Ο Έλον Μασκ ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (ξανά)

Ο Έλον Μασκ ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (ξανά)

Της  Kerry A. Dolan

Ο Έλον Μασκ βρίσκεται και πάλι στην κορυφή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX και ιδιοκτήτης του Twitter έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο την Τετάρτη, ηεπερνώντας τον Γάλλο μεγιστάνα των ειδών πολυτελείας Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη θέση από τον Δεκέμβριο του 2022. Η περιουσία του Μασκ εκτιμάται πλέον στα 215,9 δισ. δολάρια, γεγονός που τον έφερε κατά 700 κατ. δολάρια μπροστά από τον Αρνό, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της LVMH.

Η εντυπωσιακή άνοδος της τιμής της μετοχής της Tesla φέτος ανέβασε τον Μασκ - ο οποίος κατέχει το 23% της εταιρείας ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης - στην κορυφή. Οι μετοχές της Tesla έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 110% από την αρχή του 2023, με αποτέλεσμα η περιουσία του Μασκ να αυξηθεί σχεδόν κατά 70 δισ. δολάρια από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Μασκ ολοκλήρωσε προσφάτως μια σύντομη επίσκεψη στην Κίνα - την πρώτη του στη χώρα από την περίοδο πριν από την πανδημία του κορονοϊού - και συναντήθηκε με ορισμένους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ήταν ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών. Οι αναλυτές που παρακολουθούν την Tesla φέρεται να το βλέπουν όλο αυτό ως θετικό σημάδι, με τον Μασκ να φαίνεται να εστιάζει εκ νέου στην αυτοκινητοβιομηχανία έπειτα από  μήνες ενασχόλησης με τα ζητήματα του Twitter, το οποίο εξαγόρασε πέρυσι έναντι 44 δισ. δολαρίων.

"Η εικόνα στο Πεκίνο είναι κάτι που η αγορά παρακολούθησε στενά, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διαταραχές στην επέκταση της Tesla στην Κίνα τα επόμενα χρόνια, καθώς η χώρα παραμένει η νούμερο 1 αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο", δήλωσε ο αναλυτής της Wedbush, Dan Ives.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Tesla δημοσίευσε τα καλύτερα έσοδα και κέρδη τριμήνου στην ιστορία της, όταν δημοσίευσε τα στοιχεία του δ' τριμήνου 2022, με την είδηση αυτή να "εκτοξεύει" τη μετοχή της εταιρείας. Για το α' τρίμηνο του 2023, η εταιρεία είχε κέρδη 2,5 δισ. δολαρίων, από 3,7 δισ. δολάρια το δ' τρίμηνο του 2022. Στο μεταξύ, η Tesla έχει μειώσει την τιμή ορισμένων οχημάτων της, με σκοπό να ανταποκριθεί στο όραμα του Μασκ για προσιτά αυτοκίνητα.

Ενώ η μετοχή της Tesla βρίσκεται σε ανοδική πορεία, στον αντίποδα, η μετοχή της LVMH ακολούθησε την αντίθετη πορεία. Στα τέλη Απριλίου, ο όμιλος ειδών πολυτελείας - στα brands του οποίου περιλαμβάνονται οι Bulgari, Givenchy, Sephora και Tiffany & Co. - έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που έφτασε την κεφαλαιοποίηση των 500 δισ. δολαρίων. Στη συνέχεια όμως, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά περίπου 7% τον Μάιο, μειώνοντας την περιουσία του Αρνό κατά περισσότερο από 20 δισ. δολάρια.

Περισσότερα από Forbes

Στην κορυφή των πλουσιότερων επέστρεψε ο Elon Musk

Ξεπέρασε και πάλι τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο και CEO της LVMH, Bernard Arnault, καθώς οι μετοχές της Tesla ανέκαμψαν με τη βουτιά της προηγούμενης εβδομάδας.

Πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ο Μπερνάρ Αρνό - Ξεπέρασε τον Έλον Μασκ

Ο Μπερνάρ Αρνό είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, προσπερνώντας τον Έλον Μασκ.

Οι 10 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο στην αρχή του 2024

Από την 1η Ιανουαρίου, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν περιουσία σχεδόν 1,47 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο χρησμός του R. Baron για το Starlink: "Σε 4 χρόνια θα μπει στο χρηματιστήριο και θα αξίζει έως και 300 δισ."

H ευοίωνη πρόβλεψη του δισεκατομμυριούχου για την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου της SpaceX.

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Εννέα αυτοδημιούργητοι Αμερικανοί κι ένας Γάλλος μεγιστάνας οι πλουσιότεροι του κόσμου.

Η μετονομασία του Twitter σε "Χ" μπορεί να απογειώσει την "εφαρμογή για τα πάντα" του Μασκ

Ειδικοί εξηγούν τη φαινομενικά απερίσκεπτη κίνηση του Μασκ.

Ο Σόρος δεν είναι ο μόνος που ξεφορτώθηκε μετοχές της Tesla

Ποιες οντότητες εξαργύρωσαν στο α' τρίμηνο 2023 το ράλι, μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις του 2022.