαρο Μουσικής, ο Προκόπης Βασιλειάδης, ο Σπύρος Στάικος και ο Αντώνης Γεωργιάδης. Οι αρχιτέκτονες συνεργάστηκαν µε το Αρχιτεκτονικό Τµήµα της Hilton International και ξένους συµβούλους αρχιτέκτονες από τη Νέα Υόρκη.

Το ξενοδοχείο ανεγέρθηκε σε οικόπεδο 17.011,50 τ.µ. και αποτέλεσε ένα εγχείρηµα πρωτόγνωρο σε έκταση και τόλµη για την εποχή του, εισάγοντας παράλληλα στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά µια νέα µορφή συνεργασίας, αυτήν του ιδιοκτήτη και του διαχειριστή. 

Αρχικά το έργο είχε αναλάβει η "Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Πεζά Α.Ε.". Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των εργασιών, η οικογένεια Πεζά εκδήλωσε αδυναµία να συνεχίσει και να αποπερατώσει το έργο. Έτσι, το 1960 η κυριότητα των µετοχών της "Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Πεζά Α.Ε." περιήλθε στην Ιονική Τράπεζα, η οποία χρηµατοδότησε την κατασκευή του ξενοδοχείου. Τότε η εταιρεία µετονοµάσθηκε σε "Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Ιονική Α.Ε.".
Το συνολικό κόστος κατασκευής, το οποίο περιελάµβανε και την αξία του οικοπέδου, ανήλθε, σύµφωνα µε τα οικονοµικά δεδοµένα της εποχής, σε 15.000.000 δολάρια ΗΠΑ.

Οι αντιδράσεις και τα εντυπωσιακά εγκαίνια

Ο αρχικός σκοπός του κτιρίου ήταν να αποτελέσει µια υπερσύγχρονη ξενοδοχειακή µονάδα που θα ξεπερνούσε κάθε προηγούµενο σε µέγεθος και τεχνολογία. Από την πρώτη στιγµή το Hilton Αθηνών αποτέλεσε αντικείµενο πολλών συζητήσεων.

Από κάποιους χαρακτηρίστηκε υποτιµητικά ως "ουρανοξύστης", καθώς το επιβλητικό του µέγεθος και η µοντέρνα αισθητική του θεωρήθηκαν ξένα προς την κλασική οµορφιά της Ακρόπολης. Άλλοι, ωστόσο, το είδαν ως αριστούργηµα του µοντερνισµού, ένα τολµηρό αρχιτεκτονικό εγχείρηµα που σηµατοδοτούσε τη µετάβαση της Αθήνας στη σύγχρονη εποχή.

pin

Τα επίσηµα εγκαίνια πραγµατοποιήθηκαν στις 20 Απριλίου του 1963, συνοδευόµενα από τριήµερες εορταστικές εκδηλώσεις, που συγκέντρωσαν διάσηµους προσκεκληµένους από όλο τον κόσµο. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη και ο ίδιος ο ιδρυτής της αλυσίδας, Conrad Hilton, ο οποίος το χαρακτήρισε "το ωραιότερο Hilton του κόσµου".

Ανακαινίσεις και διάσηµοι επισκέπτες

Τα επόµενα χρόνια το ξενοδοχείο γνώρισε αρκετές σηµαντικές ανακαινίσεις, µε πιο καθοριστική εκείνη της περιόδου 2001-2003, που πραγµατοποιήθηκε εν όψει των Ολυµπιακών Αγώνων 2004. Τότε προστέθηκε νέα εξαώροφη πτέρυγα, σχεδιασµένη από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τοµπάζη και Χρήστου Μπουγαδέλη. Το 2004 αποτέλεσε την έδρα της Διεθνούς Ολυµπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 φιλοξένησε την Οργανωτική Επιτροπή των Παγκόσµιων Αγώνων Special Olympics, που πραγµατοποιήθηκαν στην Αθήνα.

pin

Το ξενοδοχείο προσέλκυσε γρήγορα ένα καταξιωµένο, διεθνές κοινό, όπως διασηµότητες και παγκόσµιους ηγέτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Ανάµεσα σε αυτούς ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Ίνγκµαρ Μπέργκµαν, ο Άντονι Κουίν, η Μαρία Κάλλας, η Μελίνα Μερκούρη, η Έλλα Φιτζέραλντ και ο Τέλι Σαβάλας.

Περισσότερο από ένα ξενοδοχείο

Παράλληλα, προσέφερε µια σειρά από καινοτόµες εµπειρίες, όπως το πρώτο brunch, το πρώτο µπαρ µε πανοραµική θέα και την πρώτη γκαλερί τέχνης που υπήρξε σε χώρο ξενοδοχείου. Για δεκαετίες δεν ήταν απλώς ένα ξενοδοχείο, αλλά ένας ζωντανός µάρτυρας της ιστορίας, της πολιτιστικής και οικονοµικής εξέλιξης της Ελλάδας, αποτελώντας τη γέφυρα που συνδέει το παρελθόν µε το παρόν της πόλης. Κατέχοντας µια εµβληµατική θέση στο κέντρο της Αθήνας, υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της γύρω περιοχής, η οποία πήρε το όνοµά του. Κατά τη διάρκεια της µακράς και εντυπωσιακής λειτουργίας του δηµιούργησε µια µοναδική σύνδεση µε την πόλη και τους κατοίκους της, οι οποίοι έζησαν και µοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες που συνδέθηκαν άρρηκτα µε την ιστορία του ξενοδοχείου.

Η νέα εποχή 

Η κυριότητα των µετοχών της "Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις" το 1999 πέρασε στην Alpha Bank, έπειτα από την εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας. Η αλλαγή στην ιδιοκτησία αποτέλεσε το πρώτο βήµα σε µια σειρά σηµαντικών εξελίξεων για το ξενοδοχείο.

Το 2016 το σύνολο της συµµετοχής της Alpha Bank µεταβιβάστηκε στην εταιρεία "Home Holdings S.A.", θυγατρική της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., µε επικεφαλής τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, και στην "D-Marine Investments Holding B.V.", θυγατρική της Dogus Holding A.S. Η στρατηγική αυτή άνοιξε τον δρόµο για νέες επενδύσεις και αναβάθµιση του συγκροτήµατος.

Το 2019 η ΤΕΜΕΣ προχώρησε σε συµφωνία για την αύξηση του ποσοστού συµµετοχής της στο 51%, αποκτώντας τον έλεγχο της εταιρείας. Το 49% της συµµετοχής αποκτήθηκε από εταιρεία συνδεδεµένη µε τον Όµιλο Olayan.
Το 2021 σήµανε µια οριστική αλλαγή σελίδας για το ιστορικό ξενοδοχείο, όταν ο όµιλος Hilton και η ιδιοκτήτρια εταιρεία ανακοίνωσαν την υπογραφή συµφωνίας για τη δηµιουργία ενός νέου πολυδιάστατου προορισµού που θα περιελάµβανε ένα νέο ξενοδοχείο και ιδιωτικές κατοικίες, φέρνοντας στην Ελλάδα τα brands πολυτελείας της Hilton, και συγκεκριµένα τα "Conrad Hotels & Resorts", "Conrad Residences" και "Waldorf Astoria Residences".

Στις αρχές του 2022 το εµβληµατικό ξενοδοχείο έκλεισε έπειτα από 59 χρόνια λειτουργίας, ώστε να επιτραπεί η υλοποίηση των εργασιών ανακαίνισης. Το καλοκαίρι του 2024 η ιδιοκτήτρια εταιρεία αποκάλυψε ότι το νέο όνοµα του συγκροτήµατος θα είναι "The Ilisian". Το όνοµα αυτό προέρχεται από την περιοχή των Ιλισίων, η οποία έλαβε την ονοµασία της από τον ποταµό Ιλισό, συνδέοντας έτσι το νέο εγχείρηµα µε την ιστορική κληρονοµιά της περιοχής.

