27 δισ. δολάρια κόστισε η "βύθιση" του Nasdaq στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη

27 δισ. δολάρια κόστισε η "βύθιση" του Nasdaq στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη

Του Derek Saul

Οι τεχνολογικές μετοχές υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων μηνών την Τετάρτη, καθώς η υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα από την Fitch τρόμαξε τους επενδυτές και τους απομάκρυνε από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα οι περιουσίες πολλών δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας να υποστούν μεγάλο πλήγμα.

- Ο δείκτης Nasdaq σημείωνε πτώση έως και 2,3% μία ώρα πριν το κλείσιμο των αγορών, στη χειρότερη ημέρα του από τις 21 Φεβρουαρίου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις μακροοικονομικές συνθήκες των ΗΠΑ.

- Οδηγός των απωλειών ήταν οι επτά τεχνολογικές μετοχές mega-cap που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στα κέρδη της αγοράς καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, καθώς οι Apple (πτώση 1,6%), Microsoft (πτώση 2,7%), Alphabet (πτώση 2,5%), Amazon (πτώση 2,7%), Nvidia (πτώση 4,9%), Meta (πτώση 2,9%) και Tesla (πτώση 2,8%) υποχώρησαν όλες.

- Εξαιτίας αυτής της πτώσης οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχασαν συνολικά 26,7 δισ. δολάρια, με κάθε μεγιστάνα του top-10 να βρίσκεται στο κόκκινο χθες, σύμφωνα με τις μετρήσεις της περιουσίας τους σε πραγματικό χρόνο από το Forbes.

- Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έγινε φτωχότερος κατά σχεδόν 5 δισ. δολάρια, στο μεγαλύτερο πλήγμα από οποιονδήποτε άλλον την Τετάρτη.

- Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, οι συνιδρυτές της Alphabet, Larry Page και Sergey Brin και ο πρόεδρος της Oracle, Larry Ellison, έγιναν επίσης λιγότερο πλούσιοι  κατά δισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη, αλλά εξακολουθούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη.

Το ιστορικό

Η πτώση των μετοχών ήρθε αφότου η Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου από ΑΑΑ σε ΑΑ+, μία από τις μοναδικές τέτοιες αναθεωρήσεις της αξιολόγησης χρέους στην πρόσφατη ιστορία.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 υποχώρησαν κατά περίπου 1% στις συναλλαγές της Τετάρτης, αλλά διάφοροι οικονομολόγοι και αναλυτές δήλωσαν ότι η υποβάθμιση της Fitch δεν θα επηρεάσει σημαντικά την απόδοση των μετοχών. Η διολίσθηση της εμπιστοσύνης στην ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της έρχεται εν μέσω ενός ταραγμένου πολιτικού και οικονομικού κλίματος στις ΗΠΑ.

Μετά από μια αρχική αναστάτωση μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης S&P το 2011, οι μετοχές συνέχισαν να έχουν κέρδη, σημείωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, Lawrence Gillum.

Ο Dow υποχώρησε κατά 3% σε μια περίοδο ενός μήνα τότε μετά την ανακοίνωση της S&P τον Αύγουστο του 2011, αλλά ανέκαμψε κατά 7% σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από την υποβάθμιση μέχρι το τέλος του έτους. "Οι ΗΠΑ παραμένουν το ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους πίεσης της αγοράς και η υποβάθμιση πιθανότατα δεν θα το αλλάξει αυτό", σύμφωνα με τον Gillum.

Περισσότερα από Forbes

Οι οικονομικές προκλήσεις για τον νέο Πάπα

Ο επόμενος Ποντίφικας δεν θα πρέπει να είναι μόνο θρησκευτικός ηγέτης, αλλά να έχει και δεξιότητες...CEO.

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα φεύγει από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Ο βραχυπρόθεσμος πανικός "αγγίζει" ιστορικά επίπεδα.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου δεν είναι τυχαία – και θα έχει συνέπειες

Σε δύσκολη θέση οι κεντρικές τράπεζες, επιφυλακτικοί οι επενδυτές.

Δασμοί: Ποια κράτη θέλουν διαπραγμάτευση με τον Τραμπ

Θα διαπραγματευτεί ο Τραμπ τους δασμούς; Οι χώρες λένε ότι θέλουν δίκαιες συμφωνίες.

Ευρώπη, Ινδία και Λατινική Αμερική καταφύγια στην καταιγίδα των χρηματιστηρίων

Αναλυτής της Global Χ βλέπει θετικά τις ελληνικές τράπεζες, τον DAX και πολωνικές εταιρείες.

Άμεσες πωλήσεις: Μια λύση για εστιατόρια και παραγωγούς τροφίμων και ποτών

Μικρομεσαίοι παραγωγοί της βιομηχανίας τροφίμων και "ανεξάρτητα" εστιατόρια βλέπουν τα κέρδη τους να συμπιέζονται από τους προμηθευτές.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν με "κρίση εμπιστοσύνης" το δολάριο

Μια "κρίση του δολαρίου" δεν πρέπει να αποκλειστεί ιδίως εάν ενισχυθούν οι εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό.

Η "χρυσή" διετία της Golden Visa - Οι αριθμοί

Σχεδόν 20.000 (19.962) αιτήσεις για χορήγησης άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος Χρυσή Βίζα, έχουν υποβληθεί από τις αρχές του 2023 και μέχρι και τον φετινό Φεβρουάριο.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Χρυσός ή Bitcoin: Τι να επιλέξεις στον στασιμοπληθωρισμό

Το θέμα συζητείται όλο και περισσότερο, καθώς η τιμή του Bitcoin παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την πρόσφατη πτώση της και ο χρυσός βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Ποιο περιουσιακό στοιχείο θα αποδώσει καλύτερα σε μια εποχή πληθωρισμού και γεωπολιτικής αστάθειας; Ποιο περιουσιακό στοιχείο θα τα πάει καλά σε περίπτωση ύφεσης; Θα επισκιάσει ο χρυσός το Bitcoin - ή το αντίθετο; Και τα δύο τα πηγαίνουν καλά σε εποχή υψηλού πληθωρισμού.

Γιατί η Tesla δεν είναι η "υπερδύναμη της τεχνητής νοημοσύνης" που ο Μασκ λέει πως είναι

Ο Μασκ ισχυρίζεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι μια μέρα η πιο πολύτιμη εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης