Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Του Randy Watts

Ένα παλιό ρητό της Wall Street λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Μαζί με τον Kenley Scott εξετάσαμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

Αποδεικνύεται ότι ναι, ιστορικά (από το 1970) υπάρχει βάση στο φαινόμενο που λέμε "Βαρόμετρο του Ιανουαρίου", όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα. Από τότε, ο Ιανουάριος έκλεισε με κέρδη 31 χρονιές και σε αρνητικό έδαφος σε 23.

Στα 31 έτη που ο Ιανουάριος ήταν κερδοφόρος, το έτος έκλεισε θετικά τις 26 φορές. Στις 25 από αυτές τις 26 φορές, τα ετήσια κέρδη του S&P 500 ήταν μεγαλύτερα από τα κέρδη του Ιανουαρίου.

Στα 23 έτη που ο Ιανουάριος παρουσίασε απώλειες, το έτος έκλεισε αρνητικά τις 10 φορές. Και πάλι, όλες οι ετήσιες απώλειες εκτός από μία ήταν μεγαλύτερες από τις απώλειες του Ιανουαρίου. Συνολικά, ο Ιανουάριος ως αρνητικός προγνωστικός δείκτης είχε χαμηλότερη αξιοπιστία.

Όπως φαίνεται, το "φαινόμενο του Ιανουαρίου" έχει χάσει κάποια από την προγνωστική του δύναμη τα τελευταία χρόνια. Από το 2009 και μετά, ακόμη και τα έτη που ξεκίνησαν με απώλειες τον Ιανουάριο, παρουσίασαν ισχυρούς μέσους όρους στο έτος. Αναμφισβήτητα, αυτό ήταν συνάρτηση των σταθερά χαμηλών επιτοκίων. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά, καθώς τα επιτόκια πιθανόν να διατηρηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας.

Διάγραμμα

Ένας άλλος παράγοντας που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποδόσεις των μετοχών φέτος είναι οι προεδρικές εκλογές. Τα "εκλογικά" έτη  έχουν διαφορετικό μηνιαίο μοτίβο από τον μέσο όρο όλων των ετών. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, στις χρονιές των προεδρικών εκλογών ακόμη και όταν ο Ιανουάριος είναι κερδοφόρος το υπόλοιπο α' τρίμηνο είναι κατά μέσο όρο πτωτικό για τον S&P 500. Καθώς πλησιάζουν οι κάλπες, η αγορά έχει τάση για ράλη -τον Αύγουστο-, αλλά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο υποχωρεί. Μόλις παρέλθουν οι εκλογές, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος συνήθως εμφανίζουν ισχυρά κέρδη.

Διάγραμμα

Εστιάζοντας στους κλάδους κατά το "έτος της κάλπης", ας δούμε τους μέσους όρους των τεσσάρων τριμήνων από το 1970. Σημειωτέον, συνήθως δεν ήταν ο κλάδος με την καλύτερη έναρξη που τελειώνει το έτος στην κορυφή. 

Διάγραμμα

Διάγραμμα

Στο έτος, η κατάταξη των κλάδων είναι η εξής. Οι μεταφορές είναι ο καλύτερος κλάδος συνολικά και έχει τις λιγότερες παρουσίες στις τρεις τελευταίες θέσεις για το έτος. Η ενέργεια έχει ισχυρούς μέσους όρους, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στα κέρδη της δεκαετίας του 1970 και του 2000. Έχει όμως και πολλές κακές χρονιές. Το λιανικό εμπόριο έχει τον τρίτο καλύτερο μέσο όρο και το δεύτερο καλύτερο ποσοστό κερδοφόρων ετών. Ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών βρίσκονται πολύ συχνά στο μέσο της κατάταξης. Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης έχει τα περισσότερα κερδοφόρα έτη, αλλά είναι κάπως ασταθής. Οι κλάδοι των καταναλωτικών αγαθών (κυκλικά και μη κυκλικά) και των βασικών πόρων παρουσιάζουν μεικτά στοιχεία. Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει αρκετά κερδοφόρα έτη, αλλά ο συνολικός μέσος όρος είναι αδύναμος εξαιτίας δύο πολύ άσχημων ετών (2000, 2008). Ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι ο χειρότερος συνολικά.

Διάγραμμα


Μέχρι στιγμής, η έναρξη του 2024 μέσες-άκρες συνάδει με το ιστορικό του α' τριμήνου. Η τεχνολογία έχει ξεκινήσει δυναμικά, αξιοποιώντας και πάλι την υπεραπόδοση του έτους πριν τις κάλπες. Ακολουθούν διαγράμματα με τους κλάδους ή τα ETF με τις καλύτερες επιδόσεις και αυτούς που υποαποδίδουν.

Διάγραμμα

Συνοψίζοντας, η ανάλυση του ιστορικού μοτίβου έχει αποτελέσει καλό προγνωστικό δείκτη για τις ετήσιες αποδόσεις, ιδίως όταν ο Ιανουάριος καταγράφει κέρδη. Όσον αφορά το 2024, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων, εν μέσω δύο πολέμων που μαίνονται (Ουκρανία και Γάζα), είναι πιθανό το 2024 να μην ακολουθήσει τα ιστορικά μοτίβα. Ωστόσο, η O'Neil Global Advisors είναι αισιόδοξη ότι αυτό μπορεί να είναι ένα ακόμη θετικό έτος για τη χρηματιστηριακή αγορά. Ο S&P 500 σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια και η έλλειψη οποιασδήποτε αντίστασης ενισχύει τις θετικές μας προοπτικές.

Διάγραμμα

Τέλος, ο παράγοντας momentum υπεραποδίδει έναντι της ευρύτερης αγοράς για στην έναρξη του έτους. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι το "buy in strenth" ως στρατηγική λειτουργεί γενικά καλά, μετά από υποαπόδοση τριών ετών. 

Διαγραμμα

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Πέντε mid caps που θέλουν την προσοχή σας

Στις 26/1, το λογισμικό Gurufocus.com έδειχνε ότι μια μέση mid cap διαπραγματεύεται 13,6x τα κέρδη της.

JP Morgan: Ο S&P 500 δεν βρίσκει "καύσιμα" στα εταιρικά κέρδη για νέα ρεκόρ

Το ράλι έως τώρα είναι θέμα καλής ψυχολογίας των επενδυτών και όχι ουσιαστικής ανάπτυξης των εισηγμένων.

Γιατί δεν θέλουμε ράλι στις αγορές αυτά τα Χριστούγεννα

O κακός Δεκέμβρης του 2002 και του 2018 ήταν "δώρο" για τις επιδόσεις των μετοχών κατά το επόμενο έτος.

BofA: "Παράδεισος των stock pickers το 2024" - Βλέπει ρεκόρ για τον S&P 500 στις 5.000 μονάδες

Λόγω των επιτευγμάτων της Fed και ενώ η αγορά έχει ήδη απορροφήσει σημαντικά γεωπολιτικά σοκ.

Wall: Το εβδομαδιαίο "ράλι της χρονιάς" μέσα από 7 αριθμούς

604 δισ. δολάρια κέρδισαν οι "Magnificient 7". Άνοδος για το 95% των τίτλων του S&P 500.

Γιατί οι μετοχές κοινής ωφέλειας διανύουν τη χειρότερη χρονιά της 15ετίας

Ο πιο αξιόπιστος τομέας της χρηματιστηριακής αγοράς κάθε άλλο παρά επιβεβαίωσε τη φήμη του την προηγούμενη εβδομάδα.

Γιατί να αγοράσετε μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας

Δεν είναι... συναρπαστικοί, αλλά σταθεροί. Στην πτώση του 2022 (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος) το λιγότερο ευμετάβλητο τμήμα του δείκτη ξεπέρασε το πιο ευμετάβλητο κατά περίπου 8%.

Πέντε tips για να δείτε αλλιώς τον παραδοσιακά "κακό" Σεπτέμβρη των Nasdaq και S&P 500

O Αύγουστος είναι μήνας αστάθειας για τους επενδυτές ή απλώς... προθέρμανση για όσα ακολουθούν τον Σεπτέμβριο.

Έξι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που προτιμούν οι δισεκατομμυριούχοι

Οι midcaps κυριαρχούν από τις αρχές Ιουνίου με τον S&P Midcap 400 να έχει κάνει άλμα 11,7%.