Γαλαξίας: Σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην περιφέρεια

Γαλαξίας: Σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην περιφέρεια

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr οι συζητήσεις μεταξύ της Πέντε Α.Ε. του ομίλου που έχει την αλυσίδα καταστημάτων Γαλαξίας και της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου στα Ιωάννινα, με αντικείμενο την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Επιδίωξη του Γαλαξία είναι η περαιτέρω επέκτασή του στη συγκεκριμένη περιοχή, εξαγοράζοντας την Παπαγεωργίου, κάτι που εκτός απροόπτου θα συμβεί το προσεχές χρονικό διάστημα. 

Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2020 η αλυσίδα Γαλαξίας είχε προχωρήσει στην εξαγορά της μικρομεσαίας αλυσίδας ‘OLLA’, η οποία είχε παρουσία κυρίως στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στα Ιωάννινα. Σημειώνεται ότι η περιοχή των Ιωαννίνων αποτελεί στόχο και άλλων μεγάλων αλυσίδων, μεταξύ των οποίων ο Σκλαβενίτης, ο οποίος το 2022 είχε αποκτήσει τα 9 από τα 11 καταστήματα της επίσης τοπικής αλυσίδας, SEP Markets. 

Το 2023 ο κύκλος εργασιών για τον Γαλαξία στο τέλος της χρήσης 1/1-31/12/2023 ανήλθε στο ποσό των 535,6 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 4,31% σε σχέση με τα 513,5 εκατ. ευρώ του 2022. Τα καθαρά κέρδη της αλυσίδας ενισχύθηκαν κατά 8,52% το 2023, στα 13,68 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης που ανήλθαν στο ποσό των 12,61 εκατ. ευρώ.
Η αλυσίδα στο τέλος του 2023 παρουσίασε συσσωρευμένα κέρδη ύψους 63,4 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το σύνολο της καθαρής θέσης της στα 204,88 εκατ. ευρώ, από 197,4 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος της χρήσης του 2022.

Γαλαξίας: 168 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την πορεία του 2024 εκτιμάται ότι το ίδιο ποσό ήταν οριακά μειωμένο σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό. Διατηρεί συνολικά 168 καταστήματα στο σύνολο της Επικράτειας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι ιδιόκτητα κατά την πάγια τακτική της Γαλαξίας να επενδύει σε ακίνητη περιουσία. Ειδικότερα, στη στρατηγική της επιχείρησης είναι κατά κύριο λόγο η απόκτηση ακινήτων και κατά περίπτωση η ανέγερση νέων καταστημάτων εκ θεμελίων, γεγονός που έρχεται σε ορισμένες των περιπτώσεων και ως αντιστάθμισμα σε απόπειρες εξαγορών μικρότερων αλυσίδων, οι οποίες δεν ευοδώθηκαν ιδίως στη δυτική Ελλάδα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Παπαγεωργίου

Σε ό,τι αφορά της οικονομικές επιδόσεις της Παπαγεωργίου, το 2023 ο κύκλος εργασιών της ήταν 14,73 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 15,33 εκατομμύρια ευρώ με καθαρές ζημίες 548,81 χιλιάδες ευρώ, έναντι 295,73 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα στις δύο χρήσεις. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση των Ιωαννίνων διατηρεί αυτή τη στιγμή έξι καταστήματα στο νομό. 

Η πορεία της Γαλαξίας στο χρόνο

Η επωνυμία ΠΕΝΤΕ A.E. έχει το δικό της συμβολισμό. Πέντε φίλοι με ετερόκλητα επαγγελματικά ενδιαφέροντα διέθεσαν τις οικονομίες τους για να ανοίξουν ένα μικρό κατάστημα. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, η ονοματοδοσία της επιχείρησης ταυτίστηκε με την κοινή προσπάθεια αυτών των πέντε ανθρώπων. Η αρχική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1971, ονομάστηκε ΠΕΝΤΕ Ε.Π.Ε. και το κεφάλαιο που απαιτήθηκε για τη δημιουργία της ήταν 300.000 δραχμές. Το πρώτο κατάστημα λιανικής με καλλυντικά και απορρυπαντικά στα Κάτω Πατήσια ξεκίνησε να λειτουργεί. Ενδεχομένως τίποτα δεν προμήνυε ότι το μαγαζί των 60 τετραγωνικών, θα εξελισσόταν σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ελλάδας. 