Το "The Ilisian"

Το "The Ilisian" έρχεται να αναµορφώσει το τοπίο της αθηναϊκής αστικής ζωής, δηµιουργώντας έναν πολυδιάστατο προορισµό που φιλοδοξεί να αναδείξει το δυναµικό πνεύµα της σύγχρονης πόλης. Στόχος του είναι να προσφέρει µια νέα εκδοχή της αστικής ζωής, ενισχύοντας τη δηµιουργικότητα και την καινοτοµία µέσω του διαλόγου και της συνύπαρξης.

Το "The Ilisian" φιλοδοξεί να διαµορφώσει έναν νέο πολυδιάστατο προορισµό, συνδυάζοντας ξενοδοχειακές, οικιστικές και εµπορικές χρήσεις. Το περιβάλλον του θα ενθαρρύνει τις νέες ιδέες και θα προαγάγει την καινοτοµία, δηµιουργώντας µια ελκυστική πλατφόρµα για όλους όσοι αναζητούν µια σύγχρονη αστική ζωή.

pin

Υιοθετώντας µια σειρά από πρωτοποριακά concepts, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα, το "The Ilisian" θα περιλαµβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο, ιδιωτικές κατοικίες, χώρους εστίασης και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και εµπειρίες. Ένα από τα πιο σηµαντικά σηµεία θα είναι το "House of NYNN", ένα νέο σύγχρονο members’ club 5.500 τ.µ., που συνδυάζει ψυχαγωγία, εργασία, ευεξία και fitness, δηµιουργώντας ένα καινοτόµο concept στην καρδιά της Αθήνας, προσελκύοντας το πιο δυναµικό κοινό της πόλης.

Στην καρδιά του "The Ilisian" θα βρίσκεται το νέο ξενοδοχείο Conrad Athens, το οποίο σηµατοδοτεί την πρώτη παρουσία του brand στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 307 δωµάτια και σουίτες µε πανοραµική θέα στην Αθήνα, ενώ ξεχωρίζει για µια υπερπολυτελή mega suite 400 τ.µ.

Επιπλέον, το συγκρότηµα θα περιλαµβάνει 18 ιδιωτικές κατοικίες Conrad Residences, καθώς και 37 κατοικίες Waldorf Astoria Residences, οι οποίες θα καταλαµβάνουν τους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου.

Στο "The Ilisian" θα λειτουργούν επίσης πολλαπλά εστιατόρια υψηλής ποιότητας, επιλεγµένα καταστήµατα, συνεδριακές εγκαταστάσεις, καθώς και χώροι άθλησης και ευεξίας, σε συνεργασία µε κορυφαία ελληνικά και διεθνή brands. 

Σεβασµός στην ιστορική κληρονοµιά

Το νέο πολυδιάστατο συγκρότηµα "The Ilisian" σχεδιάζεται µε απόλυτο σεβασµό στην ιστορική κληρονοµιά του εµβληµατικού κτιρίου που άλλοτε στέγαζε το πρώην Hilton Αθηνών. Η φιλοσοφία του έργου εστιάζει στην αρµονική σύνθεση του παρελθόντος µε το µέλλον, διασφαλίζοντας ότι η αρχιτεκτονική ταυτότητα του κτιρίου θα παραµείνει αναλλοίωτη, ενώ ταυτόχρονα θα ενσωµατωθούν σύγχρονες υποδοµές και καινοτόµες χρήσεις.


Ένα από τα πιο σηµαντικά στοιχεία που διατηρούνται είναι η αρχική εξωτερική µορφή του κτιρίου, που παραµένει πιστή στη σχεδίαση του παρελθόντος. Η µόνη νέα προσθήκη αφορά την ανέγερση ενός νέου κτιρίου στο επίπεδο της πισίνας, το οποίο υπήρχε στα αρχικά σχέδια του κτιρίου και στη νέα του µορφή θα φιλοξενήσει ένα ιαπωνικό εστιατόριο, συνδυάζοντας τη σύγχρονη αισθητική µε την ιστορική κληρονοµιά.

Οι ανάγλυφες συνθέσεις του Μόραλη

Ιδιαίτερη σηµασία δίδεται και στη διατήρηση των καλλιτεχνικών στοιχείων του κτιρίου. Οι δύο ιστορικές προσόψεις στις οδούς Βασ. Σοφίας και Μιχαλακοπούλου, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν από τον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο Γιάννη Μόραλη, συντηρούνται µε τη µέγιστη προσοχή. Οι ανάγλυφες συνθέσεις του Μόραλη απεικονίζουν σηµαντικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας και φιλοξενίας, όπως τη θεά Αθηνά, ένα καράβι, έναν βωµό µε προσφορές ιερέων, αυλητρίδες που προσφέρουν διασκέδαση, έναν ίππο και άλλα σχετικά θέµατα.
Η διαδικασία συντήρησης πραγµατοποιείται υπό την επίβλεψη εξειδικευµένων ειδικών, χρησιµοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές, προκειµένου να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα και η διαχρονικότητα αυτών των µοναδικών έργων τέχνης.

pin

Πρόοδος εργασιών και σταδιακή έναρξη λειτουργίας

Το έργο "The Ilisian" αποτελεί µία από τις πιο σηµαντικές αναπτύξεις στην Αθήνα, µε την επένδυση από την Ιονική Ξενοδοχειακή να ξεπερνά τα 340 εκατοµµύρια ευρώ, συµπεριλαµβανοµένου του κόστους εξαγοράς του ακινήτου. Το έργο αναµένεται να φέρει σηµαντική αναµόρφωση στην περιοχή, προσφέροντας ένα νέο πρότυπο πολυτέλειας και καινοτοµίας στην πόλη.
Οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο στόχος είναι να ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία του συγκροτήµατος από το καλοκαίρι του 2025, µε την πλήρη λειτουργία του να αναµένεται στο τέλος του 2025. 

Συµβολή σε απασχόληση και οικονοµία 

Η συµβολή του "The Ilisian" στην απασχόληση είναι εξαιρετικά σηµαντική. Σύµφωνα µε µελέτη του Πανεπιστηµίου Πειραιώς, κατά την κατασκευαστική περίοδο έχουν δηµιουργηθεί ήδη περισσότερες από 800 άµεσες θέσεις εργασίας. Με την έναρξη λειτουργίας του, αναµένεται να απασχολεί έως και 800 εργαζοµένους, αριθµός τρεις φορές µεγαλύτερος από τον αριθµό των εργαζοµένων όταν λειτουργούσε µόνο ως ξενοδοχείο. Συνολικά, η ανάπτυξη του "The Ilisian" αναµένεται να δηµιουργήσει 1.760 νέες άµεσες και έµµεσες θέσεις εργασίας.

Εξίσου σηµαντική εκτιµάται ότι θα είναι και η συµβολή στην οικονοµία. Η θετική οικονοµική επίδραση από τη λειτουργία του νέου προορισµού αναµένεται να ξεπεράσει το 1,25 δισ. ευρώ έως την πρώτη πενταετία λειτουργίας του, σύµφωνα µε την ίδια µελέτη του Πανεπιστηµίου Πειραιώς. Η ανάπτυξη "The Ilisian" αναµένεται να αποτελέσει έναν καταλύτη για την οικονοµία της περιοχής, δηµιουργώντας σηµαντικές ευκαιρίες σε διάφορους τοµείς, από τον τουρισµό µέχρι τις υπηρεσίες και το λιανικό εµπόριο.

pin

Το "The Ilisian" αντιπροσωπεύει ένα µεταίχµιο για την Αθήνα, ανανεώνοντας ένα εµβληµατικό κτίριο µε σεβασµό στην κληρονοµιά του και δηµιουργώντας έναν νέο πολυδιάστατο προορισµό. Η µεταµόρφωση του πρώην Hilton Αθηνών αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες τάσεις στον αστικό σχεδιασµό, συνδυάζοντας τις ανάγκες της πόλης µε την προοπτική του µέλλοντος. Το έργο αυτό δεν αφορά µόνο την κατασκευή ενός νέου συγκροτήµατος, αλλά και τη διαµόρφωση ενός κέντρου δηµιουργικότητας, καινοτοµίας και πολιτισµού, που θα ενσωµατώσει µια σειρά από υπηρεσίες και εµπειρίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας. 

Το "The Ilisian" στοχεύει να προσελκύσει το δυναµικό κοινό της πόλης, λειτουργώντας ως µια στέγη δηµιουργικότητας, που φιλοδοξεί να αναδείξει το δυναµικό πνεύµα της σύγχρονης πόλης και να παρουσιάσει µια νέα εκδοχή της σύγχρονης αστικής ζωής. Ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την καινοτοµία και τις νέες ιδέες που γεννιούνται µέσα από τον διάλογο και τη συνύπαρξη στον χώρο. Με αυτόν τον χαρακτήρα, το "The Ilisian" µπορεί να αποτελέσει έναν φάρο για την επόµενη φάση ανάπτυξης της πόλης, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και εµπειρίες για όλους.

Περισσότερα από Forbes

Όμιλος Σαράντη: Το αμερικάνικο όνειρο ζει το Carroten – Πού επενδύει 40 εκατ. ευρώ ο όμιλος

Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο – Σε εξέλιξη επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ.

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ: Νέα εποχή με 4 πυλώνες ανάπτυξης

Νέα κεφάλαια στο "βιβλίο" της πολυετούς της ιστορίας είναι έτοιμη να γράψει η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, µία από τις πιο ιστορικές ελληνικές εταιρείες στον χώρο της αυτοκίνησης.

Γιατί οι τράπεζες βλέπουν την αγορά της Κύπρου ως προέκταση και πύλη εισόδου προς ανατολάς

Τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες επενδύουν ήδη στην Κύπρο συνολικά ποσά που ξεπερνούν τα 1,9 δισ. ευρώ.

Ο Μασκ ξεμένει από ιδέες για να σώσει την Tesla

Τα προβλήματα της Tesla δεν θα λυθούν σύντομα, ακόμη και αν ο Μασκ γίνει ο πιο δραστήριος CEO.

Τερκενλής: Από τη Θεσσαλονίκη στις διεθνείς αγορές με όχημα το ελληνικό τσουρέκι

Η ιστορία επιτυχίας της ελληνικής εταιρείας, η μετάβαση στη δεύτερη γενιά, η επέκταση του δικτύου, η οικονομική πορεία και τα επενδυτικά πλάνα.

Intel: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το β' τρίμηνο

Η μετοχή υποχώρησε άνω του 7% στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Brainomix: Η startup με ελληνικές ρίζες που αλλάζει τα δεδομένα στη φροντίδα των εγκεφαλικών

Η εταιρεία με Έλληνα συν-ιδρυτή άντλησε πρόσφατα $18 εκατ. σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series C.

Η αμερικανική Lyft αποκτά έναντι 175 εκατ. ευρώ την FreeNow, που είχε εξαγοράσει το ελληνικό TaxiBeat

Δυναμική είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά για την ανταγωνίστρια της Uber.

Cash cow η Ελλάδα για τη Zara – Το νέο μοντέλο καταστημάτων

Πού ανοίγει και πού κλείνει καταστήματα ο ισπανικός κολοσσός Inditex.