Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν περισσότερα απ' όσα "έβγαλαν" το 2023

Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν περισσότερα απ' όσα "έβγαλαν" το 2023

Όσοι έγιναν δισεκατομμυριούχοι τον περασμένο χρόνο κληρονόμησαν περισσότερα μετρητά και περιουσιακά στοιχεία από εκείνα που απέκτησαν μέσω των επενδύσεων και της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, σύμφωνα με μελέτη της ελβετικής τράπεζας UBS.

Από τα 137 άτομα με τα οποία καταπιάστηκε η παγκόσμια μελέτη και τα οποία πέτυχαν να αποκτήσουν την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου κατά τη 12μηνη περίοδο που εξετάστηκε, 53 κληρονόμησαν αθροιστικά 150,8 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από τα 140,7 δισεκατομμύρια δολάρια που κέρδισαν οι 84 νέοι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι την ίδια χρονική περίοδο.

Η στροφή προς την κληρονομιά έναντι της επιχειρηματικότητας σηματοδοτεί την πρώτη φορά στα εννέα χρόνια της Έκθεσης Billionaire Ambitions της UBS που οι πλουσιότεροι του κόσμου έχουν κληρονομήσει περισσότερα από όσα "δημιούργησαν", ωστόσο η τράπεζα αναφέρει ότι δεν θα είναι η τελευταία.

Περισσότεροι από 1.000 γηράσκοντες δισεκατομμυριούχοι αναμένεται να μεταβιβάσουν 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στους κληρονόμους τους τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια και πολλοί από αυτούς τους επιχειρηματίες (58% των ερωτηθέντων) αναφέρουν την προετοιμασία των κληρονόμων τους ως "μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τους", σύμφωνα με την UBS.

Από τους ερωτηθέντες δισεκατομμυριούχους που έγιναν κληρονόμοι, περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι σχεδίαζαν να αποχωρήσουν από την οικογενειακή επιχείρηση επιδιώκοντας την κατάκτηση των δικών τους φιλοδοξιών, ενώ το 43% των κληρονόμων δήλωσε ότι θα ενταχθεί στη ανώτατη στελεχιακή βαθμίδα (C-suite) των οικογενειακών τους επιχειρήσεων.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι κληρονόμησαν τον πλούτο τους είναι λιγότερο πιθανό να τον δωρίσουν - το 68% των δισεκατομμυριούχων πρώτης γενιάς ανέφερε ότι η φιλανθρωπία ήταν σημαντικό μέρος της κληρονομιάς τους, σε σύγκριση με μόνο το 32% της γενιάς των κληρονόμων.

Τα δεδομένα για την Έκθεση Δισεκατομμυριούχων της UBS για το 2023 συγκεντρώθηκαν με έρευνα μεταξύ των δισεκατομμυριούχων πελατών της τράπεζας σε όλο τον κόσμο μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και η η μελέτη βασίστηκε στις απαντήσεις 79 ερωτηθέντων.

60%. Αυτό είναι το ποσοστό των κληρονομούμενων δισεκατομμυριούχων που δήλωσαν ότι σχεδιάζουν οι μελλοντικές γενιές της οικογένειάς τους να συνεχίσουν να επωφελούνται από τον πλούτο τους.

"Το κύριο πρόβλημα με τη νεότερη γενιά είναι να την εκπαιδεύσουμε ώστε να είναι φιλόδοξη", έγραψε ένας δισεκατομμυριούχος ερωτώμενος. "Θεωρούν δεδομένη την επίτευξη των φιλοδοξιών τους, θεωρούν δεδομένες σημαντικές επιχειρηματικές πληροφορίες, ενώ η ιδρυτική γενιά πρέπει να τις συλλέξει για τον εαυτό της και να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο".

Η UBS ανέφερε ότι η μεταβίβαση πλούτου από γενιά σε γενιά είναι αναμενόμενη, καθώς η τρέχουσα γενιά δισεκατομμυριούχων γερνά, ωστόσο τα νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η τάση τώρα δυναμώνει.

Μια πρόσφατη έκθεση της Bank of America αναφέρει ότι η μερίδα του λέοντος του πλούτου βρίσκεται ακόμα στα χέρια της γενιάς των baby boomers (η μέση καθαρή αξία της περιουσίας τους κινείται μεταξύ 970.000 και 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Fortune), ωστόσο προσθέτει ότι "η μεταφορά πλούτου στους millennials έχει αρχίσει. Οι Boomers αναμένεται να παραδώσουν 72,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία απευθείας στους κληρονόμους τους μέχρι το 2045", λέει η εταιρεία χρηματοπιστωτικής αγοράς Cerulli and Associates.

Το δίδυμο δισεκατομμυριούχων Charlie Munger, αντιπροέδρου της Berkshire Hathaway και θρύλου των επενδύσεων που πέθανε την περασμένη Τρίτη, και του διευθύνωντος συμβούλου και προέδρου της Berkshire, Warren Buffet, νωρίτερα φέτος, πρόσφερε ιδιαίτερες συμβουλές για τον περιουσιακό σχεδιασμό των εξαιρετικά πλούσιων.

Ο Buffett προειδοποίησε να μην αποκλείονται τα παιδιά όταν πρόκειται για τη διαδικασία της ρύθμισης των κληρονομικών, ενώ ο Munger ακολούθησε μια πιο άμεση προσέγγιση στις συμβουλές του: "Απλώς κρατήστε τις αναθεματισμένες μετοχές".