Επικεφαλής της ιδρυτικής ομάδας τέθηκε ο Βασίλης Χειμωνίδης από το Κιλκίς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2008, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του. Με οικονομικές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακά στη Σουηδία και στη Μεγάλη Βρετανία, ο Χειμωνίδης διέθετε την πυγμή, τη διάθεση και τη θεωρητική κατάρτιση για να κατευθύνει το εγχείρημα.

Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η ΠΕΝΤΕ Ε.Π.Ε. λειτούργησε με την άμισθη συμβολή των αρχικών της μετόχων, στην ομάδα των οποίων προστέθηκαν στη συνέχεια και άλλοι συνεργάτες. Στη φιλοσοφία της επιχείρησης κυριάρχησε η ένταξη στο μετοχικό σχήμα και των υπαλλήλων της, οι οποίοι είχαν να επιδείξουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Αρκετοί από αυτούς έγιναν μέτοχοι από το 1982 και ύστερα, αποκτώντας μερίδιο στα κέρδη, ενώ η εταιρεία απέκτησε αμιγώς πολυμετοχικό χαρακτήρα.

Η νομική και δομική σύσταση της επιχείρησης άλλαξε το 1982 και η Ε.Π.Ε. μετεξελίχθηκε σε ανώνυμη εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη και τη λειτουργία σούπερ μάρκετ.

Περισσότερα από Forbes

Όμιλος Σαράντη: Το αμερικάνικο όνειρο ζει το Carroten – Πού επενδύει 40 εκατ. ευρώ ο όμιλος

Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο – Σε εξέλιξη επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ.

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ: Νέα εποχή με 4 πυλώνες ανάπτυξης

Νέα κεφάλαια στο "βιβλίο" της πολυετούς της ιστορίας είναι έτοιμη να γράψει η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, µία από τις πιο ιστορικές ελληνικές εταιρείες στον χώρο της αυτοκίνησης.

Γιατί οι τράπεζες βλέπουν την αγορά της Κύπρου ως προέκταση και πύλη εισόδου προς ανατολάς

Τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες επενδύουν ήδη στην Κύπρο συνολικά ποσά που ξεπερνούν τα 1,9 δισ. ευρώ.

Ο Μασκ ξεμένει από ιδέες για να σώσει την Tesla

Τα προβλήματα της Tesla δεν θα λυθούν σύντομα, ακόμη και αν ο Μασκ γίνει ο πιο δραστήριος CEO.

Τερκενλής: Από τη Θεσσαλονίκη στις διεθνείς αγορές με όχημα το ελληνικό τσουρέκι

Η ιστορία επιτυχίας της ελληνικής εταιρείας, η μετάβαση στη δεύτερη γενιά, η επέκταση του δικτύου, η οικονομική πορεία και τα επενδυτικά πλάνα.

Intel: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το β' τρίμηνο

Η μετοχή υποχώρησε άνω του 7% στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Brainomix: Η startup με ελληνικές ρίζες που αλλάζει τα δεδομένα στη φροντίδα των εγκεφαλικών

Η εταιρεία με Έλληνα συν-ιδρυτή άντλησε πρόσφατα $18 εκατ. σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series C.

Η αμερικανική Lyft αποκτά έναντι 175 εκατ. ευρώ την FreeNow, που είχε εξαγοράσει το ελληνικό TaxiBeat

Δυναμική είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά για την ανταγωνίστρια της Uber.

Cash cow η Ελλάδα για τη Zara – Το νέο μοντέλο καταστημάτων

Πού ανοίγει και πού κλείνει καταστήματα ο ισπανικός κολοσσός Inditex.