Μιχάλης Τσαμάζ: Η τελευταία πράξη μιας χρυσής εποχής management στον ΟΤΕ

Μιχάλης Τσαμάζ: Η τελευταία πράξη μιας χρυσής εποχής management στον ΟΤΕ

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Όταν το 2001 ο Μιχάλης Τσαμάζ περνούσε το κατώφλι του Μεγάρου του ΟΤΕ, σίγουρα ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη διαδρομή, που θα ακολουθούσε με αποκορύφωμα την παραμονή του στην ηγεσία του ομίλου για περισσότερο από μια δεκαετία. Με τον οργανισμό τότε να απέχει έτη φωτός σε σχέση με τη σημερινή του σύγχρονη εικόνα, η συμβολή του κ. Τσαμάζ στο να ολοκληρωθεί με επιτυχία το επίπονο εγχείρημα, που μεσολάβησε για τον μετασχηματισμό της επιχείρησης, κρίνεται κάτι παραπάνω από καταλυτική. 

Και μπορεί σήμερα να μιλάμε για έναν όμιλο, ο οποίος στηρίζεται σε υγιείς βάσεις και οδηγεί τις εξελίξεις στον εγχώριο κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ωστόσο τίποτα από αυτά δεν ήταν δεδομένο όταν ο οργανισμός το 2008 κλήθηκε να αφήσει για πάντα πίσω του παθογένειες του παρελθόντος ως πρώην κρατικό μονοπώλιο, και να χαράξει μια νέα πορεία μετά την ιδιωτικοποίησή του και την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου από τον γερμανικό όμιλο Deutsche Telekom. 

Το όραμα του Μ. Τσαμάζ για τον ΟΤΕ 

Ο Μιχάλης Τσαμάζ ηγήθηκε ουσιαστικά αυτής της μετάβασης, καθώς ανέλαβε τα ηνία του ΟΤΕ το 2011 διαδεχόμενος τον Παναγή Βουρλούμη. Από την πρώτη μέρα που τέθηκε επικεφαλής μέχρι σήμερα παρέμεινε προσηλωμένος αρχικά στην εξυγίανση των οικονομικών και μετέπειτα στη διατήρηση θετικών επιδόσεων, ενώ παράλληλα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το πολυετές και εκτεταμένο σχέδιο επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, κινητής νέας γενιάς, υπηρεσιών πληροφορικής και συνδρομητικής τηλεόρασης, το οποίο εκσυγχρόνισε τις υποδομές της χώρας και συνέβαλε στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. 

Αλλά πάνω από όλα κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός ξένου πολυεθνικού ομίλου μετά την ένταξη του ΟΤΕ κάτω από την ομπρέλα της Deutsche Telekom, ακολουθώντας με σχεδόν γερμανική πειθαρχία τις αυστηρές προδιαγραφές και τις πιο πολύπλοκες διαδικασίες, που συνοδεύουν συνήθως έναν μεγαλύτερο οργανισμό. Το 2011, στο πρώτο του μήνυμα προς τους μετόχους της εταιρείας είχε, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης: είτε παίζεις άμυνα και ελπίζεις για το καλύτερο, είτε αντιμετωπίζεις την κρίση ως ευκαιρία, καταλήγεις σε μια συγκεκριμένη στρατηγική και βγαίνεις στην επίθεση". 

Τους έπεισε να πιστέψουν στο όραμά του να αλλάξει πλήρως την εταιρεία και να βγει στην επίθεση σε μια δύσκολη εποχή όχι μόνο για τον οργανισμό αλλά και για την ίδια τη χώρα, η οποία βρισκόταν στον προθάλαμο της οικονομικής κρίσης. 

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία τον κατέστησαν έναν από τους πιο πετυχημένους manager των τελευταίων ετών στο εγχώριο επιχειρείν, ανεβάζοντας παράλληλα τον πήχη για τον διάδοχό του Κώστα Νεμπή, ο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη μετά τη λήξη της θητείας του κ. Τσαμάζ το προσεχές καλοκαίρι.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.

Bitloops: Σήκωσε 1 εκατ. ευρώ η startup που λύνει τις αδυναμίες του design-to-code με AI

Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors.

Ελαιόλαδο: Στα 300-600 εκατ. ετησίως ο μαύρος τζίρος του πράσινου χρυσού

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι.

ΦΑΓΕ: Η ολλανδική κρίση αζώτου, οι αντιδικίες στην Ελλάδα και οι "χρυσές" εξαγωγές

Τα κέρδη ρεκόρ και πώς η ΦΑΓΕ έχασε 8 χρόνια στην κούρσα για ανάπτυξη ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

Μοτοδυναμική: Ποντάρει στην ηλεκτροκίνηση και φέρνει νέα κινεζική μάρκα αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο ξεκινά η εμπορική διάθεση των μοντέλων της NIO – Τι είπε η διοίκηση του ομίλου στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δύο γυναίκες, ένα κρασί, μηδέν αλκοόλ – η ιστορία του αφρώδους Οίνου French Bloom

Η Maggie Frerejean-Taittinger, συν-ιδρύτρια της εταιρίας French Bloom, που ήδη έχει εξασφαλίσει στρατηγική επένδυση από την LVMH, εξηγεί στο Forbes Greece πώς μια startup έκανε το αδύνατο δημιουργώντας ένα super-premium αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ.