Διεθνής επιβατική κίνηση: Πώς έχει πραγματικά κινηθεί σε Μύκονο και Σαντορίνη σε σχέση με το 2019

Διεθνής επιβατική κίνηση: Πώς έχει πραγματικά κινηθεί σε Μύκονο και Σαντορίνη σε σχέση με το 2019

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Πολύς λόγος έχει γίνει από την έναρξη της φετινής θερινής σεζόν για τις κάπως αδύναμες επιδόσεις στον αριθμό των ξένων επιβατών που έχουν διακινηθεί στο αεροδρόμιο της Μυκόνου και της Σαντορίνης, δύο προορισμών που συγκαταλέγονται στα βαριά χαρτιά του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Η αλήθεια είναι, όπως φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία, η διεθνής επιβατική κίνηση ξεκίνησε πτωτικά για τα δύο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο με την ψαλίδα ωστόσο να κλείνει τον Ιούλιο.

Μπορεί, λοιπόν, ο αριθμός των ξένων διακινηθέντων επιβατών να είναι μειωμένος στο επτάμηνο του 2023, συγκρινόμενος με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση με τη διεθνή επιβατική κίνηση του 2019, χρονιά η οποία θεωρείται ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, στην οποία τέθηκε ο πήχης σε νέα υψηλά επίπεδα προτού ξεσπάσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Μυκόνου, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, οι ξένοι επιβάτες έφθασαν τους 573.567 έναντι 618.355 το αντίστοιχο περσινό διάστημα (-7,2%), ωστόσο σημείωσαν άνοδο 9,4% σε σχέση με το 2019, οπότε είχαν αγγίξει τους 524.375. 

Επιπλέον, τον φετινό Ιούλιο ανήλθαν σε 300.748 αυξημένοι σχεδόν κατά 60.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αυξημένο σημαντικό είναι και το σύνολο των επιβατών (δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού) στο φετινό επτάμηνο σε σχέση με το επτάμηνο του 2019. 

Περνώντας στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, οι ξένοι επιβάτες αν και σημείωσαν πτώση 8% στους πρώτους επτά μήνες του 2023 σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τους 795.934, ωστόσο ενισχύθηκαν σχεδόν κατά 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, που είχαν διαμορφωθεί σε 580.871. Παράλληλα, τον φετινό Ιούλιο διακινήθηκαν 341.782 ξένοι επιβάτες από 229.479 που ήταν τον Ιούλιο του 2019. 

Αυτό σημαίνει ότι το 2022 ήταν μέχρι στιγμής η χρονιά που κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις ενώ μετά την πανδημία του κορονοϊού κατάφεραν όχι απλά να επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα αλλά και να ενισχύσουν σε αξιοσημείωτο βαθμό την διεθνή επιβατική κίνηση παρά τα διεθνή δημοσιεύματα και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν λόγο για αδικαιολόγητα υψηλές τιμές ιδιαίτερα στην περίπτωση της Μυκόνου. 

Περισσότερα από Forbes

Ακριβότερη η Βουλιαγμένη από Μαλδίβες και Μαυρίκιο

Μοιάζει απίστευτο αλλά η διαμονή στα θέρετρα της αθηναϊκής Ριβιέρας Four Seasons Astir Palace και One&Only κοστίζει παραπάνω από ότι στις ίδιες αλυσίδες στις δύο σμαραγδένιες τοποθεσίες.

Οι οικονομικές προκλήσεις για τον νέο Πάπα

Ο επόμενος Ποντίφικας δεν θα πρέπει να είναι μόνο θρησκευτικός ηγέτης, αλλά να έχει και δεξιότητες...CEO.

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα φεύγει από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Ο βραχυπρόθεσμος πανικός "αγγίζει" ιστορικά επίπεδα.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου δεν είναι τυχαία – και θα έχει συνέπειες

Σε δύσκολη θέση οι κεντρικές τράπεζες, επιφυλακτικοί οι επενδυτές.

Δασμοί: Ποια κράτη θέλουν διαπραγμάτευση με τον Τραμπ

Θα διαπραγματευτεί ο Τραμπ τους δασμούς; Οι χώρες λένε ότι θέλουν δίκαιες συμφωνίες.

Ευρώπη, Ινδία και Λατινική Αμερική καταφύγια στην καταιγίδα των χρηματιστηρίων

Αναλυτής της Global Χ βλέπει θετικά τις ελληνικές τράπεζες, τον DAX και πολωνικές εταιρείες.

Άμεσες πωλήσεις: Μια λύση για εστιατόρια και παραγωγούς τροφίμων και ποτών

Μικρομεσαίοι παραγωγοί της βιομηχανίας τροφίμων και "ανεξάρτητα" εστιατόρια βλέπουν τα κέρδη τους να συμπιέζονται από τους προμηθευτές.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν με "κρίση εμπιστοσύνης" το δολάριο

Μια "κρίση του δολαρίου" δεν πρέπει να αποκλειστεί ιδίως εάν ενισχυθούν οι εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό.

Η "χρυσή" διετία της Golden Visa - Οι αριθμοί

Σχεδόν 20.000 (19.962) αιτήσεις για χορήγησης άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος Χρυσή Βίζα, έχουν υποβληθεί από τις αρχές του 2023 και μέχρι και τον φετινό Φεβρουάριο.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Χρυσός ή Bitcoin: Τι να επιλέξεις στον στασιμοπληθωρισμό

Το θέμα συζητείται όλο και περισσότερο, καθώς η τιμή του Bitcoin παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την πρόσφατη πτώση της και ο χρυσός βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Ποιο περιουσιακό στοιχείο θα αποδώσει καλύτερα σε μια εποχή πληθωρισμού και γεωπολιτικής αστάθειας; Ποιο περιουσιακό στοιχείο θα τα πάει καλά σε περίπτωση ύφεσης; Θα επισκιάσει ο χρυσός το Bitcoin - ή το αντίθετο; Και τα δύο τα πηγαίνουν καλά σε εποχή υψηλού πληθωρισμού.