Η Fed έχει άδικο για την Amazon

Η Fed έχει άδικο για την Amazon

Του Adam Sarhan

Μετά από την εξαγορά της Total Foods από την Amazon για περίπου 14 δισ. δολάρια, ο Πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Chicago, Charles Evans, δήλωσε ότι ο κλάδος της τεχνολογίας μπορεί να προκαλέσει αποπληθωρισμό. Ο Evans υπονοούσε ότι η Amazon σκοτώνει τον πληθωρισμό. Διαφωνώ με το συμπέρασμα αυτό, επειδή, αν εξετάσει κανείς όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν τον πληθωρισμό, η υποχώρηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων (ιδίως τα τρόφιμα και η ενέργεια) έχει υπάρξει καθοριστικής σημασίας στην αποπληθωριστική τάση από το 2008 και η "παντοδύναμη” Amazon δεν έχει καμία ανάμιξη σε αυτό. Ο Evans έχει δίκιο όταν λέει ότι η Amazon, και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, διατηρούν τις τιμές καταναλωτή χαμηλά, αλλά αυτό συνιστά απλά μια μορφή ανταγωνισμού. Στη σύγχρονη ιστορία, ο ανταγωνισμός υπήρξε πάντα και ποτέ δεν "σκότωσε” τον πληθωρισμό. Ο πραγματικός ένοχος, είναι αυτό που ονομάζω την τέλεια  καταιγίδα για τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα χαμηλός:

Ο Evans δεν είναι ο πρώτος που προχωρά στο επιχείρημα αυτό. Από το 2009, αρκετοί άνθρωποι προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν και να δικαιολογήσουν γιατί ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά χαμηλός, ακόμη και με τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να ενισχύουν με τρισεκατομμύρια δολάρια το σύστημα. Όταν δεν γνωρίζει κανείς την απάντηση σε κάτι, είναι εύκολο να κατηγορήσει κάτι που δεν καταλαβαίνει.

Βασικές Αρχές Οικονομικής Θεωρίας: Προσφορά + Ζήτηση = Τιμή:

Ο πληθωρισμός παρέμεινε πεισματικά χαμηλός επειδή η παραδοσιακή σχέση προσφοράς και ζήτησης (η οποία υπαγορεύει τις τιμές της αγοράς) έχει στρεβλωθεί από το 2008. Η ζήτηση είναι εξαιρετικά αδύναμη και η προσφορά παραμένει υψηλή για τα περισσότερα βασικά εμπορεύματα. Αυτή είναι η τέλεια καταιγίδα για τα εμπορεύματα.

Η τεράστια φούσκα των βασικών προϊόντων εξαπλώθηκε το 2008 και βρίσκονται ακόμα σε bear market:

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρξε μια τεράστια φούσκα στις παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων. Αυτή η φούσκα  ξεκίνησε το 2008 και τώρα, 9 χρόνια αργότερα, σχεδόν κάθε βασικό εμπόρευμα στον πλανήτη βρίσκεται κάτω από το υψηλό του 2008 και έχει κολλήσει σε μια βάναυση bear market. Ορισμένα εμπορεύματα κατέγραψαν ισχυρό ράλι μετά το 2008, αλλά μετά βυθίστηκαν ξανά. Θυμηθείτε, ο Nasdaq χρειάστηκε 16 χρόνια για να ανακάμψει πλήρως μετά τη φούσκα και ο Nikkei της Ιαπωνίας, δεν έχει ανακάμψει από την τεράστια φούσκα που έσκασε το 1989.

Ιδού μερικά στοιχεία, ώστε να μπορέσετε να δείτε τι πραγματικά σκοτώνει τον πληθωρισμό:

Τρόφιμα:

Καλαμπόκι: -66% από το υψηλό του 2012 είναι υψηλό του 2012

Σιτάρι: -65% από το υψηλό του 2008 

Σόγια: -50% από το υψηλό του 2012 

Ζάχαρη: -65% από το υψηλό του 2011 

Καφές: -60% από το υψηλό του 2011 

Κακάο: -25% από το υψηλό του 2011 

Ενέργεια:

Πετρέλαιο: -70% από το υψηλό του 2008

Βενζίνη: -60% από το υψηλό του  2008
Φυσικό αέριο: -80% από το υψηλό του 2008

Μέταλλα / Άλλα:

Χρυσός: -35% από το υψηλό του 2011

Ασημί: -67% από το υψηλό του 2011

Χαλκός: -43%, από το υψηλό του 2011

Βαμβάκι: -70% από το υψηλό του 2011 

Συμπέρασμα:

Είναι αλήθεια ότι η Amazon αναγκάζει τους λιανοπωλητές να διατηρούν τις τιμές χαμηλές, αλλά αυτό δεν είναι κάτι νέο και είναι μόνο ένα (μικρό) κομμάτι του "παζλ” του πληθωρισμού. Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός παραμένει τόσο χαμηλός είναι εξαιτίας της τέλειας καταιγίδας που περιγράφεται παραπάνω. Η παγκόσμια οικονομία παραμένει αδύναμη (η ζήτηση είναι ελάχιστη στην καλύτερη περίπτωση) και η προσφορά παραμένει επίμονα υψηλή. Μόλις επέλθει η ισορροπία, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει. Θυμηθείτε, οι bear markets δεν διαρκούν για πάντα.

Το άρθρο είναι από συνεργάτη του Forbes και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές