Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Στην περαιτέρω ανάπτυξή της στη ναυτιλία, και δη στην ελληνική, στοχεύει η Amphitrite, μια γαλλική startup με ελληνικό… DNA, αφού ο ένας εκ των τριών ιδρυτών της είναι Έλληνας.
Η τεχνολογία της Amphitrite συνδυάζει πολλαπλά δορυφορικά και in situ δεδομένα, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την παροχή αξιόπιστων και υψηλής ανάλυσης δεδομένων για ωκεανούς, με στόχο τη λήψη σωστών αποφάσεων στη θάλασσα.

Παράλληλα με τη ναυτιλία, η εταιρεία προσφέρει δεδομένα και εργαλεία για διάφορες άλλες εφαρμογές, έχοντας συνεργασίες στον τομέα της Άμυνας στη Γαλλία, αλλά και με την "The Ocean Cleanup”- μια ολλανδική ΜΚΟ που ασχολείται με τη συλλογή του πλαστικού στον Ειρηνικό ωκεανό.
Η έδρα της Amphitrite βρίσκεται στη Γαλλία, ενώ η ομάδα της αποτελείται από δέκα άτομα.
Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο Ευάγγελος Μόσχος, ο Έλληνας co-founder της Amphitrite, οι αγορές στις οποίες επικεντρώνεται η startup είναι η Γαλλία, η Σιγκαπούρη, η Ελλάδα και η Γερμανία.

Από τη Γερμανία, εξάλλου, προέρχεται και ο βασικός επενδυτής της εταιρείας, η Atlantic Labs. Η Amphitrite άντλησε πρόσφατα 1,2 εκατ. ευρώ -κεφάλαια που, όπως αναφέρει ο κ. Μόσχος, θα αξιοποιηθούν κυρίως στο κομμάτι του business development. "Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στη ναυτιλία, δεν αρκεί να έχουμε ένα καλό R&D ή να δημιουργούμε τα σωστά εργαλεία. Πρέπει επίσης να βρισκόμαστε στην αγορά, να μπορούμε να επικοινωνούμε με τις εταιρείες”.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία θέλει να δημιουργήσει κι άλλα εργαλεία που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηστών, αλλά και να επεκταθεί περαιτέρω στο εξωτερικό, ξεκινώντας από τη Σιγκαπούρη.
Πώς δημιουργήθηκε
Η Amphitrite αποτελεί spinoff της γαλλικής σχολής μηχανικών École Polytechnique. Δουλεύοντας στο κομμάτι της επιχειρησιακής ωκεανογραφίας, η καθημερινότητα των ιδρυτών της Amphitrite ήταν να χρησιμοποιούν πολλά και διαφορετικά δεδομένα από δορυφόρους, αλλά και μετρήσεις επί της θαλάσσης (in situ measurements), με διάφορα μηχανήματα-εργαλεία ή και αυτόνομα οχήματα. "Συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να έχουμε μια πολύ ακριβή πληροφορία για διάφορες μεταβλητές του ωκεανού”, εξηγεί ο κ. Μόσχος.
Οι χρήστες των δεδομένων αυτών, προερχόμενοι κυρίως από τους τομείς της άμυνας και της ναυτιλίας, χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα μοντέλα ρευστομηχανικής που αναλύουν την κίνηση των ωκεανών σε πολύ μεγάλη κλίματα. Ωστόσο, επειδή αυτά τα μοντέλα αποτελούν ουσιαστικά προσομοιώσεις, το αποτέλεσμά τους είναι αμφίβολο όταν έχουμε να κάνουμε με επιχειρήσεις. "Εμείς είδαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθεί αυτή η πληροφορία με την πληροφορία που λαμβάνουμε από δορυφόρο. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι πλέον έχουμε μοντέλα ΑΙ, τα οποία μας επιτρέπουν να συνδυάζουμε πολλές πηγές με αυτόματο τρόπο, για παράδειγμα πολλές εικόνες από δορυφόρο, μπορούμε πλέον να έχουμε μια πολύ ακριβή πληροφορία”, συνεχίζει ο Έλληνας co-founder της Amphitrite.
Αρχικά, η ομάδα δούλευε πολύ στον τομέα της άμυνας και σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, αργότερα, ωστόσο, επεκτάθηκε και στη ναυτιλία. "Όταν δημιουργήσαμε την εταιρεία, αρχίσαμε να βλέπουμε ότι πέρα από τους τομείς τους περιβάλλοντος και της άμυνας, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη ναυτιλία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία απανθρακοποίησης”.
Η ναυτιλία εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το weather rooting, με στόχο την αποφυγή των καταιγίδων, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο το πλήρωμα, το φορτίο, αλλά και το ίδιο το πλοίο. Πλέον, μέσω αυτών των δορυφορικών δεδομένων πολύ υψηλής ανάλυσης, μπορεί να οριστεί η διαδρομή πλεύσης ενός πλοίου σε πολύ μικρότερη κλίμακα. "Δηλαδή πλέον δεν μιλάμε μόνο για το εάν θα διασχίσουμε τον Ατλαντικό από τον βόρειο ή τον νότιο δρόμο για να αποφύγουμε την καταιγίδα, αλλά για λίγα ναυτιλιακά μίλια διαφοράς, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα τοπικά ρεύματα. Για να μπορούμε να γνωρίζουμε τα τοπικά ρεύματα σε μια τέτοια ανάλυση, δεν μπορούμε να βασιστούμε στα παλιά μοντέλα, αλλά πρέπει να δούμε την εικόνα του δορυφόρου”, επισημαίνει ο κ. Μόσχος.
Οπότε, η Amphitrite ανάπτυξε σιγά-σιγά όχι μόνο δεδομένα αλλά και εργαλεία για τη ναυτιλία, διαθέτοντας το προϊόν Ocean Bulletin σε ναυτιλιακές εταιρείες.
"Η απανθρακοποίηση δεν θα προέλθει από μία μόνο λύση, αλλά από έναν συνδυασμό λύσεων. Η ιδιαιτερότητα της δικής μας λύσης είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα. Και αυτό κοιτάμε, πώς θα δημιουργήσουμε συνεργασίες με ναυτιλιακές εταιρείες, ώστε να το κάνουμε αυτό πράξη”, καταλήγει ο κ. Μόσχος.