Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στο επτάμηνο του 2023 από τη διεθνή επιβατική κίνηση

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στο επτάμηνο του 2023 από τη διεθνή επιβατική κίνηση

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Ισχυρές επιδόσεις "γράφει" η φετινή χρονιά για τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας, ωθούμενες σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική της τουριστικής κίνησης και την ολική επαναφορά στην κανονικότητα σε σχέση με πέρυσι, οπότε στους πρώτους μήνες εξακολουθούσαν να ισχύουν κάποιοι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Βέβαια, οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης δεν αφορούν το σύνολο των αεροδρομίων, καθώς Μύκονος και Σαντορίνη είδαν χαμηλότερες πτήσεις στον αριθμό των διεθνών επιβατών στους πρώτους μήνες της τουριστικής σεζόν.

Η διεθνής επιβατική κίνηση για τους δύο προορισμούς, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα βαριά χαρτιά του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στους πρώτους επτά μήνες της τρέχουσας χρονιάς σε σύγκριση με το 2022.

Συγκεκριμένα, στο φετινό επτάμηνο ο αριθμός των ξένων επιβατών στο αεροδρόμιο της Μυκόνου έφτασε τους 573.567, από 618.355 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας μείωση 7,2%. Επιπλέον, η πτωτική πορεία, η οποία ξεκίνησε από τον Απρίλιο, συνεχίστηκε και τον Ιούλιο, σε μικρότερο, ωστόσο, ποσοστό σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Έτσι, λοιπόν, η διεθνής επιβατική κίνηση πλησίασε τους 300.748, έναντι 310.482 επιβατών, υποχωρώντας κατά 3,1% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και στο δίκτυο εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Μυκόνου διαμορφώθηκε σε 865.062 κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2023, σημειώνοντας πτώση 2,7% σε σύγκριση με πέρυσι.

Με μείωση 7,9% έκλεισε η διεθνής επιβατική κίνηση και για το αεροδρόμιο της Σαντορίνης στο επτάμηνο του 2023, αγγίζοντας τους 795.934 επιβάτες, ενώ τον Ιούλιο η πτώση ήταν της τάξεως του 9%, με τον αριθμό των διεθνών επιβατών να αγγίζει τους 341.782, από 375.315 τον περσινό Ιούλιο. Στον αντίποδα, η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 22% στο επτάμηνο, με το σύνολο των διακινηθέντων επιβατών να ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 1,483 εκατ. (αύξηση 3,8% σε σχέση με το 2022).

Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, η οποία βίωσε τον εφιάλτη των πυρκαγιών πριν από μερικές εβδομάδες, κατάφερε να διατηρηθεί σε καλά επίπεδα, καθώς ο αριθμός των διεθνών επιβατών το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 ανήλθε σε 2,763 εκατ., από 2,652 εκατ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξημένος κατά 4,2%. Στο αεροδρόμιο τωνΧανίων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. διεθνείς επιβάτες στο επτάμηνο (+8,3%), στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας 1,9 εκατ. (+9%), στο αεροδρόμιο της Κω 1,3 εκατ. (+6%) και στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου 1,02 εκατ. (+10%).

Το "Ελ. Βενιζέλος"

Επιδόσεις-ρεκόρ σημειώνει και η επιβατική κίνηση για τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος". Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διεθνών επιβατών που διακινήθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανέβασε ρυθμούς τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού τόσο σε σύγκριση με πέρυσι όσο και με το 2019, χρονιά πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, οι ξένοι επιβάτες έφτασαν τους 2,265 εκατ., έναντι 1,923 εκατ. τον Ιούλιοτου 2022, καταγράφοντας άνοδο 17,7%, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019 η αύξηση είναι της τάξεως του 9,7%. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διεθνών επιβατών κατά τους πρώτους επτά μήνες της τρέχουσας χρονιάς, αυτός άγγιξε τους 7,879 εκατ., ενισχυμένος κατά 33,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και κατά 6,9% σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2019.

Τον Ιούλιο σημαντική αύξηση παρουσίασε και η κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού, καθώς οι διακινηθέντες επιβάτες ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, και πιο συγκεκριμένα έφτασαν τους 1,029 εκατ., ενισχυμένοι κατά 12,7% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο και κατά 12,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2023 οι επιβάτες εσωτερικού έφτασαν τους 4,85 εκατ., έναντι 3,934 εκατ. το πρώτο επτάμηνο του 2022, σημειώνοντας άνοδο 23,3%, και 10,4% συγκρινόμενοι με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αυξητικά κινήθηκε και ο αριθμός των πτήσεων, ο οποίος συμβαδίζει με την άνοδο της κίνησης. Συνολικά, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου της φετινής χρονιάς οι πτήσεις στο "Ελ. Βενιζέλος" ανήλθαν σε 133.700, ενισχυμένες κατά 14,1% και κατά 4,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και του 2019 αντίστοιχα. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 8,4% και 18,9% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022, ενώ σημείωσαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 8,7% και 1,8% αντίστοιχα.

Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

Με υψηλές πτήσεις συνέχισε ο Ιούλιος για τον διεθνή αερολιμένα "Μακεδονία" τόσο σε αριθμό διεθνών επιβατών όσο και πτήσεων. Η θετική εικόνα αποτυπώθηκε και στις συνολικές επιδόσεις για τους πρώτους επτά μήνες της φετινής χρονιάς, οι οποίοι έκλεισαν με άνοδο άνω του 23% σε επίπεδο διακινηθέντων επιβατών στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού, αγγίζοντας τους 3,872 εκατ. επιβάτες.

Πιο αναλυτικά, τον Ιούλιο οι ξένοι επιβάτες που διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ανήλθαν σε 596.783, από 520.744, αυξημένοι κατά 14,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022. Τον ίδιο μήνα ο αριθμός των διεθνών πτήσεων κατέγραψε άνοδο 10%, φτάνοντας τις 4.339. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία παρέμεινε στην κορυφή των χωρών με τους περισσότερους διακινηθέντες επιβάτες, ενώ Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Ιταλία και Πολωνία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα για τον αερολιμένα της Θεσσαλονίκης, ο οποίος θυμίζουμε ότι βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Fraport.

Σε ό,τι αφορά το επτάμηνο, η διεθνής επιβατική κίνηση έτρεξε με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, της τάξεως του 23,4%, αγγίζοντας τους 2,591 εκατ. επιβάτες,έναντι 2,1 εκατ. επιβατών το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Σημαντικός ήταν και ο όγκος των επιβατών στο δίκτυο εσωτερικού, καθώς τον Ιούλιο έφτασε τις 226.561, από 204.099 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας άνοδο 11%.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Στενά του Ορμούζ: Ο πλανήτης ενώπιον ενός πιθανού ενεργειακού σοκ

Υπάρχουν πολλά ενεργειακά hotspot στον κόσμο. Κανένα δεν είναι πιο σημαντικό από τα Στενά του Ορμούζ.

Γιατί η αγορά ομολόγων έχει επιστρέψει στα '90s

Πριν τρεις δεκαετίες, ο Κλίντον συνειδητοποίησε ότι το καλύτερο που μπορούσε να κάνει για τη μεσαία τάξη θα έβλαπτε τον ίδιο.

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα μετακινείται προς την Ευρώπη

Ο συνδυασμός που δημιουργεί μια τέλεια ευκαιρία για την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών.

Πόσα χρήματα κέρδισε ο Τραμπ από τα κρυπτονομίσματα μέσα σε 9 μήνες

Τα crypto πρόσφεραν στον Αμερικανό πρόεδρο τη ρευστότητα που χρειαζόταν απεγνωσμένα.

Οι ΗΠΑ έχασαν το Aaa και της Moody's – τι ακολουθεί;

Το ερώτημα των 10 τρισ. δολαρίων: Τι θα γίνει στην αγορά ομολόγων το 2025;

Το χάος του Τραμπ "φρενάρει" την αμερικανική οικονομία

Καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλάζουν τις "συνήθειές" τους.

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Moody's μπορεί να φαίνεται ασήμαντη αλλά δεν είναι

Το πραγματικό ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει τους προϋπολογισμούς και τα χρέη της.

Όλα τα deals που έκλεισε ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Επενδυτικές συμφωνίες αξίας άνω των 2 τρισ. δολαρίων για έργα στους τομείς άμυνας, αεροπορίας και AI.

Τελείωσε ο "εμπορικός πόλεμος" ΗΠΑ - Κίνας;

Οι αγορές αναζητούν σήματα κατά πόσον αυτή η "εμπορική ανακωχή" σημαίνει την αρχή για μια "εμπορική ειρήνη".

Ποια αμερικανικά προϊόντα θα βρεθούν στο στόχαστρο της ΕΕ αν ναυαγήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με Τραμπ

Από το πετρέλαιο μέχρι τα αυτοκίνητα και τη σόγια, μια σειρά αγαθών μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με νέους δασμούς.

Αγορά rent a car: Αυξημένος ανταγωνισμός και πίεση στα περιθώρια κέρδους

Παρά τη σταθερή ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και την αυξημένη ζήτηση, η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις.

Ακριβότερη η Βουλιαγμένη από Μαλδίβες και Μαυρίκιο

Μοιάζει απίστευτο αλλά η διαμονή στα θέρετρα της αθηναϊκής Ριβιέρας Four Seasons Astir Palace και One&Only κοστίζει παραπάνω από ότι στις ίδιες αλυσίδες στις δύο σμαραγδένιες τοποθεσίες.