Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Του Jeffrey Schulze

Αν και η ήπια προσγείωση ήταν το βασικό μας σενάριο τους τελευταίους μήνες, πιστεύουμε ότι η το σενάριο της ύφεσης είναι πιο πιθανό απ' ό,τι νομίζει η κοινή γνώμη. Παρ' όλα αυτά, οι επενδυτές μετοχών παραμένουν αισιόδοξοι ότι η ήπια προσγείωση θα πραγματοποιηθεί και θα κρατήσει ζωντανή την bull market.

Με αυτό το σκεπτικό, βλέπουμε θετικά τη συμπεριφορά της αγοράς μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους. Μια εξέλιξη που αποτελεί καλό σημάδι για την "υγεία" του ράλι είναι ότι οι μετοχές των "Magnificent 7" (Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia και Tesla) διαπραγματεύονται λιγότερο εντυπωσιακά από ό,τι το 2023 - σημάδι ότι η αγορά εστιάζει εκ νέου στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη. Στην πραγματικότητα, τρεις από τους επτά "Magnificient 7" υποαπέδωσαν έναντι του S&P 500 το α' τρίμηνο, με δύο εξ αυτών σημειώνουν απώλειες. Κατά την άποψή μας, αυτή η διαφοροποίηση αποτελεί καλό οιωνό για τους επενδυτές που μπορούν να διακρίνουν τι έχει ενσωματωθεί στην τιμή αυτών των μετοχών και αν τα κέρδη θα έρθουν για να δικαιολογήσουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πορεία των "Magnificent Seven" έχει υποστηριχθεί από τα καλά κέρδη/μετοχή, σε μια περίοδο που η ευρύτερη αγορά έχει αποδώσει "χλιαρά". Ωστόσο, το πλεονέκτημα των υψηλών θεμελιωδών μεγεθών αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά το 2024 και ακόμη περισσότερο το 2025. Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για μια πιο ανθεκτική εναλλαγή όπου και οι υπόλοιπες 493 μετοχές του S&P 500 θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο διαφοροποιημένο περιβάλλον της αγοράς, μαζί με τις small caps.

Οι "Magnificent Seven", και κατ' επέκταση ο S&P 500, στο τέλος του α' τριμήνου διαπραγματεύονταν με 21x κέρδη/μετοχή των επόμενων 12 μηνών, και επομένως σε υψηλές αποτιμήσεις. Πολλοί επενδυτές που κάθονται σε μετρητά μπορεί να νιώθουν νευρικοί σχετικά με την επανείσοδό τους σε μια ακριβή αγορά. Ωστόσο, η σύγκριση της αποτίμησης της αγοράς σήμερα με το παρελθόν μοιάζει σαν να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια λόγω των αλλαγών στη σύνθεση της αγοράς καθώς και στα θεμελιώδη μεγέθη. Ο S&P 500 έχει λιγότερο ευμετάβλητη ροή κερδών, λιγότερη χρηματοοικονομική μόχλευση και μεγαλύτερη κερδοφορία από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες, παράγοντες που υποστηρίζουν υψηλότερους πολλαπλασιαστές. Κάποιοι από αυτούς οφείλονται σε αλλαγές στην εταιρική συμπεριφορά, ενώ κάποιοι άλλοι μπορούν να αποδοθούν σε αλλαγές στη σύνθεση του ίδιου του δείκτη. Σήμερα ο S&P 500 έχει μικρότερη βαρύτητα σε πιο ευμετάβλητους, ενεργοβόρους κυκλικούς τομείς που τείνουν να διαπραγματεύονται σε χαμηλότερα P/E και μεγαλύτερη βαρύτητα σε αμυντικούς και αναπτυξιακούς τομείς που τείνουν να διαπραγματεύονται σε υψηλότερες αποτιμήσεις.

Ένας πρόσθετος πιθανός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερους πολλαπλασιαστές είναι μια πιο ευέλικτη Fed, η οποία έχει στραφεί στη χρήση του ισολογισμού της ως εργαλείο πολιτικής μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Χρησιμοποιώντας μια διευρυμένη εργαλειοθήκη για να βραχυκυκλώνει εκκολαπτόμενες κρίσεις -όπως έγινε πέρυσι για τις περιφερειακές τράπεζες- η Fed έχει μειώσει με επιτυχία τις πιθανότητες ύφεσης. Μια πιο γρήγορη αντίδραση της Fed μειώνει τους κινδύνους ύφεσης, οι οποίοι θεωρητικά θα πρέπει να αυξήσουν τους πολλαπλασιαστές, επειδή έχουν μειωθεί οι πιθανότητες που αποδίδονται στις υφέσεις και τις συνεπακόλουθες μειώσεις κερδών.

Εν ολίγοις, η ιστορική ανάλυση των αποτιμήσεων μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμη όσο στο παρελθόν. Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτίμησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά είναι φθηνή και ότι η στασιμότητα που έχουμε δει τον Απρίλιο δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη μετά το ράλι των τελευταίων πέντε μηνών. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα πρέπει να παρηγορηθούν από το γεγονός ότι ο S&P 500 πέτυχε τον Ιανουάριο το πρώτο του νέο ιστορικό υψηλό εδώ και πάνω από ένα χρόνο, το οποίο έσπασε πολλές φορές μέσα στο α' τριμήνου. Ενώ τα ιστορικά υψηλά μπορεί να προκαλούν φόβο -εγείροντας το ερώτημα πόσο καλύτερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα- η ιστορία δείχνει ότι η τοποθέτηση κεφαλαίων στα peaks έχει οδηγήσει σε καλύτερες επιδόσεις από ό,τι η τοποθέτηση κεφαλαίων όταν οι αγορές υποχωρούν σε βάση 1 έτους, 3 και 5 ετών.

Με τους οικονομικούς δείκτες να συνεχίζουν να βελτιώνονται και τους κινδύνους ύφεσης να υποχωρούν περαιτέρω, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθούν σε τομείς που πρόσφατα υποαπέδωσαν, όπως ο S&P 493 και οι small caps, περιοχές όπου η βελτίωση των προοπτικών για κέρδη και οι λιγότερο υψηλές αποτιμήσεις θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την άνοδο σε ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Γιατί κάνει ράλι ο χρυσός "αψηφώντας" τα ιστορικά υψηλά της Wall

Πίσω από την άνοδο του χρυσού "δεν βρίσκονται οι δυτικοί επενδυτές".

Οι "Λύκοι της Wall Street" επιστρέφουν

Η ιστορία της Jin Medical είναι το όνειρο των χρηματιστών, που έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο του Τζ. Μπέλφορτ.

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

Πέντε mid caps που θέλουν την προσοχή σας

Στις 26/1, το λογισμικό Gurufocus.com έδειχνε ότι μια μέση mid cap διαπραγματεύεται 13,6x τα κέρδη της.

Τρεις small caps που ίσως επωφεληθούν από το "January effect"

To "Φαινόμενο" είθισται να ευνοεί τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης και τα sell off για φορολογικούς λόγους.

10 small caps για αγοραστές και μια τριπλέτα με δυναμική

Πέραν των τεχνολογικών κολοσσών, το ράλι έχει περισσότερη στήριξη από "τους κάτω".

Γιατί δεν θέλουμε ράλι στις αγορές αυτά τα Χριστούγεννα

O κακός Δεκέμβρης του 2002 και του 2018 ήταν "δώρο" για τις επιδόσεις των μετοχών κατά το επόμενο έτος.