Promilist: Ανοίγει νέους δρόμους... στη ναυτιλία, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη

Promilist: Ανοίγει νέους δρόμους... στη ναυτιλία, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη

Ντέμη Καλογεροπούλου (28 ετών), Γιώργος Κουρέας (27 ετών), Νίκος Λαμπρινίδης (29 ετών), Γρηγόρης Νίτας (28 ετών), Δημήτρης Φαρμάκης (29 ετών)

Η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου είναι δύο ζητήματα που απασχολούν τη ναυτιλία τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική σκοπιά. Κι αυτό πραγματεύεται η Promilist, η εταιρεία που ίδρυσαν τον Ιανουάριο του 2022 η Ντέμη, ο Γιώργος, ο Γρηγόρης, ο Νίκος και ο Δημήτρης.

Η Promilist ανέπτυξε ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκει –μαθηματικά αποδεδειγμένα– τη βέλτιστη δυνατή διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ένα πλοίο, λαμβάνοντας υπόψη δορυφορικά δεδομένα καιρού - θαλάσσιων ρευμάτων, καθώς και τις κατασκευαστικές προδιαγραφές του πλοίου, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων έως και 20% ανά ταξίδι. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί τόσο στη μείωση των εξόδων αγοράς καυσίμων όσο και στη μείωση των –επερχόμενων στον χώρο της ναυτιλίας– εξόδων από νομοθετικές υποχρεώσεις αντιστάθμισης των εκπομπών τους.

Η Promilist είναι μία από τις πρώτες 5 startups (από τις συνολικά 80 που έκαναν αίτηση) που υποστηρίζονται στην Ελλάδα από τη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος - ESA BIC Greece, λαμβάνοντας χρηματοδότηση, και μάλιστα έχοντας τους μικρότερους ηλικιακά ιδρυτές. Το προηγμένο τεχνολογικά προϊόν έφερε την ομάδα των "πέντε" μεταξύ των νικητών του Εθνικού Προγράμματος Πράσινης Καινοτομίας - GreenTechChallenge, καθώς και του επιχειρηματικού διαγωνισμού John & Mary Pappajohn που διοργανώθηκε από το Αμερικανικό Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης. Ακόμα, η Promilist υποστηρίζεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και είναι μέλος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στα πρώτα στάδια συνεργασίας με κάποιες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας, καθώς και με μια πολυεθνική εταιρεία παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών για πλοία.

Το ευρύτερο όραμα της Promilist είναι να μπορέσει να αξιοποιήσει την επιστήμη και την τεχνολογία προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας και να λύσει και άλλα προβλήματα βελτιστοποίησης με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, πέραν του χώρου της ναυτιλίας. Για τον λόγο αυτό, έχει ήδη αρχίσει να επεκτείνει τις συνεργασίες της και με άλλους κλάδους, όπως η διαστημική και η αεροναυπηγική βιομηχανία.

Σε ό,τι αφορά τους ιδρυτές της η Ντέμη Καλογεροπούλου είναι χημικός μηχανικός ΕΜΠ, ο Γιώργος Κουρέας και ο Γρηγόρης Νίτας είναι μηχανολόγοι & αεροναυπηγοί μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Νίκος Λαμπρινίδης είναι ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ και ο Δημήτρης Φαρμάκης είναι οικονομολόγος/λογιστής.

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Νίκο Καραμούζη (πρόεδρο του SMERemediumCap και της Grant Thornton Ελλάδος), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2023" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1993 και μετά.

* Στην φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: Γιώργος Κουρέας, Δημήτρης Φαρμάκης, Ντέμη Καλογεροπούλου, Γρηγόρης Νίτας, Νίκος Λαμπρινίδης

Διαβάστε ακόμη: 

* Κυριάκος Γεωργίου: Το μαθηματικό μυαλό της Finloup

* Νίκος Θεοδωρόπουλος: Μεταξύ πολιτικής και επιχειρείν