Του Robert Hart
Οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές σε Σουηδία και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπαινίχθηκαν αμφότερες ότι έρχεται αυστηροποίηση του καθεστώτος λειτουργίας των σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμιζόμενων αγορών κρυπτονομισμάτων. Επικαλέστηκαν την απουσία ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου, των γενικότερων ανησυχιών για τον ρόλο τους στο οικονομικό έγκλημα αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους καταναλωτές στις πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, προς τις οποίες ορισμένες βρετανικές τράπεζες φέρονται να έχουν απαγορεύσει τις ροές κεφαλαίων στους πελάτες τους.
Ο Michael Hsu, ο νέος επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής εποπτείας του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, δήλωσε στους Financial Times ότι θέλει οι υπηρεσίες των ΗΠΑ να συντονιστούν και να ορίσουν ένα "ρυθμιστικό πλαίσιο” για τα κρυπτονομίσματα, αλλά και να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη ρύθμιση της αγοράς, κάτι για το οποίο -όπως είπε- υπάρχει διάθεση.
Παράλληλα, τη Δευτέρα, ο διοικητικής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, Stefan Ingves, δήλωσε στο Bloomberg ότι το ενδεχόμενο ενός αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για το bitcoin και τα άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό, ειδικά από τη στιγμή που η αγορά είναι τόσο μεγάλη που "θέματα όπως το συμφέρον των καταναλωτών και το ξέπλυμα χρήματος έρχονται στο προσκήνιο”.
Ο Ingves τόνισε ότι η εποπτεία πιθανότατα "θα επέλθει σε διαφορετικούς χρόνους για διαφορετικούς τομείς”.
Εν τω μεταξύ, η Asa Lindhagen, υπουργός χρηματοοικονομικών αγορών της Σουηδίας, δήλωσε στο Bloomberg ότι η χώρα έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία ρύθμισης των πλατφορμών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων και συνεργάζεται με άλλες ρυθμιστικές αρχές, σε όλο τον κόσμο, για την αντιμετώπιση του θέματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η Lindhagen πρόσθεσε ότι οι διεθνείς προσπάθειες είναι "εν εξελίξει”, αν και τόνισε τις διασυνοριακές διαστάσεις του θέματος που ανακύπτουν στην περίπτωση του οικονομικού εγκλήματος.
Την ίδια στιγμή, ορισμένες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο -συμπεριλαμβανομένων των Starling, Monzo και Barclays-, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανέστειλαν τις πληρωμές σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα "υψηλά επίπεδα ύποπτου οικονομικού εγκλήματος μέσω τέτοιων πληρωμών”, σύμφωνα με την The Telegraph.
Κίνα και ΗΠΑ
Η ακραία αστάθεια των αγορών κρυπτονομισμάτων, ο υψηλός κίνδυνος υποβοήθησης του οικονομικού εγκλήματος και η ταχέως αυξανόμενη δημοφιλία τους ώθησαν τις χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο να αναζητήσουν τον καλύτερο τρόπο υιοθέτησης των απαραίτητων δικλείδων ασφαλείας του ψηφιακού οικοσυστήματος, χωρίς να "καταπνίξουν” την καινοτομία.
Η Κίνα -η οποία, όπως και η Σουηδία, αναπτύσσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα- έθεσε αυστηρούς περιορισμούς στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαπραγματεύονται ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τον Μάιο, συμβάλλοντας στην ταχεία συρρίκνωση της αγοράς σχεδόν κατά 30%.
Επιπλέον, η κυβέρνηση Biden εξετάζει πυρετωδώς για "κενά” στο πλαίσιο εποπτείας των κρυπτονομισμάτων και ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), Gary Gensler, δήλωσε πρόσφατα σε Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι είναι ενδεχομένως αναγκαία η θέσπιση ειδικής νομοθεσίας που θα διέπει τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων. Όπως εξήγησε, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και οι παράνομες δραστηριότητες βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών που καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τη ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.
Επίσης, ο Hsu, ο νέος επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής εποπτείας του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο τον Μάιο, τόνισε ότι έχει ένα αίσθημα "déjà vu” παρατηρώντας τον σημερινό ενθουσιασμό για την χρηματοοικονομική καινοτομία και συγκρίνοντάς τον με τα χρόνια που προηγήθηκαν της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα καινοτόμα εργαλεία που αναπτύσσονται "ενέχουν εξαιρετικές προοπτικές… αλλά και κινδύνους”, πρόσθεσε.
Τέλος, και το σχέδιο φορολόγησης που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Biden, το οποίο θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του σχεδίου του για την οικονομική στήριξη των Αμερικανών, συνδέεται με την έκρηξη των κρυπτονομισμάτων. Κι αυτό γιατί αυστηροποιεί τους κανόνες δήλωσης των οικονομικών συναλλαγές σε πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, με απώτερο στόχο τον εντοπισμό μη δηλωμένων εσόδων.