Χρυσός: Έχασε λάμψη με "ξεφόρτωμα" αξίας $900 εκατ. τον Σεπτέμβριο

Χρυσός: Έχασε λάμψη με "ξεφόρτωμα" αξίας $900 εκατ. τον Σεπτέμβριο

Του Simon Constable

Βουτιά σημείωσαν οι τιμές του χρυσού τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι για ανάκαμψη του πολύτιμου μετάλλου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η τιμή του χρυσού έφτασε πρόσφατα στα 1.872 δολάρια η ουγγιά, από τα 1.944 δολάρια την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της London Bullion Market Association. Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο SPDR Gold Shares, το οποίο παρακολουθεί την τιμή του χρυσού, παρουσίασε ανάλογη πτώση.

Γιατί λοιπόν πέφτει ο χρυσός; "Οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες των επενδυτών και της χρηματοπιστωτικής αγοράς σχετικά με τα επιτόκια και τη δραστηριότητα τους", επισημαίνει σε πρόσφατο βίντεο του ο Jeff Christian, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων εμπορευμάτων CPM Group με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Τα υψηλότερα επιτόκια ή οι ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων καθιστούν λιγότερο ελκυστική την επένδυση στον χρυσό, καθώς το εμπόρευμα δεν καταβάλλει μερίσματα ή κουπόνια και, στον αντίποδα, η διακράτηση -και αποθήκευσή του- στοιχίζει.

Η πτώση της τιμής της ράβδου συνέπεσε με την κίνηση των επενδυτών να ξεφορτωθούν σημαντικό μέρος των χαρτοφυλακίων τους σε χρυσό. Από την 1η έως τις 27 Σεπτεμβρίου αποσύρθηκαν από το SPDR Gold Shares ETF πάνω από 912 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας χρηματοοικονομικών ερευνών VettaFi. Το SPDR Gold Shares ETF είναι το μεγαλύτερο τέτοιο αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο.

Η αλήθεια είναι πως η πτώση του χρυσού ίσως οφείλεται σε αβάσιμες ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας και ορισμένων κλάδων των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Για παράδειγμα, οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων εντέλει μπορεί να είναι μάταιες. 

Ο Christians σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις της ίδιας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ "βλέπουν" πτώση των επιτοκίων εντός των επόμενων λίγων μηνών. "Λίγο-πολύ τα επιτόκια φαίνεται πως έχουν φτάσει στα ανώτατα επίπεδά τους", παρατηρεί.

Επιπλέον, τα τρέχοντα επιτόκια είναι ακόμη χαμηλά σε σύγκριση με τα επίπεδά τους προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, λέει.

Πιο πρακτικά, ένα στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο 6%-7% -πριν από τη Μεγάλη Ύφεση- θεωρούνταν καλό deal.

Επιπλέον, ορισμένοι ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ θα μπουν σε ύφεση ύφεσης το 2024. Είναι ένα δυνητικό σενάριο, λέει ο Christian.

Συχνά, όμως, η ύφεση είναι ένα στατιστικό φαινόμενο. Το 2000 η αμερικανική οικονομία θεωρητικά ήταν σε ύφεση, αλλά δεν σημειώθηκε συνολική συρρίκνωση, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

"Αν εξετάσετε την προσφορά και τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών στην πραγματική οικονομία, αυτό που παρατηρείται είναι πολύ μεγαλύτερη δυναμική από ό,τι οι περισσότεροι φαντάζονταν και περίμεναν", τονίζει ο Christian.

Τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως τα ακίνητα και την αυτοκινητοβιομηχανία.

"Είναι δύο πολύ σημαντικοί τομείς της οικονομίας, και εξίσου ευάλωτοι στις κινήσεις των επιτοκίων", λέει ο Christian.

Σημειώνει επίσης ότι αν εξετάσει κάποιος πιο προσεκτικά και τους δύο αυτούς τομείς, θα διαπιστώσει ότι τα προβλήματα σχετίζονται περισσότερο με τις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Όπως λέει ο Christian:

"Όλο και περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι δεν θέλω καν να έχω δικό μου αυτοκίνητο, θα νοικιάσω ένα αυτοκίνητο και θα κάνω ride sharing," "Αν θέλω αυτοκίνητο, θα πάρω ένα μικρότερο, δεν θέλω να πληρώσω 40, 50 ή 60 χιλιάδες δολάρια, αλλά περίπου τα μισά".

Ωστόσο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κίνητρο να πουλάνε αυτοκίνητα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, όπως φορτηγά και Sport Utility Vehicles, σημειώνει.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις κατοικίες, με την κτηματομεσιτική αγορά να θέλει να πουλά McMansions (μεγάλες κατοικίες μαζικής παραγωγής) επειδή έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους, λέει. Ωστόσο, τα μικρότερα σπίτια και διαμερίσματα είναι που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, εξηγεί.

Εν ολίγοις, οι ανησυχίες για την κατάρρευση της οικονομίας λόγω των υψηλότερων επιτοκίων είναι μάλλον υπερβολικές.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές του χρυσού δεν θα αργήσουν να ανακάμψουν.

Περισσότερα από Forbes

Γιατί ο Νότος επαναπατρίζει τον χρυσό του από τις ΗΠΑ

Δυσπιστούν τα κράτη της Αφρικής και Μ. Ανατολής προς το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Χρυσός: Αυτό το ράλι δεν είναι "υπόθεση του δολαρίου"

Ο ρόλος της υψηλής ζήτησης του μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες και η αναδιάρθωση της βιομηχανίας εξόρυξης.

Χρυσός: Η Citi "βλέπει" ράλι έως τις $3.000/ουγγιά – και έπεται το ασήμι

Τρεις "έμπειροι των χρησμών" εκτιμούν πως υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου - οι απαισιόδοξοι βλέπουν διόρθωση.

Αξίζει να κυνηγήσετε το +6% του χαλκού;

Καταλύτης η συνάντηση των Κινέζων διαχειριστών χυτηρίων. Έφερε στο προσκήνιο ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.

Γιατί κάνει ράλι ο χρυσός "αψηφώντας" τα ιστορικά υψηλά της Wall

Πίσω από την άνοδο του χρυσού "δεν βρίσκονται οι δυτικοί επενδυτές".

Ο χρυσός κάνει ρεκόρ και 3 μετοχές αποκτούν ενδιαφέρον

Οι μετοχές των μετάλλων δείχνουν καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με πριν λίγες εβδομάδες. Πιο αισιόδοξοι οι traders.

Χρυσός: Κέρδη άνω του 2% στην εβδομάδα

Σταθερές οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου την Παρασκευή.

Πώς να θωρακίσετε το χαρτοφυλάκιό σας επενδύοντας σε χρυσό

Το πολύτιμο μέταλλο περιορίζει τη συνολική μεταβλητότητα ενός χαρτοφυλακίου σε περίοδο ύφεσης.

Τελειώνει ο χρυσός;

Αποκαλούν το Bitcoin "ψηφιακό χρυσό" και συχνά λέγεται ότι θα αντικαταστήσει το κίτρινο μέταλλο. Διανύουμε περίοδο αναταραχής κι όμως ο χρυσός δεν έχει ευνοηθεί.

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Βρετανία: Σε επίπεδα πανδημίας ο PMI - Καμπανάκι για ύφεση

Ο δείκτης μειώθηκε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο από 49,5 τον Αύγουστο βυθίζοντας τον ακόμα περισσότερο στην περιοχή συρρίκνωσης.