Οι επενδύσεις με τις υψηλότερες και χαμηλότερες επιδόσεις το 2023

Οι επενδύσεις με τις υψηλότερες και χαμηλότερες επιδόσεις το 2023

Του Jonathan Ponciano

Ο ενθουσιασμός για το ενδεχόμενο η Federal Reserve να βάλει τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος τροφοδότησε ένα εντυπωσιακό ράλι για τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία που σημείωσαν βαριές απώλειες το 2022. Έτσι, το Bitcoin και οι τεχνολογικοί κολοσσοί αναδεικνύονται εκ νέου σε οδηγούς της αγοράς, ακόμη και αν ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η τάση δεν θα έχει διάρκεια.

Αφού βυθίστηκε άνω του 60% πέρυσι, η τιμή του Bitcoin έχει εκτοξευθεί κατά 83% από την αρχή του έτους, με το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα να σημειώνει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που παρακολουθούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Ο ντόρος που δημιούργησε το αίτημα της BlackRock να εκδώσει ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο σε Bitcoin έδωσε ώθηση στο ψηφιακό νόμισμα για να καταγράψει ένα θηριώδες ράλι, ενώ ευνοήθηκε και από τη μείωση του πληθωρισμού στα χαμηλότερα του επίπεδα από τις αρχές του 2021, αναζωπυρώνοντας στους επενδυτές την ελπίδα ότι η Fed θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων (όντως έκανε ανάπαυλα) και ίσως αργότερα εντός του έτους να μειώσει τα επιτόκια για να αποφύγει την ύφεση.

Το σενάριο των χαμηλότερων επιτοκίων έχει ωθήσει ανοδικά μια ομάδα μετοχών ανάπτυξης, με τον κλάδο της πληροφορικής, τον Nasdaq 100 και τον δείκτη Russell 1000 Growth Index (όλοι τους περιλαμβάνουν την Apple, τη Microsoft και την Nvidia) να προσθέτουν 40%, 38% και 27% αντίστοιχα.

Ακόμα και αν προσαρμοστούν στο κακό σενάριο, με τη χρήση του δείκτη Sharpe, ο οποίος διαιρεί την απόδοση μιας επένδυσης με μια τιμή μεταβλητότητας, ο τομέας της πληροφορικής, ο Nasdaq 100, ο δείκτης Russell 1000 Growth και το Bitcoin παραμένουν στην κορυφή των περιουσιακών στοιχείων, με υπεραπόδοση έναντι του S&P 500, ο οποίος έχει ενισχυθεί κατά 14% από την αρχή του έτους μετά την κατρακύλα της τάξης του 20% το 2022.

Στον αντίποδα, οι μετοχές πετρελαίου και ενέργειας –που εκτοξεύτηκαν, καθώς η οικονομία ανέκαμψε μετά την κρίση της πανδημίας– αποτελούν τα περιουσιακά στοιχεία με τις χειρότερες αποδόσεις του έτους, με πτώση 12% και 9% αντίστοιχα, καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου προειδοποιούν ότι οι ανησυχίες για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσαν να πλήξουν τη ζήτηση για πετρέλαιο στο β’ εξάμηνο του έτους. 

Το επενδυτικό κλίμα έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, επισήμανε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Michael Wilson, σε πρόσφατο σημείωμά του, περιγράφοντας τις μεγάλες μεταπτώσεις της αγοράς –από τη μεγάλη βουτιά του 2022 έως το ράλι του α’ εξαμήνου- ως μετάβαση από τον "φόβο στην απληστία".

Τα περιουσιακά στοιχεία με τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή του 2023: 

Bitcoin  +80%
Πληροφορική  +40%
Nasdaq 100  +38%
Υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών  +36%
Καταναλωτικά αγαθά  +31%
Russell 1000 Growth  +27%

Τα περιουσιακά στοιχεία με τις χειρότερες επιδόσεις από την αρχή του 2023: 

Πετρέλαιο   -12%
Ενέργεια  -9%
Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας  -5%
Χρηματοοικονομικά  -3%
Υγεία  -2%
Real Estate  αμετάβλητο

Οι αγορές κατέρρευσαν πέρυσι, καθώς η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων έδινε έρεισμα στις ανησυχίες ότι η οικονομία θα παραπαίει – αλλά η ύφεση που προέβλεπαν πολλοί αναλυτές δεν έχει εμφανιστεί. Στην πραγματικότητα, ο τελευταίος γύρος εταιρικών αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι εταιρείες ήταν εξαιρετικά ανθεκτικές παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και πολλές από αυτές ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Ο μέσος όρος των εσόδων αυξήθηκε κατά 4% το α’ τρίμηνο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αύξηση κάτω του 2%. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημάδια αδυναμίας. Η εξασθένηση των δημοσιονομικών, η μείωση της ρευστότητας και ο αντίκτυπος του πληθωρισμού που υποχωρεί ταχύτερα του αναμενομένου καθιστούν τους αναλυτές της Morgan Stanley επιφυλακτικούς απέναντι στο πρόσφατο ράλι της αγοράς.

Προειδοποιητικό σήμα αποτελεί η τιμή των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης του S&P 500 που έχει ενισχυθεί μόλις κατά 3% φέτος, πολύ χαμηλότερα από τη συνολική απόδοση του δείκτη, καθώς τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple και η Microsoft οδηγούν τα κέρδη. "Η πιο ανησυχητική απόκλιση παραμένει στον Nasdaq, τον πιο ισχυρό δείκτη", σημειώνει ο Wilson, τονίζοντας το ποσοστό των μετοχών που υπεραποδίδουν έναντι του ευρύτερου δείκτη βρίσκεται σε ένα από τα πιο ακραία επίπεδα της ιστορίας του. "Αν αυτό το ράλι της bear market είναι στην πραγματικότητα μια νέα bull market, αυτό θα πρέπει να αλλάξει".

Περισσότερα από Forbes

Οι οικονομικές προκλήσεις για τον νέο Πάπα

Ο επόμενος Ποντίφικας δεν θα πρέπει να είναι μόνο θρησκευτικός ηγέτης, αλλά να έχει και δεξιότητες...CEO.

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα φεύγει από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Ο βραχυπρόθεσμος πανικός "αγγίζει" ιστορικά επίπεδα.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου δεν είναι τυχαία – και θα έχει συνέπειες

Σε δύσκολη θέση οι κεντρικές τράπεζες, επιφυλακτικοί οι επενδυτές.

Δασμοί: Ποια κράτη θέλουν διαπραγμάτευση με τον Τραμπ

Θα διαπραγματευτεί ο Τραμπ τους δασμούς; Οι χώρες λένε ότι θέλουν δίκαιες συμφωνίες.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Wall Street: Η επενδυτική απαισιοδοξία είναι ήδη εδώ

Όταν η αβεβαιότητα αποκτήσει μορφή και "βάρος", τότε οι επενδυτές σκέφτονται τι άλλο μπορεί να πάει στραβά.

Τι έμαθαν οι επενδυτές από το 2024

Η μη πολιτικοποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και οι "βαρετές" μετοχές που υπεραποδίδουν.

Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις: Τι "ψηφίζουν" οι μετοχές

Ορισμένοι κλάδοι προσδοκούν επικράτηση ενός εκ των δύο υποψηφίων, ενώ δεν λείπουν και οι "αδιάφοροι".

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.