Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

Σε μια χρονιά που τόσο η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, όσο και οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων κατέρρευσαν, οι φιλανθρωπικές δωρεές από τους πλέον γενναιόδωρους φιλάνθρωπους της χώρας κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι 25 μεγαλύτεροι δωρητές της χώρας είχαν δωρίσει 196 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής τους μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Αυτό το ποσό είναι υψηλότερο από 169 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από έναν χρόνο, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης προσφοράς από αυτούς τους μεγάλους χορηγούς, αλλά και ορισμένων νέων πληροφοριών. Το άλμα των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην προσφορά το περασμένο έτος ξεπέρασε μάλιστα την αύξηση των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπολογίσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια και ήταν υπερδιπλάσιο από το άθροισμα που έδωσαν οι 25 κορυφαίοι το 2018.

Η αύξηση της προσφοράς έρχεται σε μια εποχή που οι περιουσίες έχουν μειωθεί. Αυτοί οι 25 φιλάνθρωποι έχουν αθροιστική περιουσία 936 δισεκατομμυρίων δολαρίων — 164 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από ό,τι πριν από έναν χρόνο, μια πτώση 15%. Δεκαέξι από αυτούς έχουν υπογράψει το The Giving Pledge, υποσχόμενοι να δωρίσουν τουλάχιστον τη μισή περιουσία τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους ή αφού πεθάνουν. Οι περισσότεροι έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να επιτύχουν τον συγκεκριμένο στόχο. Τρεις τα έχουν ήδη καταφέρει: ειναι οι Chuck Feeney, T. Denny Sanford και George Soros (ο Soros δεν έχει υπογράψει το Giving Pledge, αλλά έχει χαρίσει πάνω από τη μισή περιουσία του).

Ο Warren Buffett βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των δωρητών για άλλη μια φορά, όπως υπολογίζεται με βάση το συνολικό ποσό που δωρίστηκε. Παραδίδει μετοχές της Berkshire Hathaway αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως εδώ και 17 χρόνια – και συνέχισε αυτή την παράδοση τον περασμένο Ιούνιο. Υπολογίζουμε ότι έχει δωρίσει 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά στη διάρκεια της ζωής του. Το τελευταίο ποσό είναι σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από το αντίστοιχο των Bill Gates και Melinda French Gates. Ο Bill χάρισε 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Gates τον Ιούλιο του 2022 – πολύ περισσότερα από το δώρο μετοχών του Buffett 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ίδρυμα πέρυσι. Ωστόσο, για αυτήν τη λίστα, το Forbes μετράει τις συνεισφορές που καταβάλλονται από αυτά τα ιδρύματα και όχι τα "δώρα" που γίνονται σε αυτά.

Δύο νεοφερμένοι εντάχθηκαν στη λίστα των 25 κορυφαίων χορηγών φέτος: ο συνιδρυτής της Google, Sergey Brin και ο μεγιστάνας των hedge fund Ken Griffin, που έχουν δωρίσει 2,55 δισεκατομμύρια δολάρια και 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Τον Δεκέμβριο, το Forbes έλαβε γνώση ότι ο Brin είχε δωρίσει αθόρυβα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα για την έρευνα κατά της νόσου του Πάρκινσον, καθιστώντας τον εαυτό του τον μεγαλύτερο μεμονωμένο χορηγό βοήθειας γι’ αυτήν την ασθένεια και έναν από τους λίγους ζωντανούς ανθρώπους που έχουν διαθέσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για μια συγκεκριμένη ασθένεια. Ο Brin κάνει επίσης δωρεές σχετικές με την κλιματική αλλαγή και την αειφορία, συμπεριλαμβανομένης της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης την οποία λάνσαρε στα τέλη του 2021, με την ονομασία Climate Imperative, καθώς και για την καταπολέμηση της φτώχειας και την οικονομική κινητικότητα. Ο Griffin, ο οποίος υποσχέθηκε 150 εκατομμύρια δολάρια στο Χάρβαρντ το 2014 ως χρηματο-οικονομική βοήθεια, αύξησε τις προσφορές του τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς 130 εκατομμυρίων δολαρίων σε 40 μη κερδοσκοπικές ομάδες στο Σικάγο τον Ιούνιο, τον ίδιο μήνα που ανακοίνωσε ότι θα μετακομίσει στο Μαϊάμι. Αυτοί οι δύο νεοφερμένοι αντικαθιστούν τον Julian Robertson Jr., ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο του 2022, και τον Leonard Lauder, ο οποίος έχασε τη θέση του στη λίστα λόγω μείωσης του ποσού.

Η MacKenzie Scott, μυθιστοριογράφος και πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos, συνέχισε να δίνει χρήματα σε μεγάλο αριθμό ομάδων με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς. Το 2022 ανακοίνωσε ότι είχε δωρίσει 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 800 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε διάστημα 17 μηνών από τον Ιούνιο του 2021. Σε λιγότερο από τρία χρόνια έχει χαρίσει συνολικά 14,43 δισεκατομμύρια δολάρια – περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο  πλην των  Buffett, Bill Gates-Melinda French Gates και George Soros – όλοι τους ασχολούνται με αυτό 15 με 20 χρόνια ή και περισσότερο. Τον Δεκέμβριο, η Scott δημοσίευσε όλες τις επιχορηγήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε έναν ιστότοπο με δυνατότητα αναζήτησης που ονομάζεται Yield Giving.

Η Scott είναι μέρος μιας τάσης μεταξύ δισεκατομμυριούχων φιλάνθρωπων που εργάζονται ώστε να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τη φιλανθρωπική προσφορά τους. Το Chan Zuckerberg Initiative του Mark Zuckerberg και της Priscilla Chan, το Ballmer Group των Steve και Connie Ballmer, το Open Society Network του George Soros, το Omidyar Network του Pierre και της Pam Omidyar, το Arnold Ventures των Laura και John Arnold και το Ίδρυμα Gates δημοσιεύουν ορισμένες ή όλες τις επιχορηγήσεις τους στο Διαδίκτυο – οι καταχωρίσεις δεν ενημερώνονται πάντα άμεσα με τις πιο πρόσφατες επιχορηγήσεις του έτους. Ορισμένα από αυτά παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με την περιοχή της προσφοράς και την περίοδο χορήγησης του δώρου.

Οι υπολογισμοί μας λαμβάνουν υπ’ όψη τη συνολική προσφορά των Αμερικανών κατά τη διάρκεια της ζωής τους, που υπολογίζεται σε δολάρια που δίνονται σε φιλανθρωπικούς αποδέκτες - με άλλα λόγια, δεν συμπεριλαμβάνουμε τα χρήματα που είναι σταθμευμένα σε ένα ίδρυμα που δεν έχει ακόμη κάνει καλό σε κάποιον. Για τον σκοπό αυτό, δεν περιλαμβάνουμε επίσης τα δώρα που έχουν δεσμευτεί αλλά δεν έχουν ακόμη πληρωθεί ή τα χρήματα που δίνονται σε funds που υποστηρίζονται από δωρητές - αδιαφανείς, φορολογικά προνομιούχους λογαριασμούς που δεν έχουν απαιτήσεις αποκάλυψης ή διανομής - εκτός εάν ο δωρητής κοινοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με επιχορηγήσεις που πράγματι καταβλήθηκαν από τέτοιους φορείς. Αυτή είναι μια λίστα με άτομα και ζευγάρια που είναι πολίτες των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, αποκλείσαμε εκτεταμένες οικογένειες όπως οι Waltons, ελέγχοντες μετόχους της Walmart και μεγάλους δωρητές όπως ο Hansjoerg Wyss, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ αλλά είναι πολίτης Ελβετίας. Επίσης, δεν αναφέρουμε άτομα που έχουν πεθάνει. Τα στοιχεία για την ατομική περιουσία ενός εκάστου είναι επικαιροποιημένα έως τις 19 Ιανουαρίου 2023.

1. Warren Buffett
Πηγή πλούτου: Berkshire Hathaway
Καθαρή περιουσία: 106 δισεκατομμύρια δολάρια
Τομείς: Υγεία, ανακούφιση της φτώχειας
Προσφορά ζωής: 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + 5,4 δισεκατομμύρια δολ.

2. Bill Gates & Melinda French Gates
Πηγή πλούτου: Microsoft, επενδύσεις
Καθαρή περιουσία: 102 δισεκατομμύρια δολάρια, 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Τομείς: Υγεία, ανακούφιση της φτώχειας
Προσφορά ζωής: 38,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + 5 δισεκατομμύρια δολ.

3. George Soros
Πηγή πλούτου: Hedge funds
Καθαρή περιουσία: 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια
Τομείς: Δημοκρατία, εκπαίδευση, ανθρώπινα δικαιώματα
Προσφορά ζωής: 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + 300 εκατομμύρια δολ.

4. MacKenzie Scott
Πηγή πλούτου: Amazon.com
Καθαρή περιουσία: 27,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Τομείς: Οικονομική, φυλετική και ανισότητα των φύλων
Προσφορά ζωής: 14,43 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + 5,82 δισεκατομμύρια δολ.

5. Michael Bloomberg
Πηγή πλούτου: Bloomberg LP
Καθαρή περιουσία: 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Τομείς: Κλιματική αλλαγή, υγεία, εκπαίδευση
Προσφορά ζωής: 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + 1,7 δισεκατομμύρια δολ.

6. Charles "Chuck” Feeney
Πηγή πλούτου: Duty Free Shoppers
Καθαρή περιουσία: Κάτω από 2 εκατομμύρια δολάρια
Τομείς: Επιστήμη, ανθρώπινα δικαιώματα, νεολαία
Προσφορά ζωής: 8 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: καμία

7. Gordon & Betty Moore
Πηγή πλούτου: Intel
Καθαρή περιουσία: 7 δισεκατομμύρια δολάρια
Τομείς: Επιστήμη, περιβάλλον, Περιοχή κόλπου
Προσφορά ζωής: 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: 300 εκατομμύρια δολ.

8. Mark Zuckerberg & Priscilla Chan
Πηγή πλούτου: Facebook
Καθαρή περιουσία: 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Τομείς: Επιστήμη, εκπαίδευση, ποινική δικαιοσύνη
Προσφορά ζωής: 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + 900 εκατομμύρια δολ.

9. Phil & Penny Knight
Πηγή πλούτου: Nike
Καθαρή περιουσία: 47,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Τομείς: Εκπαίδευση
Προσφορά ζωής: 3,37 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + 270 εκατομμύρια δολ.

10. Jeff Bezos
Πηγή πλούτου: Amazon
Καθαρή περιουσία: 116,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Τομείς: Περιβάλλον, εκπαίδευση
Προσφορά ζωής: 2,79 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + 690 εκατομμύρια δολ.

Περισσότερα από Forbes

Επενδύσεις σε μετοχές αξίας: Γιατί η στρατηγική του Buffett μπορεί να μην αποδίδει πια

Η παρακμή της παραδοσιακής επένδυσης στην αξία και οι νέοι καταλύτες.

Η "λίστα του Μίδα" με τους κορυφαίους Venture Capitalists στον κόσμο

Αλλαγή φρουράς στην κορυφή της λίστας όπου επέστρεψε ο επενδυτής Alfred Lin.

Οι 10 πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο για το 2024

Η "Βασίλισσα της Ευρώπης" διατήρησε τα σκήπτρα για τρίτη χρονιά. Έξι αγγλικές ομάδες στη 10άδα.

Η επενδυτική σοφία του Buffet για το 2024: "Η ψυχολογία μετράει όσο και τα χρηματοοικονομικά"

Το "Μαντείο της Ομάχα" εξηγεί πώς η ψυχολογία επηρεάζει τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Berkshire.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο για το 2024 - 5ος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Το top-10 κέρδισε συνολικά περίπου 1,38 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, καταρρίπτοντας κατά 24% το περσινό ρεκόρ των 1,11 δισ. δολαρίων.

Γιατί ο Buffett "ξεφορτώνεται" 13% της Apple πριν την επαναγορά-"μαμούθ" μετοχών $110 δισ.

Τα αμφιλεγόμενα μηνύματα του μεγιστάνα επενδυτή για τη μετοχή της Apple.

Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ανά πολιτεία

Στην Καλιφόρνια οι περισσότεροι μεγιστάνες.

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο τον Μάιο του 2024

Ο Elon Musk ανεβαίνει μια θέση, όντας όμως δεύτερος, ενώ ο Bill Gates... "βυθίστηκε".

Η λίστα των πόλεων με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

Σε δέκα μόνο πόλεις κατοικεί σχεδόν το ένα τέταρτο των δισεκατομμυριούχων του κόσμου.

Λίστα ESG: Οι 100 ελληνικές εταιρείες που ξεχωρίζουν

Τα τελευταία χρόνια δίνεται µια αυξανόµενη έµφαση στα θέµατα ESG στη διαδικασία λήψης εταιρικών αποφάσεων. Ως αποτέλεσµα, οι εταιρείες καλούνται ολοένα και περισσότερο να αποκαλύπτουν τις δραστηριότητές τους στο ESG και τις πρωτοβουλίες βιωσιµότητας σε όλους τους ενδιαφερόµενους. Ποιες είναι οι επιδόσεις των 100 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων βάσει τζίρου ως προς το επίπεδο διαφάνειας σε θέματα ESG.

Οι ελληνικές παρουσίες στην ευρωπαϊκή λίστα των "κάτω των 30"

Οι Τζακ Ζαμπακίδης, Αντωνία Αγάπη Ποντίκη και Έλενα Μιχαήλ ξεχώρισαν στο εμπόριο, στην ιατρική έρευνα και το κοινωνικό τους έργο στην ευρωπαϊκή τάξη των "κάτω των 30".

Αυτή είναι η "τάξη" των Ευρωπαίων "κάτω των 30" για το 2024

Στο ευρωπαϊκό τοπίο του 2024, ένα είναι σαφές: η επιρροή και η δύναμη των νέων δεν ήταν ποτέ πιο μεγάλη.