Πέντε mid caps που θέλουν την προσοχή σας

Πέντε mid caps που θέλουν την προσοχή σας

Του John Dorfman

Αν ζαλίζεστε όταν κοιτάτε τις υψηλές τιμές των μεγάλων ονομάτων της αγοράς, ίσως πρέπει να εστιάσετε για ευκαιρίες στις mid caps.

Πιστεύω ότι οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι έτοιμες να τα πάνε καλά το 2024. Ως mid caps ορίζω τις μετοχές με χρηματιστηριακή αξία από 1 δισ. έως 10 δισ. δολάρια.

Στις 26 Ιανουαρίου, το λογισμικό Gurufocus.com έδειχνε ότι μια μέση mid cap διαπραγματεύεται 13,6x τα κέρδη της, ενώ μια μέση large cap στο 18x.

Αυτή η διαφορά -πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες- είναι ασυνήθιστα μεγάλη. Σύμφωνα με την Standard & Poor's, τα τελευταία 20 χρόνια η διαφορά αυτή ήταν κατά μέσο όρο στις 0,8 μονάδες.

Ας δούμε 5 mid caps που θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τις συμπεριλάβετε στο χαρτοφυλάκιό σας.

Unum

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης και κάλυψης αναπηρίας στις ΗΠΑ είναι η Unum Group (UNM), με έδρα την Τσατανούγκα του Τενεσί. Η μετοχή έφτασε στο απόγειο της το 2018 στα 58 δολάρια και κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά, κοντά στα 10 δολάρια, την περίοδο της πανδημίας. Σήμερα η τιμή της μετοχής κυμαίνεται στα επίπεδα των 47 δολ.

Τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, ο τίτλος της Unum έχει κέρδισε 15%. Εξακολουθεί να μου φαίνεται ελκυστική η αποτίμησή της στο 8x τα πρόσφατα κέρδη της. 

Από τα μέσα του 2018 ο τίτλος της Unum καταλαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στο χαρτοφυλάκιο του Ντόναλντ Σμιθ (περίφημου επενδυτή σε μετοχές αξίας).

Agco

Με έδρα το Ντουλούθ της Georgia, η Agco Corp. κατασκευάζει τρακτέρ και άλλον αγροτικο εξοπλισμό τον οποίο εξάγει σε όλο τον κόσμο μέσω των 3.000 αντπροσωπειών. Τα τελευταία 16 χρόνια παρουσιάζει ετήσια κέρδη, ξεπερνώντας την κρίση του 2008 και της πανδημίας χωρίς ζημιές. 

Η αξία της μετοχής της έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά εξακολουθεί να πωλείται σε τιμές που θεωρώ λογικές: 8x τα πρόσφατα κέρδη και 0,64x τα έσοδα. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα ήταν στο 28%, αρκετά υψηλή επίδοση.

Ο κίνδυνος στην περίπτωσή της είναι ότι η αγροτική οικονομία των ΗΠΑ, ισχυρή μέχρι πρότινος, θα επιβραδύνει. Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη της Agco θα μειωθούν στα περίπου 13 δολ. ανά μετοχή το 2024 από τα 15 και πλέον δολάρια ανά μετοχή το 2023.

Με παρηγορεί το γεγονός ότι η Agco δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ. Περίπου το 38% των εσόδων της πηγάζει από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, το 25% από τη Βόρεια Αμερική, το 19% από την Ασία και το 18% από τη Νότια Αμερική.

John Bean

Η John Bean Technologies (JBT), με έδρα το Σικάγο, κατασκευάζει μηχανήματα και εξοπλισμό για δύο βιομηχανίες: την επεξεργασία τροφίμων και τις αερομεταφορές.

Ο τομέας FoodTech κατασκευάζει εξοπλισμό για ψύξη, άλεση και αποστείρωση. Ο τομέας AeroTech κατασκευάζει εξοπλισμό για τη ρυμούλκηση αεροσκαφών, την αποπαγοποίηση, τη διαχείριση φορτίων και άλλες εργασίες.

Ο John Bean ήταν από την Καλιφόρνια. Εφηύρε μια αντλία με έμβολο για τον ψεκασμό γεωργικών εκτάσεων με εντομοκτόνα. Ίδρυσε την εταιρεία Food Machinery Corp., που μετονομάστηκε σε FMC Corp. Η μετοχή της John Bean εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2008, μετά το spin-off από την FMC. Έκτοτε καταγράφει κέρδη κάθε χρόνο.

Η εταιρεία είχε μεγάλη απόδοση ιδίων κεφαλαίων τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, στο 57%. Δεν περιμένω επανάληψη του φαινομένο, αλλά και τη μισή απόδοση να πιάσει θα είμαι ικανοποιημένος.

Callon Petroleum

Η μετοχή της Callon Petroleum Co. (CPE) σημείωσε ιστορικό υψηλό στα 176 δολάρια το 2016. Σήμερα διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 33 δολ. Ωστόσο, τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας είναι υψηλότερα σήμερα από ό,τι στο απόγειο τη μετοχής.

Η Callon εδρεύει στο Χιούστον και παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο κυρίως στο Τέξας και το Νέο Μεξικό. Τα κέρδη της παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις από έτος σε έτος, οπότε η αποτίμησή της είναι χαμηλή. Η Callon διαπραγματεύεται 4x τα πρόσφατα κέρδη και 5x  τα κέρδη που αναμένουν οι αναλυτές για το 2024.

M.D.C.

Ο κατασκευαστικός κλάδος δέχθηκε χαστούκι το 2023, καθώς τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκαν, θέτοντας πολλούς δυνητικούς αγοραστές κατοικιών εκτός αγοράς. Με τη μείωση των επιτοκίων, οι εν δυνάμει αγοραστές θα αρχίσουν και πάλι να ψάχνουν σπίτια. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για μονοκατοικίες.

Η M.D.C. Holdings Inc. (MDC) είναι κατασκευάστρια εταιρεία κατοικιών που δραστηριοποιείται κυρίως στον Νότο και τη Δύση. Επί 11 συναπτα έτη εμφανίζει κέρδη, ενώ το 2023 αναμένεται να καταγράψει το 12ο σερί κερδόφορο έτος.

Μου αρέσουν πολλές μετοχές από την οικοδομική βιομηχανία, και η αξία της M.D.C. μού φαίνεται λογική, στις 13 φορέςx κέρδη.

Σημείωση: Έχω μετοχές της Agco στο προσωπικό μου χαρτοφυλάκιο αλλά και για λογαριασμό των περισσότερων πελατών μου. 

Περισσότερα από Forbes

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Ίσως η Wall να βρίσκεται εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτιμήσεων.

Πέντε small caps υποψήφιες για comeback

Συχνά οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πιο ευέλικτες, και δεν τις πιάνουν τα "ραντάρ" της Wall.

Τρία μερίσματα που αξίζουν την προσοχή σας προτού "εκτοξευθούν"

Τρεις εταιρείες κοινής ωφελείας με "μαξιλαράκι" αν καθυστερήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Οι τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί με νέες τιμές στα ύψη

Οι αγοραστές επέλεξαν τραπεζικές large caps την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας ώθηση στα "βαριά χαρτιά".

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

Γιατί να αγοράσετε μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας

Δεν είναι... συναρπαστικοί, αλλά σταθεροί. Στην πτώση του 2022 (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος) το λιγότερο ευμετάβλητο τμήμα του δείκτη ξεπέρασε το πιο ευμετάβλητο κατά περίπου 8%.

Έξι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που προτιμούν οι δισεκατομμυριούχοι

Οι midcaps κυριαρχούν από τις αρχές Ιουνίου με τον S&P Midcap 400 να έχει κάνει άλμα 11,7%.